Movieline på Packhusplan i Göteborg var mitt Mekka. En butik fylld från golv till tak med oändligt många filmer. Där kunde man hitta allt från ”Körkarlen” till ”Reine och Mimmi i fjällen”! Om titeln mot förmodan inte fanns i sortimentet, beställdes den hem utan problem.
Jag minns hur jag sparade ihop exakt 1999 kronor för att ha råd med den silvriga portföljen med James Bond-filmer som stod bakom disken. Jag suktade efter den, likt Kajsa Kavat suktade efter dockan i skyltfönstret.
Läs också: KRÖNIKA: James Bond riskerar att bli som Star Wars – Amazon kommer mjölka 007 till absurdum
Läs också: KRÖNIKA: Vad hände, HBO? Hur kvalitetsserier fick lämna plats åt reality och könsorgan
Av någon anledning gick pengarna till annat, och idag kan man se samtliga Bond-filmer på Amazon Prime. Den tekniska utvecklingen har gjort sitt. Fysisk media är praktiskt taget utrotad till förmån för streaming.
Efter trettio år på Packhusplan i Göteborg stängde Movieline, Nordens största filmbutik, dörrarna för gott år 2018. Med det försvann en hel epok. Ett liv av eskapader till en butik där jag visste att jag alltid skulle kunna införskaffa julklappar till familj och vänner blev plötsligt passé.
Alla som är födda innan millennieskiftet kan relatera till de timmar man spenderade i videobutiken för att välja en VHS-film att titta på över helgen. Filmen man till slut valde hamnade nästan alltid i ens ägo enbart baserat på hur estetiskt tilltalande fodralet var. Kassetten gick sedan varm under de två dagar man hade den. Det var av största vikt att välja en riktig fullträff – annars fick man ångra sig bittert. Men såg man om filmen ändå? Om man gjorde.
Repertoaren på de få tv-kanaler man hade var begränsad. Det enda andra alternativet var att se om en av de få filmerna man hade hemma för sjuttioelfte gången.
Året är 2025, och jag köper fortfarande fysisk media. Det är långt ifrån optimalt. Det tar upp mycket plats, och man får ständigt kompromissa med sig själv och sin partner om vilka filmer som faktiskt förtjänar att stå framme. Men vissa titlar är riktiga klenoder – för vissa filmer är omöjliga att hitta på streaming, och andra är omöjliga att hitta överhuvudtaget.
Disney gick för ett par år sedan ut med att de skulle sluta släppa film på DVD och Blu-ray i Australien och Nya Zeeland. Det kanske inte låter som någon jätteskandal för gemene man, men jag befarar det värsta.
Jag är Patreon-medlem i podcasten Kult med Branne, där komikerna Branne Pavlovic och Jens Falk pratar film. Premissen är enkel: de ser varje vecka en film som måste vara minst tio år gammal, och bedömer sedan om den är kultförklarad eller inte. Kruxet? Jo, många gånger kan de inte ens göra ett avsnitt eftersom de inte lyckas få tag på filmen – inte ens via någon streamingtjänst. Det är olycksbådande. Vad händer när fysisk media helt fasas ut och filmer försvinner från jordens yta?
Jag använder flera streamingtjänster och är generellt sett positiv till dem. Men problemet är, enligt mig, demokratiskt. Om tjänsterna begränsar vad jag kan och inte kan se, försvinner mångfalden. Kulturen dör så småningom ut, och nya generationer går miste om stora filmupplevelser.
Förra veckan drack jag dry martinis med mina vänner, och samtalet gled föga förvånande in på James Bond. Under kvällen smög jag mig in på Tradera och la högsta budet på den silvriga portföljen. Det är till mitt tioåriga jag på Movieline. Vem vet – en dag kanske Agent 007 med rätt att döda inte längre går att streama. Då har jag min portfölj.
Daniel Bradshaw
Läs också: Pierce Brosnan öppen för att spela gammal James Bond i ny film
Läs också: Dina gamla dvd-filmer kan ha slutat fungera – här är förklaringen