Snöänglar 2021

Drama Deckare
Sverige
55 MIN
Svenska
Snöänglar poster

Synopsis

Samtidigt som Sverige lamslås av ett snöoväder natten innan julafton, försvinner oförklarligt den fem veckor gamla babyn Lukas från sitt hem i en förort till Stockholm. De unga föräldrarna är i chock. Men polisen Alice anar att något inte stämmer i deras historier. Hon blir besatt av fallet. En BVC-sköterska har också uttryckt oro för babyns säkerhet. Allt fler blickar riktas mot Lukas mamma Jenni som varit påverkad av sömntabletter och inte minns något av natten.
Ditt betyg
3.4 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2021-03-28
02
Episode 2
2021-03-28
03
Episode 3
2021-04-04
04
Episode 4
2021-04-11
05
Episode 5
2021-04-18
06
Episode 6
2021-04-25

Recensent

Charlotte Brange

10 april 2021 | 18:00

Uppslitande drama om föräldrars värsta mardröm

Den dansksvenska serien ”Snöänglar” är en bister diskbänkrealism som även lyckas trycka på riktigt känslosamma punkter. SVT:s miniserie vänder och vrider på begreppet moderskap, både på ett upplysande men även skräckinjagande vis.
Vem är egentligen bäst på att ta hand om ett barn? Är det den nyförlösta mamman, den erfarna mormodern, den pålästa sjuksköterskan – eller kanske någon som aldrig haft barn? I ”Snöänglar” får vi se när alla föräldrars mardröm blir verklighet när den fem veckor gamla Lucas en iskall decembermorgon är spårlöst försvunnen.

Lucas mamma Jenni som redan länge kämpat med ett pillermissbruk, står inför en likväl förvirrande som desperat situation. För varje sekund blir hennes förtvivlan större, och när polisen står handfallna känner hon sig mer än ensam trots att hennes sambo Salle och dotter Nicole finns där. Med det sagt är även familjens inbördes relationer långt ifrån perfekta – tillvaron är minst lika stormig som den bistra snöstormen utanför fönstret.

På ämnet moderskap så följer vi även danska barnmorskan Maria, som frustrerat dagligen möter mammor och deras barn i besvärliga situationer. Hon hittar av en slump den unga, bortstötta och gravida Emma som hon omfamnar med all omtänksam kraft hon har kvar. Marias hjärna bultar hårt för att barns liv och hälsa ska topprioriteras – de är ju trots allt det mest hjälplösa som samhället har.

Tonen i ”Snöänglar” är dyster, gråmulen och speglar rätt fint hur även vi brukar uppleva en ett par mörka dagar i december. Det är trovärdig svensk diskbänksrealism så det skriker om det, men skräckscenariot med en så liten bebis är ovanligt. Det är lustigt att många associerar rysarfilmer med spöken och andra kusligheter, när det du har framför dig kan vara minst lika obehagligt.

Miniserien på sex avsnitt tuffar på i ett lugnt tempo trots sina stundtals slag-i-magen-moment. Men det är miserabelt, deppigt, och mörkt. Det hade varit snyggare med ett större känsloregister som kontrast till de många, stundtals svenskstela, dialogerna. Hur som haver är ”Snöänglar” ett tankeväckande drama om tuffa ämnen, men se upp om du är känslig för frustrerande och hjärtskärande situationer.
| 10 april 2021 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Skådespelarinsatserna är mästerliga men storyn känns lite fel ute när man blandar in personliga problem i en sån stor tragedi. Det är möjligt att det finns människor med så sned syn på ett liv men det blev svårt för mig att förhålla mig till det. Den är väldigt mörk och innehåller ingen del som balanserar det mörka så på det viset blir den realistisk även om jag tycker att sakfrågan om barnet ibland får underordnad betydelse
Läs mer
5
Ja gav ide så otroligt bra gjort. Tack alla medverkande Eva Andersson Evaeve
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu