Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

11 december 2021 | 18:00

De 10 bästa nya svenska tv-serierna från 2021

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg har i vanlig ordning spenderat året framför ungefär 200 olika tv-serier. Här hittar du hans 10 bästa svenska serier!
Förra veckan betade jag av min topplista över årets bästa miniserier - och nu har det alltså blivit dags att lyfta fram årets bästa (nya) svenska tv-serier! Det här brukar dock i regel också vara den lista varje år som möts av "det finns inga bra svenska tv-serier"-kommentarer efteråt. Det finns det givetvis gott om!
 
Men som i vanlig ordning, så har jag en känsla av att det är många tittare med just den inställningen som har missat hur otroligt stora framsteg det faktiskt har gjorts på tv-sidan här i Sverige, särskilt under de senaste åren. Ett faktum som onekligen (enligt mig åtminstone) bevisas bland de svenska titlarna jag har valt att lyfta fram från det gångna året.
 
Här nedan följer de 10 bästa nya svenska tv-serierna från 2021, rangordnade i bokstavsordning. 
 
Kom ihåg, det här är en högst personlig lista. Min förhoppning är att du ska hitta någon serie som du har missat under året och ge den en chans. Om du inte håller med eller saknar några av dina egna favoriter, dela med dig av din egen topplista i kommentarerna nedan!
 

"Agatha Christies Hjerson" (C More)

 
 
"Hjerson" är en serie som står ut ordentligt ur mängden bland resten av titlarna på listan. Ni kommer nämligen snart märka att jag har haft en förkärlek för diskbänksrealismen och starka känslor i listans övriga titlar. Men jag blev verkligen genuint underhållen av den alternativa verklighet som målades upp i Agatha Christie-spinoffen "Hjerson". Här tror jag dock att det kan ha varit en fördel att jag plöjt alla gamla "Poirot"-filmer (med David Suchet i huvudrollen) tillsammans med min fru genom åren. 
 

"Alla utom vi" (Discovery+)

 
 
Tv-serien om paret Hilma (Alba August) och Ola (Björn Gustafsson) bjöd oss på en känslomässig och ekonomisk berg-och-dalbana i början av året, när vi fick följa deras desperata kamp för att bli gravida med sitt första barn. Gustafsson och Alba kompletterar varandra på ett både underhållande och gripande sätt, som utan tvekan gör serien till en av årets bästa nya svenska produktioner.
 

"Den osannolika mördaren" (Netflix)

 
 
Robert Gustafsson axlar Skandiamannen, i en både välspelad och välgjord miniserie om hur mordet på Olof Palme mycket väl kan ha gott till. Serien har visserligen hamnat lite i hetluften, då flera av de ännu levande personerna med anknytning till den påstådde mördaren av förklarliga skäl inte har gillat hur man har framställts. Produktionen har däremot varit snabb med att påpeka att serien inte utger sig för att vara en dokumentär... utan att det här helt enkelt bara rör sig om riktigt god underhållning. Ett faktum jag inte kan förneka!
 

"Det som göms i snö" (Viaplay)

 
 
Okej, jag vet - här fuskar jag hejvilt! Jag hade ju bara tänkt att lyfta fram årets helt nya svenska tv-serier med den här listan. Men det är ju min lista och den andra säsongen av "Det som göms i snö" är tar sig ändå in på min personliga topp 3 av årets svenska serier, så den får förtjäna att lyftas fram på en elfte plats här på listan över årets bästa svenska serier. Handlingen tar i vilket fall vid kort efter den första säsongen och lyckas på ett både spännande och otroligt bra sätt knyta ihop alla lösa (led)trådar.
 

"Knutby" (C More)

 
 
Till skillnad från "Den osannolika mördaren" så har man i "Knutby" åtminstone valt att ändra namnen på alla karaktärer - som däremot givetvis är baserade på både verkliga personer och händelser kring det omtalade mordet i Knutby. Med skådespelare som Aliette Opheim och Alba August i huvudrollerna och ett otroligt vackert foto, så vaggas man förvånansvärt snabbt in i den kult-aktiga känslan.
 

"Snabba Cash" (Netflix)

 
 
"Snabba Cash" är en reboot av samma värld som Jens Lapidus byggde upp med sina böcker och som vi fick tre långfilmer av under 2010-talet. Den här gången är det däremot den ensamstående mamman Leya (Evin Ahmad) och gangstern Salim (Alexander Abdallah) som hamnar i fokus. Leya försöker få igång sitt nya startup-företag, kosta vad det kosta vill, medan Salim försöker ta sig ur det kriminella livet - och av olika anledningar så korsas deras liv med varandras.
 

"Snöänglar" (SVT)

 
 
När den fem veckor gamla bebisen Lukas plötsligt försvinner från sitt hem, under ett iskallt snöovänder, så hamnar familjen i chock. När polisen börjar rota i försvinnandet så börjar man däremot ana att det är något som inte stämmer i föräldrarnas historier. Josefin Asplund, Ardalan Esmaili och Eva Melander bjuder på genomgående lysande skådespel, som backas upp av ett riktigt bra och spännande manus.
 

"Threesome" (Viaplay)

 
 
När det ena leder till det andra - och det råkar resultera i en spontan trekant på fyllan... ja, det är startskottet på Viaplays gripande relationsdrama. David och Siri har flyttat till England och hängt ihop i en väldans massa år och tror sig ha ett ganska bra förhållande. Efter en blöt utekväll hamnar de däremot i säng med konststudenten Camille, som väcker en svårkontrollerad svartsjuka.
 

"Thunder in my Heart" (Viaplay)

 
 
Amy Deasismont har både skrivit och spelar huvudrollen i tv-serien "Thunder in my Heart", en slags blandning av hur "Älska mig" och "Euphoria" hade kunnat se ut om man hade slagit ihop dem på finast möjliga sätt. Handlingen kretsar kring Sigge (Deasismont), kärlek och hennes tajta kompisgäng som precis har klivit över 20-årsstrecket.
 

"Tunna blå linjen" (SVT)

 
 
Cilla Jackerts "Tunna blå linjen" började redan i samband med premiären i januari att kallas för årets bästa svenska tv-serie, en titel den enligt många troligtvis fortfarande förtjänar. Vi får under den första säsongen följa ett antal poliser under deras komplicerade arbetsdagar och liv i Malmö. Hur klarar man av att i sitt jobb dagligen möta våld, hat, utsatthet och smärta och samtidigt förbli en hel och älskande människa?
 

"Young Royals" (Netflix)

 
 
Efter att ett antal välgjorda svenska tv-serier (det finns två till på listan trots allt) och filmer har släppts av Netflix så verkar det onekligen som att "Young Royals" är den som slagit igenom mest runtomkring i världen. Prins Wilhelm skickas iväg till en prestigefylld internatskola för att få ordning på sitt liv, vilket istället leder till drömmar om en helt annan framtid än den han föddes in i. Edvin Ryding har dessutom (välförtjänt) plockat hem priset för årets Rising Star, tack vare sin roll i serien.
 

Ett gäng svenska tv-serier som föll på målsnöret:

 
Jag satte trots allt en fyra på "Zebrarummet" i min recension här på MovieZine, så det finns gott om bra serier precis utanför den absoluta toppen också.
 
De svenska tv-serierna "En kunglig affär" (SVT), "Ligga" (Discovery+) och "Folk med ångest" (Netflix) har alla premiär precis i slutet av året nu under december - och hinner därför inte klämma sig in på just den här listan. Men med tanke på att distributörerna valt att lägga sina premiärer i samband med att många kommer att vara lediga och ha extra tid över till tv-tittande, så bör nog alla åtminstone ges en chans i alla fall!
 
Här nedan följer däremot några produktioner som hade kunnat ta sig in på årets topplista, men som hamnade precis utanför av olika anledningar (typ, att jag inte hann se klart dem tyvärr):
 
"Atlantic Crossing" (SVT), "Bonusfamiljen" (SVT), "Deg" (SVT), "Dystopia" (Viaplay), "Gåsmamman" (C More), "Hallberg" (SVT), "Håll andan" (C More), "Jägarna" (C More), "Lyckoviken" (Viaplay), "Max Anger" (Viaplay), "Mäklarna" (Discovery+), "Skitsamma" (Discovery+), "Solsidan" (C More), "The Box" (Viaplay), "Två systrar" (Viaplay), "Udda veckor" (Discovery+) och "Zebrarummet" (Viaplay).
 

Läs också: De 10 bästa miniserierna från 2021

 
Vilka svenska tv-serier har du gillat mest under 2021? Hojta och tipsa varandra i kommentarerna nedan!
| 11 december 2021 18:00 |