Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 januari 2022 | 17:00

De 60 hetaste nya tv-serierna med premiär under 2022

"The Lord of the Rings" och "House of the Dragon" är bara två av kommande serier att hålla koll på - MovieZines tv-redaktör lyfter fram 2022 års tv-favoriter.
Vi har nu lämnat tv-året 2021 bakom oss och står inför ännu ett fullpackat år av påkostade, intressanta och ambitiösa tv-serier. Med alla olika streamingtjänster och nya satsningar från alla möjliga håll, så har det blivit mer eller mindre omöjligt att hålla koll på vad som är på gång. Jag har därför gjort mitt bästa med att läsa på om vad som kommer att dyka upp bland de internationella titlarna (det kommer en egen lista för våra nya svenska serier).
 
I slutändan har det resulterat i totalt 60 tv-serier som åtminstone jag tycker förtjänar att nämnas - varav 20 av dessa lyfts fram lite extra. Det här är med andra ord tv-serierna jag själv planerar att ge en chans under 2022... så hojta gärna i kommentarerna med dina egna tips!
 
Serier som "Masters of the Air" (Apple TV+), "Shogun" (Disney+), "The Boys"-spinoffen (Amazon Prime Video) och "Avatar: The Last Airbender" (Netflix) misstänker jag att de kommer att dröja till 2023, så jag har lämnat dessa utanför listan här nedan. Men håll givetvis även utkik efter dessa i slutet av 2022, med lite tur kanske någon hinner få premiär redan i år.
 

"Inventing Anna" (Netflix) - 11 februari

 
 
Shonda Rhimes har redan tv-framgångar som "Grey's Anatomy" (som skapare) och "Familjen Bridgeton" (som producent) bakom sig. När det nu har blivit dags för hennes första helt egna Netflix-serie, så råder det knappast någon tvekan om att "Inventing Anna" kommer att segla upp på Netflix topp 10-lista väldigt snabbt. Handlingen följer den verklighetsbaserade berättelsen om Anna (spelad av fantastiska Julia Garner från "Ozark"), som påstod sig vara en svinrik tysk arvtagerska och snabbt nästlade sig in i New Yorks finaste kretsar.
 

"Halo" (Paramount+) & "The Last of Us" (HBO Max)

 
 
"Castlevania" och "Arcane" har redan bevisat att det går att göra riktigt imponerade adaptioner av tv-spel, åtminstone i animerad form. "The Witcher" har ju faktiskt även böckerna att luta sig tillbaka på. Men under 2022 får vi däremot två riktigt påkostade live action-serier av framgångsrika tv-spel, nämligen "Halo" hos Paramount+ och "The Last of Us" hos HBO Max. Nu återstår det bara att se om sci-fi-serien lyckas fånga det speciella med "Halo"-berättelsen och om "Chernobyl"-skaparen kan få till en lika imponerande postapokalyptisk värld i "The Last of Us".
 

"House of the Dragon" (HBO Max)

 
 
Nu lämnades visserligen många tittare med en lite bitter eftersmak när "Game of Thrones" gick i mål häromåret. Men mycket av kritiken går ju trots allt att summera med att man hade velat att serien avslutades med fler säsonger, så tempot i manus kunde ha fortsätt i samma lugna och välskrivna takt som i början. Nu får vi återvända till samma värld, en sisodär 300 år tidigare, för att lära känns Targaryen-släkten under deras glansdagar... och den här gången är George R.R. Martin med ombord som en av seriens skapare när hans prequelböcker ska adapteras.
 
Något säger mig att många av (de miljontals) "Game of Thrones"-fansen kommer att vinnas tillbaka väldigt snabbt när "House of the Dragon" får premiär hos HBO Max senare i år. Vi vet inte exakt när det kommer att ske, men en kvalificerad gissning säger mig ändå att premiären bör dimpa ned någon gång runt april (precis som "Game of Thrones" brukade göra).
 

"Moon Knight", "Ms. Marvel", "She-Hulk" & "Secret Invasion" (Disney+)

 
 
Det kommer givetvis även att bjudas på ett helt gäng nya Marvel-serier under 2022. Efter en klart godkänd uppställning under 2021 (med titlar som "WandaVision" och "Hawkeye"), så ska det bli intressant att se hur man kommer att fortsätta att väva ihop MCU med både långfilmer och påkostade tv-serier framöver. Oscar Isaac ("Moon Knight"), Iman Vellani ("Ms. Marvel") och Tatiana Maslany ("She-Hulk") ansluter i titelrollerna i varsin serie medan Samuel L. Jackson återvänder till sin roll som Nick Fury i "Secret Invasion".
 

"Pam & Tommy" (Disney+) - 2 februari

 
 
Lily James och Sebastian Stan har redan hyllats för hur de verkar har försvunnit in i rollerna som Pamela Anderson och Tommy Lee. Miniserien är baserad på den sanna händelsen om när det nygifta parets privata sexfilm stals och såldes under mitten av 90-talet. Det bör dock tilläggas att Anderson själv inte har velat att tv-serien ska göras, så det återstår att se om det verkligen går att motivera att man har gjort den ändå.
 

"Pachinko" (Apple TV+)

 
 
Efter att Netflix öppnat dörren för sydkoreanska tv-serier genom ultravåldsamma "Squid Game" under 2021, så kommer Apple TV+ att bjuda på något väldigt annat från samma land.
 
"Pachinko" är en berättelse som sträcker sig över fyra generationer och har sin start i Korea i slutet av 1800-talet - när landet är ockuperat av Japan. Därefter får vi följa familjens resa genom generationerna fram till 1989 via länder som Japan och USA. Oscarvinnaren Youn Yuh-jung ("Minari", bilden ovan) i huvudrollen som den äldre versionen av huvudkaraktären.
 
Miniserien sägs ha fått en budget i stil med "The Crown" och är en riktig storsatsning för Apple TV+, så det ska bli intressant att se hur många som faktiskt ger serien en chans.
 

"Peacemaker" (HBO Max) - 13 januari

 
 
Nu har jag ju faktiskt redan fått se sju av åtta "Peacemaker"-avsnitt, så här vet jag att om man gillade "The Suicide Squad" så finns det en väldigt stor chans att man även kommer att fatta tycke för den här spinoff-serien. Samtliga avsnitt har skrivits av James Gunn som sedan även regisserat fem av dessa. John Cena är tillbaka i titelrollen och får utveckla sin karaktär en hel del, vilket resulterar i en riktigt skön och barnförbjuden actionkomedi.
 

"Star Wars: Andor" & "Star Wars: Obi-Wan Kenobi" (Disney+)

 
 
Vi har redan fått två säsonger av "The Mandalorian", är mitt uppe i "The Book of Boba Fett" och hunnit beta av lite animerat... men Disney är långt ifrån klara med sina nya Star Wars titlar.
 
"Andor" är prequelserien till långfilmen "Rogue One: A Star Wars Story" och följer karaktären Cassian Andor med Diego Luna tillbaka i samma roll, serien kommer även att introducera Stellan Skarsgård som en del av Star Wars ständigt växande universum.
 
"Obi-Wan Kenobi" utspelar sig 10 år efter händelserna i "Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd" och kommer låta oss få återse Ewan McGregor tillbaka i rollen som jedimästaren Kenobi. Men inte nog med det, vi kommer även att få se Hayden Christensen återvända till rollen som Anakin Skywalker!
 

"The Dropout" (Disney+), "The Staircase" (HBO Max) & "Joe Exotic" (Peacock)

 
 
Dokumentärserierna "The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley", "The Staircase" och "Tiger King: Mord, kaos och galenskap" kommer alla att adapteras till ambitiösa miniserier under det kommande året.
 
Amanda Seyfried ("The Dropout", premiär 3 mars) tar sig an Elizabeth Holmes, som hoppade av college och startade ett teknikföretag som sades kunna revolutionera sjukvårdsbranschen. Colin Firth ("The Staircase") axlar Michael Peterson som anklagades för mordet på sin fru. Kate McKinnon och Kyle MacLachlan spelar Carole och Howard Baskin i "Joe Exotic"... som givetvis även kommer att handla om tigerkungen själv, men det ska nog nästan bli ännu mer spännande att se hur man hanterar Howards försvinnande.
 

"The Lord of the Rings" (Amazon Prime Video)

 
 
Världens dyraste tv-serie någonsin har mycket att leva upp till. Peter Jacksons filmtrilogi anses av många vara en av de bästa trilogierna som någonsin har gjorts - men många blev besvikna när "Hobbit"-filmerna kom några år senare. Det är med andra ord inte helt lätt att röra sig i Tolkiens värld, inte ens om man heter Peter Jackson.
 
Nu återstår det därför att se om Amazons miljardsatsning på samma värld - men som utspelar sig tusentals år före händelserna i den populära trilogin - kan leva upp till förhoppningarna. Extremt lite är känt om vad den kommande serien kommer att handla om, men det vore väl inte helt förvånande om vi under de kommande säsongerna kommer att få se hur Ringen först skapades - och vem Sauron var innan han drog på sig sin mörka rustning.
 

"The Sandman" (Netflix)

 
 
Författaren Neil Gaimans "The Sandman" har hyllats under många års tid och tycks alltid vara lika svår att förklara på ett sätt som inte låter helgalet. Men kanske kommer vi alla snart att förstå precis hur allt hänger ihop, efter att Gaiman själv (tillsammans med David S. Goyer) har fått tillgång till en generös Netflix-budget för att förverkliga berättelsen genom en tv-adaption. I övrigt låter jag den lilla teaser vi har tala för sig själv här.
 

"The Witcher: Blood Origin" (Netflix)

 
 
Efter två säsonger av "The Witcher" och animefilmen "The Witcher: Nightmare of the Wolf", så har Lauren Schmidt (hjärnan bakom alla Witcher-adaptioner hos Netflix) ännu en titel på ingång. I "Blood Origin" backar vi däremot tillbaka bandet 1200 år till tiden precis innan den första häxkarlen skapades.
 

"We Own This City" (HBO Max)

 
 
George Pelecanos och David Simon (skaparna bakom "The Wire") har satt ihop en miniserie i sex delar om "the Baltimore Police Department's Gun Trace Task Force" uppgång och fall. Jon Bernthal axlar en av huvudrollerna som Sgt. Wayne Jenkins. Med tanke på att David Simons miniserier nästan alltid letar sig in på topplistorna när årets bästa serier ska summeras, så är det här utan tvekan en titel att hålla utkik efter under 2022.
 

40 ytterligare tv-premiärer att hålla ett öga på: 

 
Rosario Dawson dyker upp i Ava DuVernays "DMZ" (HBO Max), som utspelar sig i ett framtida New York när ett nytt amerikanskt inbördeskrig utbryter.
 
Det börjar som sagt bli mer eller mindre omöjligt att lyfta fram alla intressanta nya tv-serier som vi kommer att få chansen att titta på under det kommande året. Här nedan hittar du 40 ytterligare serier (med länkar till mer information) för den som vill fortsätta att fördjupa sig i tv-utbudet under 2022:
 
 
 
 
 
 
"1899" är den nya originalserien från upphovsduon Baran bo Odar och Jantje Friese, som även ligger bakom tyska Netflix-succén "Dark".
 
 
Oklart vilka svenska tjänster som kommer att köpa in: "Bel-Air" (Peacock), "Gaslit" (Starz), "Poker Face" (Peacock) och "Interview with the Vampire" (AMC).
 

Läs också: De 10 bästa tv-serierna 2021 - framröstade av MovieZines redaktion

 
Vilka tv-serier ser du mest fram emot under 2022? Kommentera gärna nedan!
| 9 januari 2022 17:00 |