Gaslit 2022

Drama Historisk
USA
58 MIN
Engelska
Gaslit poster

Synopsis

"Gaslit" är en modern version av den politiska Watergate-skandalen från 1970-talet som kretsar kring historier och bortglömda karaktärer från den tiden. Martha Mitchell är en kändis från Arkansas och hustru till Nixons lojale justitieminister, John Mitchell. Trots sin partitillhörighet är hon den första personen som offentligt slår larm om Nixons inblandning i Watergate, vilket får både presidentskapet och hennes personliga liv att nystas upp.
Ditt betyg
2.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Will
2022-04-24
02
California
2022-05-01
03
King George
2022-05-08
04
Malum in Se
2022-05-15
05
Honeymoon
2022-05-22
06
Tuffy
2022-05-29
07
Year of the Rat
2022-06-05
08
Final Days
2022-06-12

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

26 april 2022 | 15:00

Berusande intensivt politiskt drama

"Gaslit" tar med oss 50 år tillbaka i tiden till Nixons tid som president och skandalen som avslutade hans framgångsrika år vid makten. Serien ger mer perspektiv än tidigare visats på vad som egentligen hände och berättar historierna om de olika inblandade som alla påverkade att Watergate gick från en porlande bäck till att bli en tsunami som släckte en presidents karriär.
I år är det 50 år sedan Watergate-skandalen gick hårt åt president Nixon och den dåvarande pressen begravde läsarna i material om händelsen. Trots alla åsikter och uttalande från flera håll om vad som hände är det ändå oklart vad som orsakade en av de mest framgångsrika amerikanska presidenternas fall: var det inbrottet? Var det någon anställd? Var det Nixon själv? Eller var det kanske Martha Mitchell, fru till Nixons kampanjledare John Mitchell (briljant spelad av Sean Penn) och frispråkig som få? 
 
"Gaslit" pekar åt Marthas håll och det är henne vi får följa allra mest. Julia Roberts ger karaktären liv och attityd på ett välspelat sätt och det är trevligt att se henne i rutan återigen. Hennes make John älskar sin fru något otroligt även om hans hetlevrade temperament och lojalitet till presidenten ibland tyder på något annat. Sean Penn spelar en av sitt livs roller och är utseendemässigt totalt oigenkännlig som kampanjledaren John Mitchell. Han framhäver hur karaktären slits mellan kärleken till sin fru och att göra det rätta i sin presidents ögon, visar upp både hårda sidor som sårbara och gör John till väldigt mycket människa snarare än politiker. Om Sean Penn inte vinner diverse priser för sin insats i "Gaslit" blir jag otroligt förvånad.
 
En annan av seriens huvudroller spelas av Dan Stevens: han är advokat i Vita huset och vill verka säkrare på sin plats än han egentligen är. Trots sin höga ambition och arbetsmoral känner han inte att han alltid tas så seriöst och han försöker ständigt bevisa sig själv. Som tur är stöttas han av sin fru som dessutom är öppet anti politiken som styr landet. Genom en mix av sitt egna behov att lyckas och sin frus klartänkta syn på situationen blir advokaten John Dean en av nyckelfigurerna i Watergate-skandalen och han rör sig på båda sidorna om vad som är rätt och fel. Till slut blir John Dean så viktig som han alltid drömt om när det är han som sätter punkt för Watergate och backas upp av Nixon på ett förvånande sätt.
 
"Gaslit" är en väldigt välgjord serie med skådespelare som går in för sina prestationer till 100 procent. Serien är rapp och intensiv - det händer något ständigt och varje dialog är fylld av viktig information vilket håller tittaren spänd. "Gaslit" är med andra ord inte en serie att slökolla på utan den kräver ditt fokus och betalar tillbaka genom att ge dig en tv-serie av riktigt hög kvalitet. Ibland kan jag tycka att den nästan är för intensiv och att dialogerna går för snabbt från ett ämne till ett annat - det kan vara svårt att hänga med när det byts av så kvickt och allt får inte riktigt sin tydliga förklaring som jag önskat. Men så fungerar ju politik även i det verkliga livet.
 
Hur som helst är "Gaslit" en av de starkare serierna 2022 har att erbjuda och den lämnar tittaren såväl mer allmänbildad som nöjd efter ett berusande intensivt politiska drama. 
 
"Gaslit" finns att se på Viaplay där nya avsnitt släpps varje söndag.
| 26 april 2022 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Gaslit
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu