Film

Skribent

Marcus Ljung

25 februari 2017 | 15:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa manliga huvudroll

Det är ett starkt startfält bland årets bästa manliga huvudroller, men en tydlig vinnare.
Är det äntligen dags för Viggo Mortensen att få sin första välförtjänta Oscar eller överskuggas han av Ryan Goslings musikalnummer i "La La Land"? Det kan också vara någon av de andra och vi har svaret.  De nominerade är:

Andrew Garfield (”Hacksaw Ridge”)
De flesta känner till honom som Spiderman, men Andrew Garfield har nyss gått vidare och gjort flera tunga roller, bland annat som präst i ”Silence” och som en bibeltrogen militärläkare i ”Hacksaw Ridge”.

Båda filmerna är verklighetsbaserade, kretsar kring religion och utspelar sig i Japan, men det var när Garfield regisserades av Mel Gibson i "Hacksaw Ridge" som han gick hem hos Oscars-akademin. Andrew Garfield spelar Desmond T Doss som räddar soldater i ett blodigt slag under andra världskriget på japanska ön Okinawa.

Casey Affleck (”Manchester by the Sea”)
Casey Affleck har spelat flera bra roller tidigare, bland annat Jesse James mördare, ynkryggen Robert Ford i filmen från år 2007. Han var också med som huvudrollen i sin brorsas film ”Gone Baby Gone”, men de flesta verkar överens om att han gör sin bästa skådespelarinsats någonsin i det nedstämda dramat ”Manchester by the Sea”.

Casey Affleck spelar Lee Chandler som tvingas omhänderta sin brorson som precis förlorat sin pappa. Han tvingas då återvända till sin hemstad och sitt mystiska förflutna.

Denzel Washington ("Fences")
Denzel Washington har huvudrollen i filmen om den afroamerikanska pappan Troy Maxson. Han kämpar med rasrelationer i USA under 1950-talet, samtidigt som han försöker vara där för sin familj och förlika sig med tidigare händelser i hans liv.

Innan filmen spelades in så gjorde Denzel Washington Troy Maxson-rollen i ”Fences” som pjäs på Broadway. Kanske får han pluspoäng av Oscars-akademin för att han faktiskt har regisserat sig själv i filmen ”Fences”, men samtidigt spelades teatern över 100 gånger på Broadway så han hade en ganska lyxig repetitionstid.

Ryan Gosling (”La La Land”)
Precis som kollegan Emma Stone så dansar och sjunger Ryan Gosling enastående i rollen som Sebastian i ”La La Land”. Sebastian försöker försörja sig som jazz-pianist samtidigt som han drömmer om att öppna ”Chicken on a Stick”, en egen jazz-klubb. En dag möter han Mia och en kärleksrelation inleds, men det blir då svårare att hålla drömmen vid liv.

Ryan Gosling vann en Golden Globe för rollen och nu återstår att se ifall Oscars-akademin uppskattar honom lika mycket.

Viggo Mortensen (”Captain Fantastic - En annorlunda pappa”)
Viggo Mortensen sägs vara kräsen när det gäller vilka roller han vill spela. Denna gången valde han tydligen rätt, då det ledde till en nominering, men det är också filmens enda chans till vinst.

"Captain Fantastic" handlar om Ben som skapat ett hem utanför civilisationen till sina barn. De bor ute i skogen och där uppfostrar Ben barnen annorlunda, för de ska bli självständiga och bildade. En plötslig händelse tvingar familjen att återvända till civilisationen.

De flesta är nog överens om att Viggo Mortensen är en talang utöver det vanliga, men tyvärr är det inte hans tur att få sin första Oscar ännu.

Och Oscarn går till…

Casey Affleck (”Manchester by the Sea”)


Ingen Casey Affleck, ingen "Manchester by the Sea" nu, i alla fall om man frågar filmens producent Matt Damon. Ifall Affleck hade tackat nej så hade filmen skjutits upp och då hade vi fått se Matt Damon i huvudrollen istället... Phew! Vilken tur att vi slapp det. Casey Afflecks tolkning av karaktären Lee Chandler är förmodligen hans livs roll och det känns omöjligt att besegra Casey Affleck det här året.

Tror du att Casey Affleck vinner priset för Bästa manliga huvudroll?
| 25 februari 2017 15:00 |