Secret Invasion 2023

Secret Invasion poster

Synopsis

Fury och Talos försöker stoppa Skrulls som infiltrerat de högsta sfärerna i Marvels universum.
Ditt betyg
2.3 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Resurrection
2023-06-21
02
Promises
2023-06-28
03
Betrayed
2023-07-05
04
Beloved
2023-07-12
05
Harvest
2023-07-19
06
TBA
2023-07-26

Recensent

Patrik Linderholm

27 juli 2023 | 15:15

En spionhistoria utan riktning

Samuel L. Jackson levererar sitt bästa porträtt hittills av Nick Fury, men Marvels spionhistoria är en märkbart nerskalad och riktningslös version av sin serietidningsförlaga.
Marvels tv-serier på Disney+ har varit av minst sagt varierande, och med tiden också dalande, kvalitet. Så till den grad att de själva har valt att skala ner den höga produktionstakt som de haft på sina streamingprojekt. "Secret Invasion" är den första serien som har premiär i år – ett drygt halvår efter senaste "She-Hulk: Attorney at Law", det längsta uppehållet mellan studions serier sedan starten 2021. Det är också den första serien i fas fem av Marvel Cinematic Universe – som inleddes med filmen "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" tidigare i år.
 
"Secret Invasion" följer upp händelserna som introducerades i 2019 års "Captain Marvel" där Carol Danvers och Nick Fury under 1990-talet fick stifta bekantskap med skrullerna – en utomjordig ras vars egna värld raserats i krig och lämnat dem kringströvande i universum. Serien tar vid i MCU:s nutid, där skrullerna levt i hemlighet på Jorden i närmare 30 år.
 
När en fientlig falang inom skrullerna, med den självutnämnda ledaren Gravik i spetsen, iscensätter sina planer på att låta mänskligheten utplåna sig själv för att sedan ta över Jorden och göra den till sin nya hemplanet är det upp till Nick Fury, som chillat på rymdstationen S.A.B.E.R. ett antal år, att återvända hem och verka i skuggorna för att stoppa skrullernas planer.
 
Serietidningsförlagan av Secret Invasion var ett så kallat crossover-event och ett utav de största av sitt slag inom Marvel. Att se denna drastiska och universumomvälvande berättelse förpassas till en serie på Disney+ var inget som bådade gott. Men accepterar man faktumet att detta är en märkbart nerskalad version av den berättelsen så får man ändå en stundtals habil spionberättelse i Marvel-kläder.
 
Berättelsens grundidé – en hemlig invasion av rymdvarelser som kan imitera mänskliga kroppar och ersätta dem utan att någon märker det – är en kittlande sådan, som lämpar sig perfekt för en engagerande spionhistoria. Det stående hotet om att vem som helst kan vara din värsta fiende ger ett ständigt spänningselement. Och som spionthriller håller den faktiskt måttet ganska bra. Här finns allt från politiska intriger till katastrofala terrorattentat, som med sitt Ryssland-fokus nästan känns obekvämt aktuellt.
 
En av seriens största styrkor är Samuel L. Jackson i huvudrollen som Nick Fury. Det är en roll han har gestaltat i otaliga filmer, men aldrig på det här sättet. Serien ger honom mer utrymme än någonsin, och det utnyttjar han genom att skala av fler lager av den vid det här laget brokiga karaktären. Jacksons samspel med Ben Mendehlson (som spelar den forne skrulledaren Talos) hör också till höjdpunkterna. På det stora hela är skådespeleriet och karaktärsgalleriet stabilt, med spännande nytillskott som Emilia Clarke, Olivia Colman och Kingsley Ben-Adir.
 
Konklusionen av den sex avsnitt långa säsongen får en dock att undra vad meningen med att förlägga Secret Invasion-storyn till en nerskalad tv-serie egentligen var. Ett svagt finalavsnitt ger varken svar eller bygger upp inför något större. Hade detta varit ett bygge centrerat för att ge Nick Fury ett minnesvärt avslut hade man kunnat vara mer förlåtande, men spoiler alert – han kommer tillbaka redan i höst i långfilmen "The Marvels".
 
Även om resan dit är fullt godkänd lämnar det intetsägande avslutet en matt eftersmak i munnen. Här fanns ett intresseväckande upplägg att göra spännande utforskningar inom MCU, men istället mynnar det ut i en medelmåttig serie där målet känns lika uttänkt som seriens bedrövligt AI-genererade introsekvens.
| 27 juli 2023 15:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Hade stora förhoppningar efter första trailern som lovade lite för mycket så här i slutändan. Det kändes tyvärr aldrig som den riktiga drog igång förns det va slut på kalas, förlorad potential skulle jag säga. 2/5
Läs mer
4
Jag gillade serien. En intressant historia med skön känsla av kalla kriget. Framförallt gillar jag dock serien som en brygga till framtiden i MCU (om den nu är det).
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu