The Last Days of Ptolemy Grey 2022

Drama
USA
Engelska
The Last Days of Ptolemy Grey poster

Synopsis

Ptolemy Grey är en sjuk man glömd av sin familj, sina vänner och till och med av sig själv. När han plötsligt blir lämnad utan sin pålitliga vårdare, på gränsen till att sjunka ännu djupare in sin demenssjukdom, blir han tilldelad vårdnaden av den föräldralösa tonåringen Robyn. När de får nys om en behandling som kan återställa hans demensrelaterade minnen börjar en resa genom chockerande sanningar om det förflutna mot nuet och framtiden.
Ditt betyg
3.8 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Reggie
2022-03-11
02
Robyn
2022-03-11
03
Sensia
2022-03-18
04
Coydog
2022-03-25
05
Nina
2022-04-01
06
The Legacy of Ptolemy Grey
2022-04-08

Recensent

Anna Sundell

5 mars 2022 | 10:00

Samuel L. Jackson briljerar i lågintensivt karaktärsdrama

Miniserien "The Last Days of Ptolemy Grey" ser på ytan ut som en mordgåta, men lägger istället tonvikten på att fördjupa sig i sina karaktärer mot en fond av både historiska och nutida levnadsvillkor för fattiga svarta i den amerikanska södern.
Ptolemy Grey (Samuel L. Jackson) är döpt efter en grekisk kung. Men sådan storhet är långt borta från den han har blivit - en demenssjuk, ensam man i en skitig, överbelamrad lägenhet, fullständigt beroende av systersonen Reggies regelbundna besök för att få hjälp med de mest basala behoven. Som om inte det vore illa nog går hans redan miserabla tillvaro från knappt uthärdlig till katastrofal när Reggie plötsligt blir skjuten till döds. Den kvarvarande familjen, ovillig att ta sig an sin hjälplöse gamle släkting, delegerar ansvaret till den föräldralösa tonåringen Robin, lika oönskad som den gamle mannen själv.
 
Reggie hann dock hjälpa Ptolemy med en sista sak innan sin död - att boka in honom för att delta i en teststudie för en ny, experimentell demensmedicin. Varken Robin eller Ptolemy vet vad de har att vänta sig när hon tar med honom till den inställsamme läkaren (Walton Goggins känns typecastad för rollen), men behandlingen sätter fart på synapserna i Ptolemys hjärna och plötsligt är han inte bara tillbaka till sitt friska jag, utan mer skärpt än någonsin. Med de mentala förmågorna åter i behåll och vetskapen att effekten bara är tillfällig beslutar sig Ptolemy att ta reda på vem som mördade Reggie och varför.
 
Premissen hintar om en klassisk pusseldeckare, men utredningen av Reggies död hamnar mestadels i periferin. Och vad gör väl det när ”The Last Days of Ptolemy Grey” (baserad på en bok med samma namn av Walter Mosley) istället serverar karaktärsdrama av allra högsta kvalitet. I grund och botten är det en historia om ett liv levt, om de goda och de mörka stunderna, om lojalitet och om misstag som begåtts. Det är också en nyanserad och osentimental gestaltning av vardagen för USAs fattiga svarta, med utrymme för såväl gängvåld och vardagsrasism som värdighet och stark lojalitet.
 
Delar av handlingen består av Ptolemys barndomsminnen, där hans beskyddare Coydog i dåtidens Mississippi gav den då nioårige Ptolemy ansvar för en skatt att förvalta. Tillbakablickarna är snyggt sammanvävda med Ptolemys mer demenspräglade stunder och ger effektivt en förståelse för den rädsla och förvirring som uppstår när det för honom levande förflutna plötsligt krockar med nutiden. Det är också ett sätt att väva in kontexten av svartas historia i USA i ett längre perspektiv, vilket är ett starkt genomgående tema men som tar aldrig över Ptolemys berättelse utan snarare ramar in den.
 
”The Last Days of Ptolemy Grey” rör sig framåt i en behagligt sävlig takt, tryggt förankrad i Samuel J. Jacksons självsäkra och fullständigt strålande rolltolkning. Från att ha etablerat sig som en cool actionsnubbe som säger motherfucker ofta visar han här upp vilken otrolig skådespelare han faktiskt är (och ingen panik, ett par stycken motherfucker lyckas han ändå klämma in). Ptolemy Grey är en svår roll, med ett register som sträcker sig från rädd och infantil demenssjukdom till åldrad men skärpt integritet, och Jackson bemästrar hela spektrumet. Den härliga, melodiska sydstatsdialekten gör varje replik till en fröjd för örat och minspelet skiftar så att man ibland har svårt att tro att det är en och samma person i rollen. Hatten av.
 
Den långsamt framväxande vänskapen mellan Ptolemy och den tonåriga Robin utgör berättelsens kärna, både symboliskt - han representerar de svartas förflutna, hon deras framtid - och emotionellt. Den inledningsvis arga och kantstötta Robin lirkas långsamt ut ur sitt hårda, skyddande skal i takt med att relationen fördjupas och de blir varandras fasta punkt och trygghet. Unga stjärnskottet Dominique Fishback håller jämna steg med Jackson och den ömsinta, uppskattande personkemin mellan Ptolemy och Robin är både trovärdig och hjärtevärmande.
 
Trots ett mordmysterium som mest används som en förevändning att berätta Ptolemys historia och ett par lite väl utdragna partier - tillbakablickarna till Ptolemys tid med glamorösa hustrun Sensia tillför inte så mycket - är ”The Last Days of Ptolemy Grey” en lågmält vacker serie som lyfts en extra nivå av Jacksons insats. Jag hoppas att vi får se mer av honom i den här typen av roller framöver.
 
| 5 mars 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Last Days of Ptolemy Grey
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu