1883 2021-2022

Drama Västern
USA
55 MIN
Engelska
1883 poster

Synopsis

En prequel till tv-serien "Yellowstone", där vi får se hur familjen Dutton hamnade just i Yellowstone.
Ditt betyg
4.5 av 37 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
1883
2021-12-19
02
Behind Us, A Cliff
2021-12-19
03
River
2021-12-26
04
The Crossing
2022-01-09
05
The Fangs of Freedom
2022-01-16
06
Boring The Devil
2022-01-30
07
Lightning Yellow Hair
2022-02-06
08
The Weep of Surrender
2022-02-13
09
Racing Clouds
2022-02-20
10
This Is Not Your Heaven
2022-02-27

Recensent

Anna Sundell

8 mars 2022 | 11:00

Fullträff för episkt och svindlande vackert westerndrama

Begåvade skådespelare, fantastiska miljöer och ett nästintill perfekt manus gör ”1883” till en sällsynt levande serieupplevelse, där det nästan känns som att man själv är med på familjen Duttons farofyllda resa från Texas mot Oregon.
Ibland är det svårt att inse hur snabbt utvecklingen har skett under 1900- och 2000-talet. Självklart vet vi att en tid innan bilar, Internet och smartphones inte ligger så vansinnigt långt bakom oss, men det är sällan det faktumet verkligen sjunker in, hur enormt annorlunda världen är jämfört med bara en handfull generationer tillbaka i tiden. Vilket ödesdigert beslut det kunde vara att ge sig ut på en resa som idag bara är en enkel flygbokning bort. 
 
Sällan har jag blivit så påmind och så ödmjuk inför den utvecklingen som framför det fantastiska westerndramat ”1883”. Serien är en prequel till ”Yellowstone” och följer en tidigare upplaga av familjen Dutton på deras strapatsrika resa genom ett ogästvänligt USA, med målet att ta sig till Oregon. Deras resesällskap består av en vagnskaravan med vilsekomna och aningslösa européer, ledda av en härdad, sorgbruten general (Sam Elliott). 
 
I händelsernas centrum står familjen Duttons artonåriga dotter Elsa (Isabel May), en fri och livfull själ vars reflektioner kring det hon ser och upplever under resan utgör berättelsens narration. När vi först träffar henne är hon redan härdad av präriens obarmhärtighet, men vi får sedan följa med tillbaka till början av familjen Duttons resa från Texas, vilken också utgör Elsas resa från naiv och nyfiken tonåring till den sammanbitna och desillusionerade unga kvinna vi får möta i de inledande scenerna. 
 
Elsas föräldrar James och Margaret Dutton spelas av countryparet Tim McGraw och Faith Hill, som är äkta makar även i verkligheten. Kanske är det därför deras kemi lyser rakt igenom rutan, trots att deras scener tillsammans mest går ut på att hantera alla hinder och svårigheter de ställs inför. Där finns en ömsint och lågmäld omtänksamhet och en gemensam strävan att göra allt som står i deras makt för att skydda sin familj. James Dutton är en klassisk westernhjälte, tystlåten och rättrådig men med glimten i ögat och Margaret en minst lika stark motpart, motvilligt stöttande i sin dotters okonventionella strävan efter frihet. 
 
”1883” håller inte tillbaka när det gäller att visa de faror som dåtidens nybyggare utsattes för när de ville ta sig genom landet, men trots alla förluster som drabbar karavanen är de vidsträckta vyerna förrädiskt vackra. Fotot är en ren dröm och hittar skönheten även i de kargaste landskapen. Att uppleva dem till och med från tevesoffan är en ynnest, och har fördelen att man inte riskerar att trampa på en skallerorm på kuppen. 
 
Elsas mamma, innerst inne lika egensinnig och självständig som sin dotter men mer luttrad och formad av dåtidens konventioner, uttrycker flera gånger en resignerad önskan om att kunna se världen genom Elsas ögon. Margaret Dutton får tyvärr inte uppleva det - men det får vi tittare. Elsas berättarröst ramar in händelserna på ett okonstlat, tänkvärt sätt och hennes naturromantiska reflektioner utgör kronan på verket i ett manus som även i övrigt håller mycket hög nivå.
 
Samtliga skådespelare gör strålande insatser. Sam Elliott är som alltid pålitlig, och känns som klippt och skuren för rollen som karavanens sorgsna men stoiska ledare. Tim McGraw och Faith Hill vill uppenbarligen inte vara sämre och agerar fullständigt skjortan sina respektive karaktärer. Jag hoppas verkligen att de har fått blodad tand av ”1883” för om countrymusiken är deras kall så har de i så fall funnit ett ytterligare. Det känns nästan lite orättvist att vi inte har fått ta del av deras skådespelartalanger i någon större utsträckning tidigare. 
 
Men den klarast lysande stjärnan är ändå Isabel May i rollen som Elsa. Både till utseende och begåvning påminner hon om Jennifer Lawrence, och Isabel May är definitivt ett namn att lägga på minnet för henne lär vi få se mer av. Hon gestaltar trovärdigt Elsas utveckling genom alla karaktärens faser och hennes sträva, sävliga sydstatsdialekt är en fröjd att lyssna på när hon kommenterar sin omvärld. 
 
Utan att falla ner i några moraliska pekpinnar är ”1883” en tankeväckande serie som stannar kvar i medvetandet när sista bildrutan har tonat ut. Det är en berättelse om att vara öppen för det okända och att inte vara rädd att följa sina instinkter. Om att vara fascinerad av världen, både det vackra och det hemska. Om att ta vara på ögonblicken under resan istället för att stirra blint på målet. Det är en vidunderlig och bitterljuv serieupplevelse som nästan ger oss mer än vad vi förtjänar när vi sitter bekvämt hemma, klistrade framför en skärm. Men om inte annat så skickar den åtminstone med en längtan om att ge sig ut och uppleva något storslaget. 
 
| 8 mars 2022 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
5
Håller med Sokoban grymt bra serie!
Läs mer
5
Den bästa Western Serie jag har sett på länge . Den har allt. Ser framemot att se 1932 en fortsättning på Dutton familjen,
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu