Mare of Easttown 2021

Drama Deckare Mysterium
USA
57 MIN
Engelska
Mare of Easttown poster

Synopsis

Mare Sheehan är en småstadspolis från Pennsylvania som utreder ett lokalt mord medan livet faller samman omkring henne.
Ditt betyg
4.1 av 66 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Miss Lady Hawk Herself
2021-04-18
02
Fathers
2021-04-25
03
Enter Number Two
2021-05-02
04
Poor Sisyphus
2021-05-09
05
Illusions
2021-05-16
06
Sore Must Be the Storm
2021-05-23
07
Sacrament
2021-05-30

Recensent

Anna Sundell

15 april 2021 | 10:00

Kate Winslet i högform löser småstadsmord

”True Detective” möter ”Broadchurch” när Kate Winslet spelar trött snut i arbetarstaden Easttown, där alla känner alla och man bor granne med sina ex. Spänningarna kokar snabbt upp när en ung kvinna hittas mördad och Winslets Mare börjar röra om i grytan. Endast fem av sju avsnitt har släppts för recension, men det ska mycket till för att ”Mare of Easttown” inte skulle behålla sin stabila fyra i betyg hela vägen in i mål.
Det går tretton på dussinet av serier om slitna kriminalare som måste lösa ett mord samtidigt som de tampas med ett trassligt privatliv. Ändå står det klart från första stund att ”Mare of Easttown” sticker ut från mängden. Kate Winslet verkar stortrivas i rollen som den hårt pressade, men sammanbitna Mare, och serien har en härligt rå jargong som både känns trovärdig och ofta blir väldigt underhållande.

Mare Sheehan var en gång Easttowns stolthet - som stjärna i basketlaget efter ett legendariskt kast är hon fortfarande känd som Miss Lady Hawk herself. Populariteten har dock dalat väsentligt i staden sedan dess, inte minst då hon varit ansvarig för utredningen av en tonårstjejs försvinnande i ett års tid, utan att ha lyckats leverera några resultat. Flickans cancersjuka mamma driver en tuff påverkanskampanj mot polisen, och när en annan tonårstjej hittas mördad ökar pressen ytterligare på Mare.

Samtidigt är det stökigt på hemmaplan. Mare tar hand om sin avlidne sons lilla 4-åring och blir indragen i en vårdnadstvist med barnets mamma. Dessutom har hon en bitsk (men ytterst underhållande) relation med sin egen inneboende mamma, en förtegen tonårsdotter, och bor granne med sitt ex, som just har annonserat sin förlovning till en ny kärlek. Kaos på de flesta fronter, med andra ord.

Som tur är får hon lite uppbackning med mordfallet, även om hon tar emot den ytterst motvilligt. Efter påtryckningar från högre ort blir hon tilldelad en partner utifrån, en sympatisk ung kriminalare vad namn Zabel (Evan Peters). Med Zabel inledningsvis mest i förundrat släptåg dundrar Mare igenom Easttown som ett tjurigt godståg.

I jakten på information river hon upp sår till både höger och vänster, och bränner broar som andra byter underkläder, inte minst för att hon är vän eller släkt med de flesta av dem hon förhör. Hemligheterna som hennes framfart röjer får också långtgående konsekvenser för många av stadens invånare.

”Mare of Easttown” balanserar skickligt med att skildra en stad fylld av tragiska livsöden, utan att göra det alltför svart och deprimerande. Nästan hela samhället verkar ha en gemensam jargong, som är cynisk, bitsk och befriande rolig mitt i allt det tunga. Här finns inga klassklyftor, alla har lite skit i hörnen och rör sig i samma kretsar. Karaktärerna är väl utmejslade och känns trovärdiga, skådespelarna övertygar rakt igenom.

Självklart är det Kate Winslet som bär upp mycket av serien, och liksom Mare verkar hon axla ansvaret med nedtonad yrkesstolthet. Hon spelar den buttra och påtagligt härjade Mare med mycket värme, och har fin kemi med varenda karaktär, särskilt med sin spydiga mamma (Jean Smart). Även relationen mellan Mare och Zabel har skön dynamik, och efter nio säsonger av ”American Horror Story” är det trevligt (men till en början väldigt konstigt) att se Evan Peters spela en normal helyllekille.

Trots att recensionen bara täcker de första fem avsnitten hinner ”Mare of Easttown” bjuda på ett par överraskande vändningar, och det känns tufft att behöva vänta ända till slutet av maj på upplösningen. ”Mare of Easttown” lyckas hitta sin egen stil trots att den rör sig i tv-seriernas kanske mest överbefolkade genre, och är helt klart ett säkert kort för alla med en förkärlek för ruffiga snutserier.
 
”Mare of Easttown” visas på HBO Nordic med start 19 april.
| 15 april 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
mycket BRA
Läs mer
5
Twist! Spänning! Hatten av
Läs mer
5
Vilken otroligt bra kriminalserie med Kate Winslet i huvudrollen! Hon spelar återhållsamt, trovärdig, ja alla superlativer man kan önska sig av en rutinerad skådespelerska. Dramat kryper spänningsladdat fram till upplösningen!
Läs mer