The Terminal List 2022-

Drama Thriller
USA
58 MIN
Engelska
The Terminal List poster

Synopsis

I denna serie får vi följa James Reece efter att hela hans patrull av Navy SEALs hamnat i ett bakhåll under ett hemligt höginsatsuppdrag. Reece återvänder hem till sin familj med motstridiga minnen av händelsen och frågor om hans skuld i det inträffade. Men när nya bevis framträder upptäcker Reece mörka krafter som motarbetar honom och äventyrar inte bara hans liv utan även dom han älskar.
Ditt betyg
3.6 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
The Engram
2022-07-01
02
Encoding
2022-07-01
03
Consolidation
2022-07-01
04
Detachment
2022-07-01
05
Disruption
2022-07-01
06
Transience
2022-07-01
07
Extinction
2022-07-01
08
Reclamation
2022-07-01

Recensent

Jonatan Blomberg

30 juni 2022 | 17:30

Konspirationer och action i lyxförpackning

Chris Pratt imponerar i huvudrollen i en konspirationsaction-serie som varken försöker vara rolig eller ha ett uns av "glimten i ögat"-underhållning, som vi är mer vana vid att se skådespelaren i. Släng er i väggen Peter Quill och Owen Grady, det är dags för James Reece att visa var skåpet ska stå och hur skurkarna bör mördas.
För 20 år sedan satt alla som gillar konspirationsunderhållning och action bänkade framför Kiefer Sutherland och hans Jack Bauer i "24". Vi var visserligen redan både nöjda och imponerade av hantverket och ambitionsnivån, men man satt givetvis ändå och drömde om hur det hade kunnat se ut om tv-branschen hade samma slags budgetar som långfilmer att leka med. Hur häftigt och spännande hade det kunnat se ut då?
 
Det är bara att tacka Netflix för sitt intåg på streamingmarknaden samt HBO och "Game of Thrones" för att man bevisade att det uppenbarligen går att hälla kopiösa mängder pengar över sina tv-projekt och ändå hitta någon slags lönsamhet. För när Chris Pratt, Antoine Fuqua och David DiGilio nu har fått chansen att adaptera författaren Jack Carrs bok "The Terminal List", så känns det äntligen som att vi har kommit fram till den där punkten jag satt och längtade efter för 20 år sedan.
 
Jag har visserligen inte läst Carrs bok som ligger till grund för serien, även fast den faktiskt råkar stå i bokhyllan här hemma, men innan sin karriär som författare så var han en Navy SEAL-prickskytt. Och handlingen råkar handla om James Reece (Pratt), gruppledaren för ett Navy SEALs team. Det sägs ju att man bör skriva om det man har bäst koll på som författare, vilket verkar ha fungerat särskilt bra i just det här fallet.
 
Efter att ett hemligt uppdrag slutar med att Reece och hans mannar hamnar i ett bakhåll, så är det bara vår huvudperson som lyckas ta sig tillbaka i ett stycke. Men han har minnen från uppdraget som inte tycks passa in i den beskrivning som ljudinspelningarna från hans fallna vänner målar upp. Håller han på att bli galen, är det PTSD eller är någon nu efter honom och hans familj? Ja, ni fattar nog vart vi är på väg.
 
Handlingen håller sig på många sätt inom ramen av den typ av konspirations-berättelser som vi redan fått se i filmer som "Shooter", "Enemy of the State" eller filmerna om Jason Bourne. Men med skillnaden att vi faktiskt får tillräckligt med tid att lära känna Reece och några karaktärer till i hans omgivning, dessutom tillräckligt bra för att hinna bry oss. För oss som är vana vid att se Chris Pratt i skämtsamma actionroller där han alltid har "glimten i ögat", typ i hans Marvelfilmer och Jurassic World-filmer alltså, så är rollen som Reece troligtvis en av de mest seriösa rollerna vi någonsin sett honom ta sig an hittills under sin skådespelarkarriär.
 
Faktumet att "The Terminal List" släpps hos just Prime Video gör även att vi slipper en nedklippt och mer barntillåten version, vilket exempelvis hände med "24" och tv-adaptionen av "Shooter"... där våldet behöver tonas ned för att passa in i de hårda censurreglerna som styr de vanliga amerikanska tv-kanalerna. Vi får se Reece hämnas på några extremt blodiga, explosiva och explicita sätt, vilket gör att serien kan bli en aning för mycket för någon som lätt blir äckelmagad. Men för någon som gillar konspirationer och action på tv, så är det här utan tvekan lyxversionen av detta.
 
Om du dessutom är lite uppmärksam på detaljerna, så går det också att själv gissa sig fram till och förstå var berättelsen kommer att sluta (i alla fall i stora drag). Här kan jag väl visserligen tycka att man håller sig lite väl mycket till "mallen" av hur den här typen av berättelser brukar se ut, men jag antar att man har följt boken som ligger till grund för serien och att man inte ville ändra på för mycket. Om du har gillat Prime Video-serierna "Jack Ryan" och "Reacher", så kommer "The Terminal List" att passa in i den trion som den lite mörkare och bråkigare versionen av "rätt person på fel plats vid fel tidpunkt".
 
Samtliga åtta avsnitt av "The Terminal List" finns tillgängliga hos Prime Video från 1 juli.
| 30 juni 2022 17:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Terminal List
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu