Thunder in My Heart 2021-

Drama Komedi
Sverige
30 MIN
Svenska
Thunder in My Heart poster

Synopsis

Med mycket humor, sorg och hjärta får vi följa ett tajt kompisgäng som precis klivit över 20-årsstrecket tillsammans och som sätts på prov genom familjer som brister, vänskapsband som utmanas och trevande händer som ger förvånande njutning.
Ditt betyg
3.8 av 17 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
The Rhythm
2021-05-23
02
Mom-Sitter
2021-05-23
03
The Triangle of Conscience
2021-05-23
04
The Narcissist
2021-05-23
05
Little Brother
2021-05-23
06
What Happens in Västerås...
2021-05-23
07
Anniversary
2021-05-23
08
The Rider
2021-05-23

Recensent

Anders Eklöf

21 maj 2021 | 10:00

Både rolig och gripande serie om att vara ung vuxen

Den tidigare popsångerskan Amy Deasismonts debut som manusförfattare för Viaplay-serien "Thunder in my Heart" är en fin och stundtals tung skildring av att vara ung, kär och vilsen.
"Thunder in my Heart" inleds med att Sigge har sex med sin pojkvän. När han kommit på hennes bröst, stiger han raskt av soffan och frågar plumpt om hon vill ha en varm macka. Scenen sammanfattar väl den tragikomiska stämningen som präglar stora delar av serien, som är både skriven och skapad av den tidigare popsångerskan och huvudrollsinnehavaren Amy Deasismont (tidigare känd som Amy Diamond).
 
Sigge är 22 år gammal, har nyligen flyttat hemifrån, har ett jobb hon inte alls trivs på och blir dumpad av sin kille. Samtidigt skiljer sig hennes föräldrar och den snåriga relationen till den dysfunktionella pappan blir bara sämre. Tillsammans med sina två närmaste kompisar, den homosexuella Antonia (Julia Lyskova Juhlin, känd från podden Daddy Issues) och den charmiga Sam (Alexander Abdallah, aktuell i "Snabba Cash" på Netflix), tampas hon med vuxenlivet och alla de oväntade ansvar som det innebär. 
 
Det märks tydligt att serien är skriven av en person som levt ett liknande liv och känt samma känslor som Sigge för inte allt för många år sedan, istället för av en äldre människa som tafatt försöker gissa sig till hur det är att vara nybliven vuxen idag. En del humor landar visserligen inte helt perfekt och dialogerna känns inte alltid helt realistiska, men för det mesta levererar serien mycket igenkänning, skrattframkallande samtal och en gripande skildring av att vara ung vuxen.
 
I HBO-serien "Gösta" tenderade Amy Deasismont att spela över som huvudrollens emotionellt svajiga flickvän, på ett inte särskilt imponerande vis. Här är hon däremot både stundtals hysteriskt rolig och övertygande som den spralliga men under ytan osäkra Sigge. Relationen till och kemin mellan henne och de två vännerna Antonia och Sam känns väldigt naturlig, med interna skämt och konflikter som kommer upp till ytan.
 
Helen Sjöholm ("Så som i himmelen") gör en helt fungerande roll som hennes sorgnsa mamma, medan Gustaf Hammarsten ("Tillsammans") gör en lysande insats som den manipulerande och konflikträdda pappan. I nästan varje scen som han medverkar blir stämningen obehaglig, när han hela tiden inbillar sig att allt är bra vänder all kritik han får mot avsändaren när det blir för jobbigt. För att försöka få kontakt med henne skickar han mängder med sms fulla av floskler som "är man oförmögen att förlåta, är man oförmögen att älska".
 
Genom ett återkommande och snyggt grepp får vi ta del av sms:en genom att Sigge hör eller ser honom läsa upp dem i högtalare eller på skärmar, som för att påminna henne om den krackelerande relationen. En av de starkaste scenerna är när han plötsligt står längst fram i bussen med en mikrofon och glatt meddelar hur mycket hon borde skämmas inför de övriga resenärerna. 
 
Serien är regisserad av Anders Hazelius och Sanna Lenken, som senast gjorde den berörande polisskildringen "Tunna blå linjen" på SVT, som även den blandar de ljusa och mörka delarna av livet väl. "Thunder in my Heart" tar inte upp riktigt lika tunga ämnen som den och är helt klart lättare att titta på med sin ändå ganska mysiga och stundtals lättsamma ton, men den värjer sig inte för att även skildra de mörkare sidorna av att vara människa. 
 
Titeln på serien, som kommer från en låt med samma namn av MECK och Leo Sayer, tycker jag sammanfattar de starka och bubblande känslorna som genomsyrar hela handlingen. "Thunder in my Heart" får mig att tänka tillbaka på mitt eget liv som ung vuxen med både värme och ångest, samtidigt som jag får skratta ibland. Det är långt ifrån den bästa skildringen av att vara ung och vilsen, men helt klart en av de bättre svenska jag sett under de senaste åren. 
 
| 21 maj 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Grym och annorlunda serie, tar upp ämnen man ej sett på film tidigare. Musiken bidrar till att få ihop helheten. Lite överspel ibland kanske men en klart sevärd serie lite i stil med Gösta som kom för några år sedan.
Läs mer
5
Väldigt fin serie! Man blir verkligen tagen och man vill bara se mer.
Läs mer