Ms. Marvel 2022

Ms. Marvel poster

Synopsis

Kamala Khan är en ny tonårig superhjälte i Marvels universum. Hon är ett stort fan av framför allt Captain Marvel men har svårt att hitta sin plats i skolan och bland vänner tills den dagen hon själv får egna superkrafter.
Ditt betyg
2.6 av 48 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Generation Why
2022-06-08
02
Crushed
2022-06-15
03
Destined
2022-06-22
04
Seeing Red
2022-06-29
05
Time and Again
2022-07-06
06
No Normal
2022-07-13

Recensent

Patrik Linderholm

15 juli 2022 | 11:00

Efterlängtad hjälte gör entré

Kom för traditionell MCU-action, stanna för historielektionen. Marvels nya hjälte visar trots sina skavanker att det finns hopp i superhjältevärlden. (Recension av säsong 1.)
Efter välkända karaktärer som Loki, Hawkeye och Scarlet Witch till nya bekantskaper som Moon Knight – nu har det blivit dags att utforska Marvels allra första muslimska superhjälte i hennes egna serie på Disney+. I “Ms. Marvel” får vi stifta bekantskap med Kamala Khan, en vanlig tonårstjej från New Jersey som tvingas bolla allt från familjens förpliktelser till hur man ska agera när en ny snygg kille börjar i skolan. När hon hittar ett gammalt armband från sin mormor väcks dock oväntade krafter till liv, något som sätter igång ett äventyr som leder henne till okända världar och nya kunskaper om sin egen familjehistoria.
 
När vi först stiftar bekantskap med den framtida Ms. Marvel är det verkligen som att serierutorna har kommit till liv. Skildringen av den godhjärtade tonåringen, som ägnar livets alla ledig timmar till att skriva fanfiction om Avengers-hjältarna och dyrkar Captain Marvel över allt annat, är sprudlande full av den nördighet och charm som genomsyrar serietidningsupplagan av karaktären. Här har man verkligen fått till Kamala, hennes dynamik med sin familj och hur livet ibland kan kännas som att leva i en serietidningsvärld.
 
Därför är det extra uppseendeväckande att man ändrat så pass mycket kring hennes bakgrund och krafter. I serietidningarna kopplas Kamalas krafter till the Inhumans, som hittills bara hållit till i den kortlivade tv-serien på ABC, men här kommer hennes krafter istället från hennes egna rötter som djinn – en övernaturlig varelse inom traditionell islamistisk tro. Även hur hennes krafter yttrar sig ter sig annorlunda i Disney+-serien. I serietidningarna kan hennes krafter närmast likas Mr. Fantastic i Fantastic Four, med gummiliknande kroppsförvandlingsförmåga, medan hon här hämtar kraft från dimensionen Noor för att skapa kristalliknande projektioner.
 
För den puritane serietidningsläsaren kan det skava lite, men valet att ändra Kamalas bakgrund är (delvis) till det bättre. Kamalas utforskande av sina rötter är nämligen seriens starkaste kort. Som ett avbrott mitt i all traditionell Marvelaction får vi en inblick inte bara i Kamalas familjehistoria, utan även en oväntad historielektion kring delningen av Indien – där det brittiska styret upplöstes och de självständiga staterna Indiska unionen och Pakistan upprättades. Händelsen är ett lika historiskt som mörkt kapitel i ländernas historia, då det efterföljande kriget mellan de två nationerna drabbade en stor del av befolkningen.
 
Att så pass stor del av en superhjälteserie på Disney+ fokuserar på denna historiska bakgrund kring karaktären känns lika oväntad som uppfriskande. Kamalas pakistanska rötter och hennes muslimska tro får stort spelrum i serien och det känns upplyftande att se. Blandningen mellan detta och den vid det här laget ganska traditionella MCU-mallen och -estetiken gör dock att “Ms. Marvel” känns en aning splittrad. Såväl tempo- som temamässigt känns serien obalanserad och hade nog haft fördel av att antingen varit mycket kortare, förslagsvis en film, eller längre, där fler avsnitt än de sex som säsongen består av nu kunde ge vissa bitar mer kött på benen.
 
Tydligt är i alla fall att Kamala Khan är en frisk fläkt i MCU, och mycket är tack vare guldcastingen av skådisdebutanten Iman Vellani i titelrollen. Vellani har en sällan sinande charm som passar karaktären perfekt och det ska bli spännande att se hennes fortsatta äventyr i Marvels universum, härnäst i filmen “The Marvels”.
 
Hela första säsongen av "Ms. Marvel" finns att se på Disney+
| 15 juli 2022 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
3
Oväntat bra. Karaktären Kamala är inte superintressant men hon funkar. Stjärnan i serien är det muslimska/pakistanska temat som ger färg och en intressant bakgrund till en ganska ordinär tonårsactionserie.
Läs mer
2
Det var ok även om den inte föll mig i smaken, hade förväntat mig mycket sämre. Som andra redan påpekat så kändes det som denna riktade in sig till en mycket yngre åldersgrupp och det kanske var deras mening med den? Denna karaktär passar nog mer som en serie än en egen film och här borde dom fortsätta med att låta det bara vara en serie. Allt behöver inte kopplas ihop med filmerna anser jag. Tror de yngre kan digga denna serie mycket men många av oss som passerat 15 för länge sedan får inte ut mycket av denna serie. Jag ger den en 2a av 5.
Läs mer
1
Nog det sämsta från Marvel.. Allt är bedrövligt :( Cgi, skådespelarna... Verkligen gjord för barn verkar det som
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu