Vikings: Valhalla 2022-

Action Drama Historisk
USA
45 MIN
Engelska
Vikings: Valhalla poster

Synopsis

Serien utspelar sig över tusen år sedan i början på 1000-talet och beskriver de legendariska äventyren hos några av de mest kända vikingarna som någonsin har levt. När spänningarna mellan vikingarna och de engelska kungligheterna når en blodig brytpunkt, samtidigt som vikingarna själva bråkar över sina motstridiga kristna och hedniska övertygelser, börjar en storslagen resa som tar dem över hav och genom slagfält – från Kattegatt till England och bortom – när de kämpar för överlevnad och ära.
Ditt betyg
3.0 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Vikings: Valhalla
Seriepremiär
25 februari 2022
Digitalpremiär
25 februari 2022
Antal säsonger
2
Antal avsnitt
16
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
The Greenlanders
2022-02-25
02
Viking
2022-02-25
03
The Marshes
2022-02-25
04
The Bridge
2022-02-25
05
Miracle
2022-02-25
06
The Last Daughter of Uppsala
2022-02-25
07
Choices
2022-02-25
08
The End of the Beginning
2022-02-25

Recensent

Emil Pettersson

21 februari 2022 | 18:00

En orgie av testosteron, våld, och medelmåttighet

100 år har gått sen Ragnar Lodbrok, Björn Ironside och Ivar the Boneless reste runt och härjade i Europa. Uppföljaren "Vikings: Valhalla" är en minst lika blodig historia som på gott och ont följer samma recept som originalet.
Harald Sigurdsson (Leo Suter) är prins av Norge och barnbarn till Harald Hårfager. Han planerar en massiv hämnd på den engelska kungen Ethelred II efter en skoningslös attack. Tusentals vikingar från hela Norden samlas för att tillsammans anfalla London. Samtidigt som hotet om ett religiöst inbördeskrig bland kristna och asar blir allt större.
 
Mycket har förändrats i Kattegatt sen vi var där sist. Men det är också mycket som är sig likt. Det är spännande att introduceras till alla nya karaktärer och se dem röra sig i bekanta miljöer. I början strösslas det dock mycket med namn och referenser från originalserien. Vilket är kul, men blir rätt tröttsamt i längden. Men tack och lov trappas det ner efter de första avsnitten och serien försöker stå mer på egna ben.
 
En stor aspekt av serien är den religiösa konflikten som har uppstått mellan vikingarna. Kristnandet av Norden var en lång process som tog flera hundra år, och det märks att man nu har kommit en bra bit på vägen. Nu är det nästan lika många kristna som asar bland vikingarna. Till skillnad från i "Vikings" där nästan alla fortfarande trodde på Oden, Tor och company. Utan tvekan är det en spännande utveckling i historien som vi får ta del av. Den religiösa delen är något de gärna får utforska mer i framtiden. Ett fullskaligt religiöst inbördeskrig i Norden skulle vara otroligt intressant att se.
 
Ett av de stora problemen med "Vikings: Valhalla" är själva handlingen. Några avsnitt in i serien blir det väldigt tydligt att storyn bara är en massa återupprepningar. Någon vill hämnas på någon, ett land ska invaderas, en by är under attack och några karaktärer byter sida och så vidare. Så i grunden bjuder serien egentligen inte på något nytt. Det känns som att skaparna har hittat en form som de tycker funkar och som de trivs med. Varför laga något som inte är trasigt?
 
Många av karaktärerna känns rätt platta i början, och är mest som vandrande muskler med namn som uttalas på ett roligt sätt. Men efter ett tag börjar de få lite mer kött på benen och man börjar faktiskt bry sig om dem. Skådespeleriet är ganska styltigt ibland, och har nog mycket att göra med den här märkliga dialekten som alla pratar. Frida Gustavssons (som spelar Frejdis Eriksdotter) svenska dialekt lyser igenom starkt i många scener. Hon har ett nästan svengelskt uttal ibland som gör att det lätt blir komiskt och lite cringe. Då föredrar jag nog hellre “Vikings-dialekten”. Lite överspel förekommer också här och där. Mest från prins Edmund (Louis Davison). Men det är inget som stör särskilt mycket.
 
"Vikings: Valhalla" bjuder onekligen på både både högt och lågt. Avsnitt 4 är bland det bästa jag sett i en tv-serie i allmänhet och i "Vikings" i synnerhet. Samtidigt som många andra avsnitt lämnar mycket att önska. Den här gången kommer nog tyvärr inte våld, sex och testosteron i överflöd räcka för att hålla spinoff-serien vid liv särskilt länge till. Men det ska ändå bli intressant att se hur det artar sig, och vad som kommer att hända i kommande säsonger. Det tog ändå ett bra tag för "Vikings" att ta fart på riktigt och bli väldigt bra. Frågan är bara om vi orkar vänta så länge en gång till.
 
Hela säsong 1 av "Vikings: Valhalla" släpps på Netflix 25 februari.
| 21 februari 2022 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Bättre än jag trodde rekommendare detta till alla viking fans måste se denna fantastiska serie
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu