Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

5 december 2021 | 17:00

De 10 bästa miniserierna från 2021

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg har i vanlig ordning spenderat året framför ungefär 200 olika tv-serier. Här hittar du hans 10 bästa nya miniserier!
Det är den tiden på året igen. Årslistornas och summeringarnas tid! Under de kommande veckorna kommer olika listor av det bästa och sämsta som året har haft att erbjuda börja dyka upp - och först ut från mitt eget håll blir årets bästa miniserier. Det format som av skådespelare, regissörer och manusförfattare allt mer börjat ses på som den mest optimala berättarformen.
 
I den nya streamingvärlden kan skaparna själva avgöra hur långa, korta och hur många avsnitt som behövs för att berätta bästa möjliga historia. Även de största och mest hyllade skådespelarna ser samtidigt fördelarna med att få spendera några timmar extra med särskilt intressanta roller... och vinnarna blir vi tittare. För när en miniserie blir riktigt bra, finns det väldigt lite som kan mäta sig med det. Något som gamla miniserier i stil med "Band of Brothers", "Chernobyl" och "The Queen's Gambit" sedan länge har bevisat.
 
Här nedan har jag samlat mina 10 personliga favoriter bland årets upplaga av nya miniserier. På slutet dyker även 15 andra miniserier upp, som alla var nära på att ta sig in på listan men som nu okommenterat hamnar precis utanför. Tipsa gärna om dina egna favoriter i kommentarerna sedan!
 

"9/11: One Day in America" (NatGeo)

 
 
En av årets tveklöst starkaste miniserier är dokumentärserien "9/11: One Day in America", som följer brandmännen och några av överlevarna från terrordåden i USA den 9 september 2001. En oerhört jobbig, stark och samtidigt hoppfull inblick i en dag som på många sätt kom att förändra vår värld - men det var det ingen som visste då.
 
Tyvärr verkar serien i skrivande stund inte finnas tillgänglig hos någon svensk streamingtjänst, men den lär troligtvis leta sig in i utbudet hos Disney+ vartefter.
 

"Dopesick" (Disney+)

 
 
Michael Keaton, Kaitlyn Dever, Will Poulter, Rosario Dawson, Peter Sarsgaard och Michael Stuhlbarg är bara några av de lysande skådespelarna som har blåst liv i den både tragiska och smått ofattbara berättelsen bakom den amerikanska opioidkrisen.
 
Läkemedelsbolaget Purdue Pharma lyckas marknadsföra det opioidbaserade läkemedlet OxyContin som mer eller mindre icke beroendeframkallande, trots att man mycket väl visste att riskerna för detta var stora. Resten är tyvärr en både sorglig och dödlig historia för hundratusentals amerikaner.
 

"Halston" (Netflix)

 
 
Miniserien om den ikoniske modeikonen och designern "Halston", med Ewan McGregor i huvudrollen, flög lite under radarn när serien släpptes i mitten av maj. Men det råder ingen tvekan om att McGregors insats i sig är så bra att det gör att "Halston" förtjänar en plats på listan över årets bästa miniserier. Prestationen i huvudrollen ledde även till en vinst på Emmygalan i kategorin för bästa manliga skådespelare i en miniserie i höstas.
 

"It's a Sin" (HBO Max)

 
 
Russell T. Davies, skaparen och showrunnern bakom serier som "Years and Years", "En engelsk skandal" och "Doctor Who", är en av de främsta tv-skaparna i Storbritannien. Miniserien "It's a Sin" bevisar varför han brukar kallas just det. Under säsongens gång får vi följa hur AIDS-epidemin slår till, tystas ned och sopas under mattan i Storbritannien mellan 1981 och 1991... samt hur det här påverkar en grupp av nära vänner under samma period.
 

"Maid" (Netflix)

 
 
Miniserien "Maid" är inspirerad av författaren Stephanie Lands bok "Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother's Will to Survive"... en titel som för övrigt även beskriver handlingen i serien väldigt bra. Margaret Qualley ("The Leftovers") gör en fantastisk roll som den unga mamman Alex, vars liv ställs på kant när hon under en natt tar beslutet att lämna sin hotfulla och alkoholiserade make. 
 

"Mare of Easttown" (HBO Max)

 
 
"Mare of Easttown" lyckas fånga Kate Winslet och Jean Smart med några av deras finaste skådespelarinsatser på väldigt länge... det samma gäller för övrigt även Evan Peters. En typisk mordhistoria i en amerikansk småstad, men skapad med HBO:s vana miniserie-hand som alltid garanterar högsta möjliga kvalitet.
 

"Station Eleven" (HBO Max)

 
 
Jo jag vet, titeln har inte haft premiär ännu... men ibland har man tur som tv-redaktör och får tjuvkika på kommande titlar. Även fast jag inte får säga exakt vilka delar jag tycker är bra eller dåliga om den kommande serien ännu, så kan ju faktumet att titeln ändå dyker upp här på listan över årets bästa miniserier få tyda på åt vilket håll det lutar.
 
Handlingen utspelar sig i en värld som precis ställts inför en pandemi (skrämmande lik vår egen, fast avsevärt mer dödlig) samt spolar även fram tiden 20 år och låter oss se hur världen ser ut då. En både skrämmande, vacker och konstigt nog hoppfull framtid.
 

"The Underground Railroad" (Amazon Prime Video)

 
 
Oscarsvinnaren Barry Jenkins ("Moonlight") har utan tvekan lyckats med en av årets mest imponerande bedrifter, efter att ha regisserat samtliga tio avsnitt av Amazon Prime Videos "The Underground Railroad". Tv-serien följer slaven Cora (Thuso Mbedu) och hennes flykt genom 1800-talets södra USA, mot säkerheten i norr. En resa som bjuder på både fruktansvärt hemska och sanslöst vackra scener och berättelser.
 

"The White Lotus" (HBO Max)

 
 
Tv-skaparen Mike White ("Enlightened", "School of Rock") låter oss följa med till lyxresorten "The White Lotus" på en av Hawaiis många öar, där ett gäng gästers liv börjar blandas ihop med de anställdas på allt galnare sätt. En vackert fotad och riktigt välspelad serie som varvar mörk komedi och drama på bästa möjliga sätt. Lyckligtvis har den här miniserien även fått en andra (dock fristående) säsong beställd. 
 

"WandaVision" (Disney+)

 
 
Efter att pandemin gjorde 2020 till ett år helt utan Marvel-premiärer fick "WandaVision" till slut chansen att öppna upp och inleda den fjärde fasen av MCU. Det visade sig även bli en av de årets mest annorlunda, men geniunt underhållande, miniserier.
 
Möjligtvis förhöjdes upplevelsen en aning extra av de miljontals fan-teorierna som tycktes fylla alla former av sociala medier från vecka till vecka medan avsnitten sändes. Oavsett vilket så går det inte att förneka att både Elizabeth Olsen och Paul Bettany fick till två riktigt imponerande prestationer, som givetvis säkrar miniseriens plats här på listan.
 

15 ytterligare miniserier som föll på målsnöret:

 
"The Beatles: Get Back" har jag helt enkelt inte hunnit se ännu, men för Beatles-fans är det här givetvis en given miniserie att kasta sig över i år hos Disney+.
 
Det har funnits otroligt många bra miniserier att välja bland från året som nu snart har passerat. Några få har jag inte hunnit se och några andra kunde helt enkelt inte mäta sig med titlarna ovanför, men här nedan finns 15 ytterligare titlar som definitivt fortfarande är värda att ges en chans:
 
"American Rust (Paramount+), "Atlantic Crossing" (SVT), "Den osannolika mördaren", "Dexter: New Blood" (Paramount+), "Hawkeye" (Disney+), "Knutby" (C More), "Midnight Mass" (Netflix), "Nine Perfect Strangers" (Amazon Prime Video), "Snöänglar" (SVT), "Small Axe" (SVT), "Scenes From a Marriage" (HBO Max) "Star Wars: Visions" (Disney+), "The Beatles: Get Back", "Them" (Amazon Prime Video) och "The Shrink Next Door" (Apple TV+).
 

Läs också: "9/11: One Day in America" är en av årets starkaste miniserier

 
Vilka miniserier har du gillat mest under 2021? Hojta och tipsa varandra i kommentarerna nedan!
| 5 december 2021 17:00 |