The Last of Us 2023-

The Last of Us poster

Synopsis

20 år efter att ett muterat svampspor-virus förvandlat större delen av mänskligheten till zombieliknande varelser får smugglaren Joel ett jobb om att smuggla ut 14-åriga Ellie ur en karantänzon till en grupp kallad Eldflugorna som jobbar på ett vaccin mot viruset. Vad som börjar som ett vanligt jobb utvecklas till en brutal och förkrossande resa genom ett förfallet USA, där dom måste lita på varandra för att överleva farorna som väntar längs vägen.
Ditt betyg
3.9 av 92 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
When You're Lost in the Darkness
2023-01-15
02
Infected
2023-01-22
03
Long, Long Time
2023-01-29
04
Please Hold to My Hand
2023-02-05
05
Endure and Survive
2023-02-12
06
Kin
2023-02-19
07
Left Behind
2023-02-26
08
When We Are in Need
2023-03-05
09
Look for the Light
2023-03-12

Recensent

Anders Eklöf

10 januari 2023 | 09:00

Den bästa filmatiseringen av ett spel genom tiderna

"The Last of Us" lyckas äntligen bryta förbannelsen att filmatiseringar av spel inte kan bli bättre än mediokra, med en trogen, snygg och nytänkande tolkning av ett redan älskat spel.
På förhand har det sagts att "The Last of Us" på HBO Max ska vara den allra mest trogna och bästa filmatiseringen av ett spel någonsin. Med spelens regissör Neil Druckmann vid rodret tillsammans med Craig Mazin ("Chernobyl") och musik av spelens kompositör Gustavo Santaolalla, märker man verkligen de vill att tv-serien ska kännas precis som förlagan.
 
Berättelsen utspelar sig 20 år efter att ett fruktansvärt svampvirus har infekterat en stor del av mänskligheten och förvandlat världen till en sönderbombad, igenvuxen och dyster plats. De få som finns kvar gör vad som krävs för att överleva, även om det ibland innebär moraliska övertramp. Här träffar vi den hårdhudade överlevaren Joel (Pedro Pascal) som av en händelse och inledningsvis mot sin vilja får i uppdrag att frakta den 14 år gamla flickan Ellie (Bella Ramsey) över ett postapokalyptiskt USA. På vägen möter de andra trasiga själar och överlever svåra situationer, samtidigt som en fin relation sakta men säkert växer fram mellan de båda.
 
Ramsey (känd från "Game of Thrones") är klockren som den charmiga, kaxiga och ständigt svärande flickan, som snabbt försöker komma under det hårda skalet hos den stoiska Joel med varm humor och rappa repliker. Hon är grym på att hela tiden förmedla kaxigheten med en underliggande ton av osäkerhet och rädsla, som sig bör hos en 14 åring som lever i en värld i spillror. Pascal ("The Mandalorian") är även han bra som Joel, men överspelar kanske den hårda rollen lite väl mycket så att det nästan slår över åt andra hållet. Dock är deras kemi riktigt bra.
 
Serien jobbar mycket för att fördjupa relationer, känslor och scener från spelet väl. Det är nästan som att Neil Druckmann och Craig Mazin vill berätta och fördjupa historier och detaljer i handlingen som inte riktigt fick utrymme i spelet, lite som en Director's Cut eller remake. Det är lite bevis på att "The Last of Us" hade kunnat fungera minst lika bra som tv-serie redan från början, då jag blir minst lika hänförd av resan jag får följa med på som när jag spelade spelet för första gången, trots att jag mer eller mindre vet vad som ska hända härnäst. Det är på många sätt en ganska klyschig katastrofberättelse som vi sett både innan och efter 2013 när spelet släpptes, men utvecklarna Naughty Dog och nu teamet bakom tv-serien gör något extra med konceptet med hjälp av små detaljer, välskrivna karaktärer och trovärdig dialog.
 
"The Last of Us" är en väldigt intressant filmatisering av ett spel, då det troligtvis är den allra mest trogna tolkningen någonsin, mycket på grund av att handlingen mer eller mindre är densamma som i spelet, så pass att vissa scener känns som tagna ur förlagan med exakta repliker och allt. Det går säkert att argumentera för att det är en ganska lat tolkning, men ärligt talat föredrar jag den trogna vägen framför allt för urspårade adaptioner, kanske för att "The Last of Us" är filmiskt redan från början. De ändringar som finns är oftast till det bättre och utnyttjar tv-formatet på bästa sätt, på sätt som spelet aldrig kunde. Här får karaktärer, sidoberättelser och relationer det utrymmet det förtjänar - utan att det avbryts av stundtals tjatiga spelsekvenser. Andra detaljer känns lite skeva och ändrade mest för sakens skull, men det kanske jag bara lägger märke till för att jag har så pass bra koll på förlagan.
 
Den oerhört snygga estetiken med de sönderbombade städerna som tagits över av naturen och vuxit över med mossa, blommor och gräs gör även det mycket för stämningen. Att de odöda är väldigt obehagliga med sina klickande ljud, svampinfekterade ansikten med äckliga sporer som växer från munnen och ryckiga rörelser gör även att varje möte med dem blir en nagelbitare. "The Last of Us" utan den gitarrplinkande musiken av Gustavo Santaolalla hade faktiskt känts fel, så jag är glad att de valde att behålla honom även här.
 
Serien har en bra balans mellan ljus och mörker där tragiska människoöden och den dystra stämningen kontrasterar väl mot de fina scenerna mellan Joel och Ellie vars starka relation långsamt växer fram. "The Last of Us" är fortfarande ett fantastiskt spel, men det lyckas också vara en fantastisk tv-serie. Den första säsongen är väldigt tajt och fokuserad, så det ska bli intressant att se åt vilket håll den går i fortsättningen.
 
"The Last of Us" har premiär på HBO Max den 16 januari.
| 10 januari 2023 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Vill ge denna serie 3,5 ⭐ (för säsong 1), men det går inte att ge halva stjärnor, så jag avrundar upp till ⭐⭐⭐⭐ Är denna serie bättre än serien Fallout (säsong 1)? Nä, de är ungefär lika bra. Om The Last of Us säsong två dröjer för länge, så kommer det att vara till last för serien (då folk hinner att glömma serien och engagemanget för serien kommer att vara låg eller i alla fall lägre, vilket kommer att innebära att färre kommer att se säsong 2 = serien kommer att läggas ner efter säsong 2). Enligt IMDB, så kommer säsong 2 under 2025 och det är på tok för lång tid mellan säsong 1 och säsong 2.
Läs mer
2
Gäsp, detta var segt minst sagt. Och det psykot Joel förstör för hela världen. Nästan inga infekterade med på hela serien.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu