For All Mankind 2019-

Drama Sci-Fi
USA
62 MIN
Engelska
For All Mankind poster

Synopsis

Joel Kinnaman spelar astronaut i en dramaserie om rymdkapplöpningen på 1960-talet - och vad som kunde hänt om den tagit andra riktningar. Bakom serien står Ron D. Moore ("Outlander", "Battlestar Galactica").
Ditt betyg
3.8 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
Red Moon
2019-11-01
02
He Built the Saturn V
2019-11-01
03
Nixon’s Women
2019-11-01
04
Prime Crew
2019-11-08
05
Into the Abyss
2019-11-15
06
Home Again
2019-11-22
07
Hi Bob
2019-11-29
08
Rupture
2019-12-06
09
Bent Bird
2019-12-13
10
A City Upon a Hill
2019-12-20

Recensent

Annika Andersson

24 december 2019 | 10:00

Mer fantasieggande än adrenalinhöjande

Joel Kinnaman har huvudrollen i Apples underhållande serie, om austronauter i en alternativ tidslinje där ryssarna hinner först till månen och USA svarar med att sätta ihop ett kvinnligt team. Resultatet är snygg underhållning utan större lyft.
Apple TV+ nya serie ”For All Mankind” är satt i en alternativ tidslinje där det gamla U.S.S.R hinner före USA med att skicka upp en man till månen. Inte bara det – snart skickar de upp en kvinna också, vilket får amerikanarna att sätta ihop ett helt autstronautteam av kvinnor. I centrum av handlingen finner vi dock austronauten Ed Baldwin, spelad av svenske Joel Kinnaman, och efter några första spretiga avsnitt tar serien form som ett sorts kontorsdrama, fast det utspelas i en väldigt spännande arbetsmiljö.

Persongalleriet kring Ed består av hans fru Karen (Shantel VanSanten), en traditionell hemmafru som aldrig vågat drömma om en egen karriär och därför inte riktigt kan unna de andra kvinnorna deras framgångar, samt austronautparet Gordo och Tracy Stevens (Michael Dorman och Sarah Jones) som befinner sig i ett känslostormande men kärleksfullt äktenskap. I det kvinnliga austronautteamet återfinner vi bland andra den knivskarpa Molly Cobb (Sonya Walger), den målmedvetna Ellen Waverly (Jody Balfour) som tvingas gömma sin homosexualitet för karriärens skull, och den afro-amerikanska Danielle Poole (Krys Marshall) som får kämpa dubbelt upp mot den vite mannens hierarki.

Här finns även den papperslösa mexikanska immigranten Octavio Rosales (Arturo Del Puerte) med sin dotter Aleida (Olivia Trujillo) som drömmer om en karriär inom NASA, den superambitiösa flygledaren Margo Madison (Wrenn Schmidt), samt Mollys man, den potrökande konstnären Wayne (Lenny Jacobson), som inte riktigt passar in bland de övriga austronautfruarna när de ska träffas för att se sina män fyras av ut i rymden....

Serien är snyggt gjord med fina, tidstrogna miljöer och kostymer. Den alternativa tidslinjen vars trovärdighet förstärks av verkligt arkivmaterial med presidenterna Nixon och Kennedy är fantasieggande, även om det skulle dröja fram till 80-talet innan tiden var mogen på riktigt för att skicka upp kvinnor i rymden. Det fanns faktiskt ett kvinnligt team redan som gick under namnet Mercury 13, som tränades med samma rutiner som de män i Mercury Seven som skickades ut i rymden 1959. Kvinnorna tillhörde dock inte NASA utan en privatfinansierad grupp, och trots den hårda träningen fick de aldrig tillfälle att använda den. Molly Cobbs karaktär är för övrigt en tribut till verklighetens Jerrie Cobb som tillhörde de översta två procenten i testerna.

Avsnitten innehåller spännande element med månlandningarna, livet på månbasen och (den ömsesidiga) spioneringen på ryssarna, men i ärlighetens namn är de sekvenserna mer fantasieggande än riktigt adrenalinhöjande. Serien är underhållande men man sitter aldrig med hjärtat i halsgropen. Dessutom tror jag inte att verklighetens austronauter kunnat ändra om förprogrammerade banor eller ta ”strongmanbeslut” när de väl är ute i rymden eller uppe på månen... Finns där verkligen rum för ad hoc-ändringar, eller nog måste väl NASA:s specialister ha mer auktoritet och koll än så? Serien avnjuts nog bäst utan alltför petiga krav på realism.

Det sista avsnittet lämnar rum för en spännande fortsättning, och efter att serien hittat sin ”ton” mot slutet kan vi nog hoppas på en fin uppföljning i nästa säsong.
| 24 december 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Väldigt intressant ”tänk om” -alternativ värld där ryssarna var före usa när det gäller månlandning 1969 och vad som skulle hända efter det. Fascinerande och spännande serie, speciellt i sista avsnitten. Vill se säsong 2!!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu