Daisy Jones & The Six 2023

Drama Musik
USA
49 MIN
Engelska
Daisy Jones & The Six poster

Synopsis

Vi följer rockbandet Daisy Jones & The Six och deras resa genom 70-talets musikscen i Los Angeles och deras jakt mot att bli världskända.
Ditt betyg
4.0 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Daisy Jones & The Six (Daisy Jones and The Six)
Seriepremiär
3 mars 2023
Digitalpremiär
3 mars 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
10
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Track 1: Come and Get It
2023-03-03
02
Track 2: I’ll Take You There
2023-03-03
03
Track 3: Someone Saved My Life Tonight
2023-03-03
04
Track 4: I Saw The Light
2023-03-10
05
Track 5: Fire
2023-03-10
06
Track 6: Whatever Gets You Thru The Night
2023-03-10
07
Track 7: She's Gone
2023-03-17
08
Track 8: Looks Like We Made It
2023-03-17
09
Track 9: Feels Like the First Time
2023-03-24
10
Track 10: Rock N Roll Suicide
2023-03-24

Recensent

Fanny Degerfelt

2 mars 2023 | 08:00

Fängslande om ett kaotiskt rockbands uppgång och fall

Daisy Jones & the Six bjuder på framgång och destruktivitet, komplicerade relationer, sex, droger & rock'n'roll, - och utmärkt porträtt över skapande.
Rockbandet Daisy Jones & the Six är på toppen av sin karriär och de turnerar med sin bästsäljande skiva, när de plötsligt splittras. Det är ett mysterium under årtionden, men nu är de äntligen redo att berätta. Men det var inget som hände över en natt, det var många turer innan dess.
 
Bandet The Six bildas i Pittsburgh när Billy Dunne (Sam Claflin) tar kontroll över sin brors band. De lyckas inte riktigt få igång sin karriär förrän de samarbetar med okända Daisy Jones. Hon är en sårbar men tuff och kaotisk tjej från en rik familj som smög ut på rockklubbar som ung tonåring och vill sluta vara andras musa. Daisy och Billy har en kemi som inte går att förneka, men grälar konstant och kan knappt enas om något.
 
Men bra musik blir det.
 
Deras relation, kreativitet, brister och missbruk är seriens fokus, men de andra bandmedlemmarna och personerna kring bandet har sina egna problem, vilket för bandet allt närmare den oundvikliga splittringen.
 
”Daisy Jones & the Six” är baserat på den bästsäljande boken med samma namn, skriven av Taylor Jenkins Reid. Romanen är skriven som en oral history om bandet, deras framgångsrika enda skiva, och anledningen att de splittrades. Formatet fungerar så bra att om du söker på titeln är Googles första automatiska fråga om de är ett riktigt band… vilket de nu på sätt och vis är då en skiva med seriens musik släpps i samband med premiären. Det är knappast nästa ”Rumours”, men den är rätt bra. Både Keough (Elvis Presleys dotterdotter!) och Claflin har bra röster, och produktionen låter utmärkt.
 
”Daisy Jones & the Six” är en tacksam roman att filmatisera, redan skriven ungefär som ett manus, något som verkligen kompletteras av ett bildspråk. Ett problem jag hade med boken var att de flesta karaktärerna kändes lite underutvecklade. Här finns tiden att ge dem åtminstone lite mer komplexitet. Särskilt glad är jag att Daisys bästis Simone har fått möjlighet till ett mer eget liv.
 
Den kreativa processen skildras ofta med ett snabbt montage av någon som frenetiskt skriver i ett anteckningsblock, stirrar ut i intet, och sedan – boom! – klassiker. ”Daisy Jones & the Six”  gör det mer komplext vilket är så mycket mer intressant - de grälar, egon blir sårade, de kämpar, de fogar samman fragmenten över tid.
 
”Rumours”, Fleetwood Macs legendariska skiva och dess kaotiska inspelning med flera uppbrott och tunga droger, är bokens uppenbara inspirationen. Den labila stämningen som formade ”Rumours” skapade på något sätt en av de bäst säljande skivorna någonsin, som fortfarande når ny publik nästan 50 år senare, senast genom att ”Dreams” blev en Tiktok-hit.
 
Låten ”Gold Dust Woman” som mycket väl skulle kunnat handla om Daisy Jones dyker upp i serien, vilket är en fin liten blinkning.
 
Seriens karaktärer är som sagt lite klichéartade, det blir lite melodramatiskt ibland, men det fungerar som helhet. Som någon som läst många rockbiografier tycker jag det ringer rätt sant även om det kunnat finslipas. Det hade också varit roligt om filmskaparna tagit ut svängarna lite mer rent visuellt, serien hade kunnat fungera både med en mer dokumentär känsla och något mer drömskt, nu är det väldigt rättuppochner.
 
"Daisy Jones and the Six" lyckas inte nå samma höjder som ”Almost Famous” - guldstandarden för berättelser om fiktiva rockband på 70-talet, men man kan absolut föreställa sig Russell Hammond och Billy Dunne skulle ha en kukmätartävling, och att Penny Lane skulle hänga med i turnébussen ett tag. Vilket är ett utmärkt betyg i sig.
 
”Daisy Jones & the Six” är dock ett sällsynt lyckad filmatisering, den respekterar grundmaterialet, bygger vidare på det och förhöjer det. Musiken låter bra, kemin finns där, och även om det ibland går lite långsamt är det en underhållande rock’n’roll-resa att följa med på.
 
Serien får premiär på Prime Video den 3 mars.
| 2 mars 2023 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Daisy Jones & The Six
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu