Anomalisa 2015

Komedi Animerat Fantasy
USA
90 MIN
Engelska
Anomalisa poster

Synopsis

Michael Stone är make, far och respekterad författare till en självhjälpsbok. Han är också innerligt trött på sitt ytliga och händelselösa liv. På en affärsresa till Cincinnati, dit han rest för att tala vid ett konvent för kundtjänstpersonal, checkar han in på Fregoli Hotel. Där möter han Lisa, som möjligen skulle kunna vara hans livs kärlek. Men oavsett vilket, är hon en chans att fly sin desperation via.
Ditt betyg
3.5 av 94 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Anomalisa
Biopremiär
12 februari 2016
DVD-premiär
27 juni 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

15 september 2015 | 10:45

Genialisk dockteater

Årets bästa animerade film kommer inte från varken Pixar eller Disney, utan från den lika snurriga som briljanta hjärna som är Charlie Kaufman.
Den geniförklarade manusförfattaren och regissören är tillbaka efter regidebuten ”Synecdoche, New York” med en liten oväntad företeelse. Baserad på en röstpjäs som Kaufman själv har skrivit har han slagit ihop sig med stop motion-animatören Duke Johnson och skapat en säregen dockteater som är lika deprimerande vemodig som träffsäkert underhållande.

Berättelsen kretsar kring författaren och kundservice-gurun Michael Stone – en misantropisk och egocentrisk man av främsta slag. Vi får följa honom under en kort helg i Cincinnati där han ska hålla ett föredrag på hotellet Fregoli. Namnet på hotellet är också en blinkning till Michaels mentala problem. För Michael är nämligen resten av världen en enda homogen gegga. Det finns bara hans röst, och alla andras – bokstavligt talat. För Michael ser och låter alla personer likadant, likt det som kallas fregolisyndromet – ett paranodiskt tillstånd där personen i fråga upplever olika personer som en och samma.

Michael är helt fast i detta tillstånd – tills han under sin vistelse på hotellet träffar Lisa. Lisa är den enda han har träffat på väldigt länge som står ut från mängden – en anomali som han bara måste få veta mer om. Tillsammans spenderar de en oförglömlig natt på hotellet som kommer att påverka båda deras syn på livet. 

Valet att göra filmen animerad märks väldigt väl i just tematiken att göra alla personer likadana för Michael. Alla de dockor som som skapats har samma ansiktsform och samtliga röster görs av skådespelaren Tom Noonan. Såväl han som David Thewlis – som gör rösten till Michael – och Jennifer Jason Leigh – som gör rösten till Lisa – var med i Kaufmans tidigare röstpjäs och lånar än en gång ut sina stämband för denna berättelse. Och greppet med att använda Noonans röst till alla de övriga karaktärerna är lika effektivt som underhållande.

Rent animationsmässigt är filmen även där på topp. Duke Johnson och övriga gänget från Starburns Industries (jajamän, den animationsstudio som startats och drivs av ”Community”-männen Dino Stamatopoulos och Dan Harmon) har skapat en oerhört detaljrik och stundtals fantastisk effektiv stop motion-värld. Intressant nog väljer även Kaufman och Johnson att mitt i all utstuderade detaljrikedom att omfamna stilen och processen i animationen. Sömmar och delar av dockorna göms inte undan utan finns där för alla att se, och ibland spinner filmen in på metatematiska områden – men aldrig utan att bibehålla sin illusion. Man både glömmer bort att det är dockor man följer, samtidigt som man fascineras av animationsarbetet.

För fans av Kaufmans tidigare verk lär en inte bli besviken på ”Anomalisa”. Även om filmen kan te sig enklare än berättelser som ”I huvudet på John Malkovich”, ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” eller ”Synecdoche, New York” så finns fortfarande en märkbar komplexitet i arbetet. Med sin härliga balans mellan grå, trist vardaglighet och Kafka-surrealistisk snurrighet skapas en lika vacker som deprimerande som ytterst underhållande skildring av människans trasiga själ. Egocentricitet, ensamhet, misantropi, kärlek och självsäkerhet skildras på snillrikt utstuderat sätt och det är ett under att Kaufman kan nå så djupt i ens själ med en deppig hotellsexscen (som måste vara årets bästa) mellan två dockor.

”Anomalisa” är utan tvekan en utav årets bästa animerade filmer, och en av de mest unika filmupplevelserna hittills i år. Pixar och Disney – släng er i väggen, för här kommer dockmästaren Kaufman!
| 15 september 2015 10:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Charlie Kaufman´s animerade stop motion misär drama om den egocentriska föreläsaren Michael Stone som checkar in på hotellet Fregoli som här är ett genialisk blinkning till det tillstånd vår huvudperson är i. Han ser alla personer runt omkring sig som en homogen massa, samma person som flyter ihop till en person. Nu förstår jag varför alla dem kvinnliga karaktärerna hade en mansröst?! Satt mest och irriterade mig hur fan man kunde sätta samma mans röst till alla kvinnor, men nu efteråt inser jag att det faktiskt belyser själva dilemmat :) Det är nämligen bara en kvinnlig figur som får en "riktig" kvinnoröst och det är den kvinna han faller för, den menlösa Lisa sticker ut ur mängden då han hör hennes egna röst. Ju mer jag läst på om den nu ju mer genialisk blir den, tyckte först inte om den för den var så osammanhängande men nu när jag inser alla blinkningar och metaforer är den verkligen genialisk...så betyget blir en stark 3a istället....snygg gjord får det lilla plusset... Röster av: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan AAA+
Läs mer