Agatha Christies Hjerson 2021-

Deckare Mysterium
Sverige
44 MIN
Svenska
Agatha Christies Hjerson poster

Synopsis

Vi får följa den fd brottsutredaren Sven Hjerson som löst några av Sveriges svåraste fall någonsin. Sedan några år har han dragit sig tillbaka från rampljuset och lever nu långt utanför radarn. Ett liv kantat av dagliga rutiner, vegansk kosthållning, dedikerat vinylsamlande och en helt oerhörd kärlek till skvaller. Kan tv-producenten Klara locka fram honom igen till nya fall, och kanske även lyckas värva honom till sitt nya program?
Ditt betyg
2.6 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2021-08-16
02
Episode 2
2021-08-16
03
Episode 3
2021-08-23
04
Episode 4
2021-08-23
05
Episode 5
2021-08-30
06
Episode 6
2021-08-30
07
Episode 7
2021-09-06
08
Episode 8
2021-09-06

Recensent

Jonatan Blomberg

16 augusti 2021 | 08:00

Härlig pusseldeckare som ger oväntad mersmak

Johan Rheborg och Hanna Alström formar ett omaka par som det inte går att få nog av, när Agatha Christies gamla pusseldeckare-mall krockar med svensk nutid.
Redan i det första avsnittet av "Agatha Christies Hjerson" så utbrister titelkaraktären lite småirriterat att "jag tror det sista världen behöver just nu är en till tv-deckare". En replik som möjligtvis riktar sig till dig som sitter där hemma och tänker samma sak, innan du har givit "Hjerson" en ärlig chans. För det står nämligen klart väldigt tidigt... att skådespelarna Johan Rheborg och Hanna Alström lär få återkomma till sina karaktärer, Sven Hjerson och Klara Sandberg, under många år framöver.
 
För den som inte känner att en har stenkoll på hur Agatha Christies många pusseldeckare och karaktärer hänger ihop, så är hon mest känd för sina fiktiva detektiver Hercule Poirot och Miss Marple. I några av böckerna om Poirot får vi även lära känna hans vän; deckarförfattaren Ariadne Oliver... som i sin tur brukar berätta om hennes fiktive (finske) deckare Sven Hjerson - samtidigt hon assisterar Poirot med hans olika fall.
 
I den nya tv-serien är Sven Hjerson (Rheborg) inte längre finsk, utan visserligen född på Åland under lite mystiska omständigheter... men han har levt nästan hela sitt liv i Sverige. Han var tidigare en riktig stjärnpolis som tycktes ha en förmåga att lösa de mest invecklade och svåra fallen, innan han anklagades för att ha fabricerat bevis och tvingats lämna yrket bakom sig.
 
Klara Sandberg (Hanna Alström) är en tv-producent som är trött på den typ av tv-program hon tvingas göra och pitchar en idé som involverar Hjerson, vilket tvingar henne att söka upp honom. Under seriens åtta avsnitt, som består av fyra fristående mordfall/gåtor, så får vi sedan succesivt se hur de båda huvudkaraktärerna kompletterar varandra på både oväntade och underhållande sätt.
 
Faktumet att "Hjerson" nu bryter sig loss ur Agatha Christies värld, är nästan lite som om någon av karaktärerna ur en av den nylanserade "påhittade filmer"-databasen Nestflix titlar plötsligt skulle få en egen serie. Det här är även den första gången någonsin som en "officiell" karaktär ur Christies böcker har fått tillåtelse att göra en fristående spinoff - och lyckligtvis har seriens skapare tagit vara på chansen.
 
Hela produktionen känns dessutom ovanligt påkostad "för att vara svensk". Jag har absolut inga problem med svenska tv-serier över lag, men det råder ingen tvekan om att det är något med "Hjerson" som får serien att stå ut positivt ur mängden. Nivån och känslan för detaljer för tankarna till regissören Wes Anderson, där kostymerna så att säga matchar tapeterna på bästa möjliga sätt. Lägg därtill intressanta kameravinklar, snyggt foto, ljus och musik, som tillsammans ramar in avsnitten i en något förhöjd verklighet, där Agatha Christies gamla mall för pusseldeckare passar perfekt. 
 
När det kommer till de fristående fallen så tycker jag personligen att det första är det "svagaste", vilket till stor del beror på att det även behöver agera introduktion för våra återkommande karaktärer och platser. Men redan här är det både bra och underhållande, för att sedan bara bli bättre och bättre. När vi väl är framme vid slutet av säsongen, så råder det inte längre någon tvekan om saken... "Hjerson" kommer att bli en succé - och det lär (förhoppningsvis) bli många fler fall under de kommande åren. 
 
| 16 augusti 2021 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Serien är löst baserad på en rollfigur i Agatha Christies deckare, om en deckareförfattares rollfigur, som dyker upp i Hercule Piorots äventyr mysterium, Rheborg gör sin bästa dramatiska roll här, charmig och lite överklass smartskalle som tror han e bättre än han verkligen är, en fd deckare som få nytt liv av en ung nyfiken tjej som älskar deckare och mysterium, spelad av den fagre Hanna Alström. Av en slump på en färja så slåss deras öden samman och bildar ett par som löser div mysterium, undra när säsong 2 kommer?
Läs mer
2
Nu har jag sett klart serien: Jag hade hoppats att det var som den som skrev recensionen här på MZ sa att serien skulle bli bättre och bättre från avsnitt ett. Det stämmer väl till viss del, men detta är från en tämligen låg nivå. Framförallt är det ju manuset som inte håller, Märkliga bifigurer och Hanna Alströms karaktär är verken trovärdig eller speciellt härlig. Detta har ingenting med Hannas insats att göra då denna är klanderfri utan det är återigen brister i manuset.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu