Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 december 2021 | 14:30

De 10 bästa tv-serierna 2021 - framröstade av MovieZines redaktion

Efter att ha sammanställt MovieZine-skribenternas individuella listor över de bästa tv-serierna från 2021, kan vi nu presentera vår officiella topplista.
Det finns nu så många olika tv-serier att det är praktiskt taget omöjligt att lyckas pricka in och följa alla av de bästa, som varje nytt år har att erbjuda. Att sedan få för sig att sammanställa allt i en rangordnad lista är nästan ännu svårare. 
 
MovieZines egen tv-redaktör har exempelvis testat på nästan 200 olika titlar under året som gått, men sedan är ju dessutom smaken som baken... så för att få årets topplista, så har vi låtit nio skribenter ur MovieZines redaktion plocka fram sina egna topp 5-listor och sedan sammanställt resultaten ur dessa till en gemensam topp 10.
 
Här nedan kan du se MovieZines officiella topplista över de 10 bästa tv-serierna från 2021. Tio titlar som är fördelade på fem olika streamingtjänster. Dela gärna med dig av din egen topp 10-lista i kommentarerna och hjälp andra att hitta fram till årets bästa tv-serier. 
 
Men först, några titlar som hamnade precis utanför den samlade topplistan: "Snabba Cash" (Netflix), "Den osannolika mördaren" (Netflix), "Sweet Tooth" (Netflix), "Sex Education" (Netflix), "Maid" (Netflix), "Reservation Dogs" (Disney+), "Mr Inbetween" (HBO Max), "The Great" (HBO Max) och "What We Do in the Shadows" (HBO Max).  
 

10. "For All Mankind" (säsong 2, Apple TV+)

 
 
Den första säsongen av Joel Kinnamans påkostade "For All Mankind" hos Apple TV+ tog sig inte riktigt in på folks radar, men när den andra sändes under början av 2021 fick folk äntligen upp ögonen för serien. Handlingen utspelar sig i en alternativ verklighet där Sovjet hann före USA till månen och rymdracet därför accelererade allt mer mellan nationerna... med bland annat konkurrerande rymdbaser på månen som följd.
 

9. "Arcane" (säsong 1, Netflix)

 
 
En otroligt imponerande prequel-adaption av det populära onlinespelet "League of Legends". Med det politiska spelet mellan den utopiska staden Piltover och den förtrycka underjorden Zaun i bakgrunden så får vi följa den gripande och actionfyllda historien kring vad som händer mellan systrarna Jinx och Vi. Det bjöds dessutom på ovanligt snygg och filmisk animation.
 

8. "Station Eleven" (säsong 1, HBO Max)

 
 
"Station Eleven" är en av årets sista stora titlar från HBO Max och har inte hunnit sända hela säsongen ännu. Men efter att ha fått förhandstitta på hela säsongen så har MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg lyft fram titeln som en av årets tveklöst bästa tv-serier. Handlingen utspelar sig i tre olika tidslinjer; före, under och 20 år efter att en dödlig pandemi svept in över världen. 
 

7. "It's a Sin" (säsong 1, HBO Max)

 
 
Russel T. Davies, skaparen bakom "Years and Years", "En engelsk skandal" och "Doctor Who", släppte redan i januari en av årets mest gripande miniserier. "It's a Sin" låter oss följa hur AIDS-epidemin slår till, tystas ned och sopas under mattan i Storbritannien mellan 1981-1991... samt hur det i slutändan påverkar en grupp av nära vänner under samma period.
 

6. "The Underground Railroad" (säsong 1, Amazon Prime)

 
 
"The Underground Railroad" följer slaven Cora och hennes flykt genom 1800-talets södra USA, mot säkerheten i norr. En resa som bjöd på både sanslöst vackra och fruktansvärt hemska scener. Oscarsvinnaren Barry Jenkins ("Moonlight") har regisserat säsongens samtliga tio avsnitt.
 

5. "WandaVision" (säsong 1, Disney+)

 
 
En av årets mest udda men samtidigt härligt underhållande miniserier var utan tvekan "WandaVision", som även den fick premiär redan under årets första månad. Med en inledning som sitcom i svartvitt för att sedan utvecklas till en emotionell och actionfylld Marvel-serie, lyckades Elizabeth Olsen och Paul Bettany verkligen imponera med den utökade tiden de fick med sina roller. 
 

4. "Squid Game" (säsong 1, Netflix)

 
 
Den sydkoreanska Netflix-serien "Squid Game" tog världen med storm och seglade upp i toppen över streamingjättens mest populära tv-serier någonsin. I samma stund öppnades dörren för många ännu oinvigda kring sydkoreanska produktioner överlag, som det faktiskt finns en hel del av hos Netflix.
 
Handlingen följde den skuldsatte Gi-hun som får ett erbjudande om att delta i ett spel där han kan vinna en stor summa pengar, genom att stå kvar som vinnare i en rad olika barnlekar. Problemet är bara att alla som förlorar dödas på fläcken.  
 

3. "Succession" (säsong 3, HBO Max)

 
 
I vår intervjulkalender har folk i film- och tv-branschen gång på gång lyft fram "Succession" som en av sina favoritserier från det gångna året... och även inom MovieZines redaktion lyckas serien ta sig nästan hela vägen fram till toppen.
 
Handlingen kretsar kring den mäktiga mediefamiljen Roy, där fadern Logan länge styrt familjeföretaget med järnhand - och nu utmanas av en maktkamp mellan hans barn om vem som ska få ta över företaget. Det som framför allt får serien att stå ut ur mängden och frångå klyschorna är hur otroligt välspelad och välskriven serien är - hela vägen ned till minsta lilla stavelse och uttryck. 
 

2. "The White Lotus" (säsong 1, HBO Max)

 
 
De två sista titlarna på listan lyckades båda knipa poäng från sju av de nio MovieZine-skribenterna, vilket faktiskt gjorde att de två titlarna i toppen blev överlägsna vinnare. 
 
"The White Lotus" lät oss följa ett gäng olika gästers semsterliv under deras vistelse vid en lyxresort på en av Hawaiis många öar. När gästernas liv börjar blandas med de anställdas på allt galnare sätt, så urartar allt i en blandning av mörk komedi och drama som lyckats imponera på nästan alla som givit den fristående säsongen en chans.
 

1. "Mare of Easttown" (säsong 1, HBO Max)

 
 
HBO:s miniserie med Kate Winslet i huvudrollen toppade hälften av redaktionens individuella listor och klättrade därför snabbt upp i toppen som ohotad etta. En miniserie med Winslet, Jean Smart och Evan Peters såg redan på pappret riktigt intressant ut... och när den inledningsvis så typiska "mordhistoria i en amerikansk småstad"-genren fick ett nytt tillskott, så bevisade HBO ännu en gång varför man brukar vara synonym med högsta möjliga kvalitet.
 

Läs också: De 10 bästa nya svenska tv-serierna från 2021

 
Hur ser DIN topp 10-lista ut för årets bästa tv-serier? Kommentera gärna nedan och tipsa andra om vilka titlar man inte får missa från 2021!
| 26 december 2021 14:30 |