Five Days at Memorial 2022

Drama
USA
39 MIN
Engelska
Five Days at Memorial poster

Synopsis

Serien är baserad på verkliga händelser och skildrar orkanen Katrinas förödande konsekvenser för ett sjukhus i New Orleans. Översvämning, strömavbrott och en stigande temperatur tvingade utmattade vårdgivare att fatta beslut som skulle följa dem i många år framöver.
Ditt betyg
3.0 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Five Days at Memorial
Seriepremiär
12 augusti 2022
Digitalpremiär
12 augusti 2022
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
8
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Day One
2022-08-12
02
Day Two
2022-08-12
03
Day Three
2022-08-12
04
Day Four
2022-08-19
05
Day Five
2022-08-26
06
45 Dead
2022-09-02
07
Nobody Knows The Troubles I've Seen
2022-09-09
08
The Reckoning
2022-09-16

Recensent

Jonna Vanhatalo

11 augusti 2022 | 15:30

Ändlöst spännande om den verkliga tragedin efter katastrofen

Detta är en sanslöst spännande, fruktansvärt jobbig och till stora dela sann historia om tragedin som drabbade invånarna i New Orleans 2005. Serien skakar om och upprör in i märgen, och är utan tvekan årets bästa hittills.
”Five Days at Mamorial” är baserad på en dokumentär bok från 2013, författad av Sheri Frink. John Ridley och Carlton Cuse har skrivit manuset till serien och står även för regin.
 
Historien handlar alltså om de hemska händelserna som chockade en hel nation 2005. 45 personer hittas döda på sjukhuset Memorial fem dagar efter att orkanen Katrina lamslagit New Orleans. Redan dag två börjar mat och vatten ta slut på det stora sjukhuset. Och när toaletter och hissar inte längre kan användas, och ström och ventilation stängts av, är helvetet på sjukhuset ett obönhörligt faktum. En misslyckad evakuering på grund av dålig planering och brist på hjälp utifrån är orsaken till de avskyvärda förhållandena. Men när man efteråt finner spår av morfinöverdoser i de döda kropparna, väcks misstankar om att någon ligger bakom dödsfallen. Frågan är om det har handlat om vård, dödshjälp eller brått mord?
 
”Five Days at Memorial” är en berörande och extremt tung följetong, som från start fångar ens fulla uppmärksamhet. Serien börjar med ett otäckt montage med bilder från verkligheten och är därefter uppbyggd som en klassisk katastroffilm. Jag sitter stressat och hoppar i soffan när stormen spänner sina muskler och orsakar en oreda utan dess like. Den verkliga katastrofen och kampen för livet, börjar dock inte förrän efter att vinden mojnat och solen åter tittat fram.
 
Historien berättas med effektiva jump cuts och flashbacks, som varvas med grynigt arkivfoto och äkta nyhetsinslag. Stilen är stundvis närmast dokumentär och upplevelsen blir därför otroligt verklig, men också extra obehaglig. Kameran följer tålmodigt de fruktansvärda händelserna och är hela tiden hack i häl med karaktärerna. Närbilder på tårfyllda ögon och svettiga ansikten, som vrids i ångest och smärta, är många och omöjliga att värja sig ifrån. Oron som sipprar ur varje ansträngt andetag och som kan slymtas i vårdpersonalens uppgivna ansiktsuttryck, vittnar om tragedins omfattning.
 
De fem första avsnitten handlar om varje dag, den ena vidrigare än den andra, som passerade innan människorna på sjukhuset, fick någon hjälp. Avsnitten är otroligt starka, så pass att bara tanken på dem gör mig kallsvettig igen. Desperationen, döden, de heroiska insatserna, vid sidan av förfallet och det pockande moraliska dilemmat, är så väl beskrivna att det är omöjligt att förbli oberörd. Tempot och dramatiken skruvas ner mot slutet, och det är mer än välkommet, för mer hade jag inte pallat. De sista avsnitten fokuserar på katastrofens efterdyningar, som mynnar ut i utredningar, rättsliga processer och försök att hitta någon att ställa till svars. Och trots att dessa inte är lika fängslande som de inledande fem, påminns vi via upprepade tillbakablickar om det som tidigare förekommit.
 
Det är genomgående otroligt välspelat. Både personal och patienter mänskliggörs nyanserat och flera av karaktärerna kommer jag aldrig glömma. Vera Farmiga är helt fenomenal som dr. Poe, liksom är Cherry Jones som sjukhusadministratören Mulderick. Även Cornelius Smith Jr i rollen som dr. King gör en väldigt stark och känslosam prestation.
 
”Five Days at Memorial” är en fängslande thriller som visar oss människorna bakom rubrikerna. Historien är på många håll hjärtskärande och gör mig både bestört och ledsen, men också arg och  illa berörd. Serien väljer inte sida i skuldfrågan, men kritiserar ändå skarpt regeringens, myndigheternas och de inblandade företagens passivitet. Det är de som bär skulden. Deras försummelse av invånarna i New Orleans, de sjuka patienterna på Memorial och den tjänstgörande vårdpersonalen, som var tvungna att fatta fullkomligt omänskliga beslut, bör fördömas å det grövsta.
 
”Five Days at Memorial” är en välproducerad, gripande, ändlöst spännande och helt oförglömlig serie. Detta är TV när TV är som bäst. Missa inte!
 
| 11 augusti 2022 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Five Days at Memorial
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu