Alla utom vi 2021-

Drama Komedi
Sverige
22 MIN
Svenska
Alla utom vi poster

Synopsis

"Alla utom vi" handlar om Hilma och Ola, som desperat försöker bli gravida. En känslomässig och ekonomisk berg-och-dalbana om ett pars längtan och svårigheter i att försöka få barn. Ola och Hilma går igenom allt från pinsamma familjemiddagar, danska spermadonatorer och en omgivning med åsikter om hur "himla enkelt" det är att skaffa barn.
Ditt betyg
2.8 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Alla utom vi
Seriepremiär
12 februari 2021
Digitalpremiär
12 februari 2021
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
10
Avsnittslängd
Språk
Svenska
Land
Sverige
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Go for green
2021-02-12
02
Stefan Ceder
2021-02-12
03
The Tommy Svensson of fathers
2021-02-12
04
Donor-Tinder
2021-02-19
05
Red Alert
2021-02-26
06
Lust vs commitment
2021-03-05
07
Palak panirre
2021-03-12
08
Circle of life
2021-03-19
09
Chiki chiki
2021-03-26
10
Today I'm strong
2021-04-02

Recensent

Jonatan Blomberg

14 februari 2021 | 09:00

Strålande och träffsäker känsloblandning

Yin och yang, sommar och glass, Helan och Halvan... Björn Gustafsson och Alba August. Ja, sällan har en skådespelarkombo varit lika bra och självklar som den med våra huvudrollsinnehavare i "Alla utom vi".
Den nya serien blandar drama och komedi på ett ovanligt naturligt och effektivt sätt, när paret Hilma och Ola stöter på motgångar i drömmen om att få bli föräldrar. Det skulle inte förvåna mig om det inom kort, lite slarvigt men välmenat, kommer att börja pratas om vilken fin "kemi" som skådespelarparet har. En beskrivning som i så fall förminskar deras individuella insatser till något magiskt som bara tycks ha uppstått av sig själv.
 
Jag vill istället påstå att skådespelarna kompletterar varandra, på ett sätt som gör att Björns redan välkända tajming och leverans när det kommer till komedin kan spilla över och lyfta upp Alba till en lika hög nivå. Samtidigt som den flerfaldigt Guldbaggenominerade skådespelerskans talang för det mer dramatiska får göra det samma för Björn. Faktumet att de båda även råkade vara ett par och levde tillsammans under inspelningarna av "Alla utom vi", sägs dessutom ha gjort det möjligt att lägga ned oerhört mycket mer tid på förberedelserna - än vad som hade varit tillåtet enligt svenska arbetstidslagar och diverse kollektivavtal. Men jag tänker då inte skvallra, utan tar tacksamt emot det enastående resultatet.
 
Den övergripande handlingen i sig är inte särskilt komplicerad, Hilma och Ola vill desperat bli mamma och pappa. Inte för att "rädda" något kärlekslöst förhållande på glid, utan för att det helt enkelt finns så pass mycket kärlek och uppskattning för varandra att de bara inte kan vänta med att få bli gravida och dela den med en liten bebis. Men "Alla utom vi (våra stackars huvudkaraktärer alltså)" tycks kunna få barn hur enkelt som helst, medan vårt kärlekspar tvingas gå igenom både påfrestande undersökningar och dyra IVF-behandlingar... utan att uppnå önskat resultat.
 
Serien är skapad av Erik "Jerka" Johansson ("Bonusfamiljen") och Sebastian Johansson, löst baserad på den kanadensiska tv-serien "How to Buy a Baby". Paralleller går även att dra till Apple Original-serien "Trying" som släpptes ifjol. Men "Alla utom vi" går snabbt sin egen väg och tycks aldrig riktigt vara sugen på att passa in i någon tydlig mall eller genre, utan både vill och lyckas få vara en tung dramaserie och förlösande komedi på en och samma gång. Närmast i stil, bland andra svenska serier, ligger troligtvis Josephine Bornebuschs "Älska mig".
 
Under sina bästa stunder, när skådespelarna bjuder på sitt mest gripande skådespel, så råder det ingen tvekan om att det här kommer att vara en av årets bästa svenska tv-serier när året ska summeras. Ibland lutar man sig kanske en aning för mycket åt en viss övertydlig slags komedi, som när paret återkommande hamnar i situationer där folk precis blivit gravida eller hatar sina egna barn. Det är roliga scener, men lite väl upprepande under säsongens första halva. När vi når avslutningen och säsongens två sista avsnitt, så bjuder däremot både Björn och Alba på ett så pass gripande skådespel att man lika gärna kan ställa in (den ändå tv-mässigt tråkiga) Kristallen-galan i höst och dela ut priserna redan nu.
 
"Alla utom vi" finns på den nylanserade streamingtjänsten discovery+.
| 14 februari 2021 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Alla utom vi
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu