Serie

Skribent

Alexander Kardelo

18 november 2021 | 14:00

Grattis Edvin Ryding, årets Rising Star 2021!

"Young Royals"-stjärnan utsedd till årets stjärnskott av Stockholms filmfestivals jury: "Det är verkligen en ära!"
Årets Rising Star-nomineringar på Stockholms filmfestival har samlat svenska film- och tv-världens unga kungligheter. Sex hoppfulla kandidater presenterades tidigare i höstas och nu står det klart vem som får ta över kronan efter tidigare vinnare som Alicia Vikander, Filip Berg och Alba August.

Priset Zalando Rising Star 2021 går till Edvin Ryding, den 18-årige skådespelaren som i somras medverkade i ”Young Royals” på Netflix. Utöver det har han synts i serien ”Gåsmamman” och dubbat filmer som ”Framåt” och ”Dolittle”. MovieZine ringde upp för att gratulera.

Gratulerar till Rising Star-utmärkelsen! Hur känns det?

- Tack! Jag fick veta det i måndags. Det var väldigt fint. Jag måste säga att jag blev chockad, för jag och flera andra tycker att det är så jävla bra skådespelare som är nominerade i år. Så det är verkligen en ära.

Både du och Omar (Rudberg, från "Young Royals") var nominerade. Har ni pratat något om det?

- Absolut! Vi blev superglada när vi båda var nominerade, och jag blev verkligen inte förvånad av att han blev nominerad. Men det var så kul att vi fått göra det ihop. Också kopplat till "Young Royals", vi har ju varit med om den här resan ihop och det är kul att det får fortsätta vara så. Det är både med- och motgångar, men det här var en medgång för oss båda.
 
 
Vad innebär priset Rising Star? Jag vet att man brukar få åka till Cannes och nätverka...

- Ja, exakt. Jag åker till Cannes i maj, med folk från filmfestivalen och filminstitutet. Det känns jättekul! Cannes är en stor och välkänd festival. Jag hoppas att få träffa många inspirerande människor. Det är en fin del av priset. Det öppnar ju upp för nya möjligheter inom yrket.

Det är redan klart att "Young Royals" får en andra säsong, har ni börjat spela in?

- Nej, det dröjer lite till innan vi börjar filma. Men det kommer filmas och släppas nästa år, det är tanken. Men allting är på gång. Alla utom skådespelarna jobbar på för fullt med att förbereda. Så det är kul att bollen är i rullning.

Många tittare är nyfikna på den nya säsongen. Har du fått läsa manus? 

- Inte än. Inte som helhet, jag har fått höra små bitar. Men det räcker för att bli taggad (skratt). Jag kan garantera att det kommer bli... vackert. Jag tycker det känns väldigt vackert redan nu.
 
Omar Rudberg och Edvin Ryding hittar kärleken i svenska Netflix-serien "Young Royals".
 
Sedan den släpptes i somras har "Young Royals" fångat tittare och fans världen över. Vad är den bästa responsen som du har fått?

- Jag blev väldigt imponerad av vår publiks öga för detaljer. Det är något som vi har lagt ned mycket tid på, att finslipa små, små detaljer - delar som fyller på helheten av en karaktär. När jag ser våra fans som lägger märke till såna små detaljer i storyn eller i min karaktärstolkning, då blir jag väldigt rörd.

- Till exempel la vi mycket fokus på att se till att Wilhelm bara ler med några få människor. Simon är en av de få som får honom att le. Såna grejer vet jag att folk har märkt. Vi jobbade med många såna detaljer för att få det att kännas mer levande.

Och nu ska du ta emot pris på Stockholms filmfestival. Har du själv hunnit se något bra på festivalen?

- Jag var där på öppningksvällen och såg Pedro Almodóvars "Parallella mödrar". Jag tyckte om den, den var gjord på ett intelligent sätt. Och ikväll ska jag se "Spencer", om prinsessan Diana. Jag tycker Kristen Stewart är väldigt bra.

Lite kungligt tema där med. Du kanske kan plocka upp något till "Young Royals" säsong 2?

- Exakt, haha! Lite research.
| 18 november 2021 14:00 |