KRÖNIKA: Streamingjättarna vs biografägarna – vem som än vinner, förlorar vi

I tider där filmen blir dyrare på alla håll och kanter spår MovieZines krönikör en mörk framtid för oss filmälskare. En framtid där det eviga kriget mellan biografägare och streamingjättarna bara kommer sluta med att alla förlorar.

Publicerad:

Tidigare i våras släppte Netflix sin dyraste produktion någonsin i och med adaptionen av svenske Simon Stålenhags grafiska bok ”Passagen”, eller som den fick heta på engelska ”The Electric State”. Man hade storsatsat och plockat in stjärnor som Chris Pratt, Millie Bobby Brown och Anthony Mackie och bakom kameran hade man värvat självaste Russo-bröderna.

Problemet var bara att filmen tokfloppade sett till hur många som faktiskt såg den, och recensionerna från pressen var allt annat än smickrande. Floppen fick mig direkt att tänka i banorna att vi troligtvis snart lär få dyrare priser för Netflix utbud. Inte kanske som ett direkt svar på den produktionen i sig men som i ett längre led av dyrare produktioner som sen inte direkt gett någon större avkastning för bolagen.

Sedan streamingtjänsterna började göra intåg i folks vardagsrum för snart 15 år sedan har trenden varit tydlig; konkurrera med biograferna om publiken – kosta vad det kosta vill. Det är av denna anledning vi ser och hör om allt dyrare satsningar och produktioner från de stora streamingjättarna.

Uppsving under pandemin

Netflix, Disney+, Apple, HBO Max och de andra större spelarna fick dessutom ett extra uppsving under pandemin, när folk inte fick gå på bio och fick förlita sig helt på hemmakvällar i soffan för att få sin underhållning.

”The Electric State” blev en dyr flopp för Netflix.

Biografägarna å sin sida har länge kämpat nu med bristande intresse från publikens håll. Sedan samma pandemi har detta blivit än mer tydligt och för att ha råd att hålla verksamheten igång har man höjt sina priser. Gammal hederlig inflation är så klart också en del av förklaringen men när Filmstaden här i Sverige under 2022 gick ut med att man förbjöd medtaget godis var detta ganska så talande om vad det hela handlade om.

I sin iver att konkurrera med streamingjättarna, som behöll en stor del av den publik de snodde under pandemin, har överlevnadsstrategin blivit att höja priserna. Att gå och se en film på bio idag är snart uppe i 200 kronor per biljett. Lägg till kostnaderna för läsk och popcorn och det är snart billigare för en familjefarsa, som ska ta hela familjen på bio, att bjuda dem på en rymdresa istället.

Pengar pumpas in

Streamingjättarna och sin sida är medvetna om den publik de vunnit de senaste åren och gör därför allt för att behålla dem – alltså dyrare produktioner à la ”The Electric State”. Problemet som uppstår är när dessa svindyra produktioner möts av en gäspning från publikens håll och man då börjar tappa pengar.

Det är ingen hemlighet att streamingbolagen gått med förlust i många år nu. Trots detta fortsätter det pumpas in pengar i produktioner vars budget motsvarar ett mindre lands BNP. Det krävs ingen examen i ekonomi för att räkna ut vad konsekvensen blir – dyrare månadskostnader för oss konsumenter.

Svenska Filmstaden förbjöd under 2022 besökarna från att ta med eget godis och snacks.

Det är intressant hur vi egentligen hamnat här om vi tittar rent historiskt. Filmen som medium har alltid varit arbetarklassens underhållning. Där det rika och ”fina” folket gick på opera, teater och symfonikonserter sågs alltid biografen som den fattige mannens underhållning. Och så såg det ut länge.

På samma sätt startades streamingtjänsterna som ett ännu billigare alternativ till biografen och hyrfilmen. Man fick absolut inga sprillans nya filmer som i de två andra alternativen, därav det billigare priset, men de erbjöd ändå ett stort utbud av äldre filmer som publiken kunde ta del av om de missat någon av dem när de kom.

En evig strid

Men i sin iver att konkurrera med biografägarna började man med egna produktioner och nu står vi där i denna eviga strid mellan de två aktörerna. Undertecknad spår även en framtid att om inte detta krig lugnar sig kommer vi snart se en bubbla brisera.

Folk kommer inte att ha råd med varken det ena eller det andra. Folk avslutar redan sina streamingabonemang i allt högre utsträckning och går i allt mindre utsträckning på bio.

Vill dessa två aktörer rädda sin publik och i slutändan sig själva måste priserna sänkas. Streaming måste skala ner på dyra originalproduktioner och biograferna behöver sänka sina priser rent generellt.

För oavsett vem som vinner i slutändan, förlorar först vi…

…och därefter allihopa.

Läs också: Dumheter – streamingjättar styr inte våra recensioner (men sunt förnuft borde göra det)

Läs också: Krönika: Året är 2025 och jag köper fortfarande fysisk media

Läs också: Krönika: Tramsigt värre när Filminstitutet kräver Netflix på straffskatt

Läs mera