Peacemaker 2022-

Peacemaker poster

Synopsis

Berättelsen om DC-superhjälten Peacemaker från "The Suicide Squad" som så hängiven världsfreden att han är beredd att använda massa våld för att uppnå den.
Ditt betyg
3.9 av 51 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
A Whole New Whirled
2022-01-13
02
Best Friends, For Never
2022-01-13
03
Better Goff Dead
2022-01-13
04
The Choad Less Traveled
2022-01-20
05
Monkey Dory
2022-01-27
06
Murn After Reading
2022-02-03
07
Stop Dragon My Heart Around
2022-02-10
08
It's Cow or Never
2022-02-17

Recensent

Jonatan Blomberg

8 januari 2022 | 11:00

Barnsligt kul men helt klart barnförbjuden

Om du är en av alla som såg och gillade James Gunns "The Suicide Squad" från i fjol, så är chansen väldigt stor att du även kommer att uppskatta fortsättningen i spinoffserien "Peacemaker".
Det kommer kanske inte heller som någon särskilt stor överraskning att det motsatta är precis lika sant. Alltså, om du tyckte att långfilmen var superdålig och full av barnslig humor - ja, då bör du verkligen undvika "Peacemaker". Om du däremot inte har en aning om vem tusan Peacemaker är och inte har hunnit ge "The Suicide Squad" (2021) en chans ännu... då är det nog faktiskt läge att klämma James Gunns hyllade (och fristående) reboot av David Ayers avsevärt mer kritiker-sågade "Suicide Squad" (2016). 
 
En av de största anledningarna till varför du bör ge "The Suicide Squad" en chans innan "Peacemaker" är att spinoffserien inleder med att spoila slutet på filmen... vilket visserligen inte är så konstigt, med tanke på att serien är en direkt fortsättning på filmen och följer vad som hände direkt efteråt med John Cenas superskurk/superhjälte-karaktär Christopher "Peacemaker" Smith. Men nu snackar jag inte bara om faktumet att Peacemaker mirakulöst överlevde filmen (hade inte blivit mycket av en spinoff-serie annars)... utan vilka andra som inte gjorde det.
 
Från början var det ju nämligen tänkt att Cenas karaktär skulle få vara någon vi kunde få älska att hata och sedan hurra över hans död. En patriotisk mördare som ser sig själv som en superhjälte, som vill ha fred till varje pris - hur många män, kvinnor och barn han än måste döda för att bevara den. En fras han gillar att återupprepa - alltså, mellan alla rasistiska, kvinnoförnedrande och allmänt icke-PK-aktiga kommentarer om allt och inget som han ständigt slänger ur sig. Men genom en perfekt rollsatt Cena i rollen, visade det sig bli fullständigt omöjligt att inte falla för hans udda karaktär.
 
Så när HBO Max kom och knackade Gunn på axeln och frågade om det fanns någon av alla karaktärer i "The Suicide Squad" som han kunde tänka sig att skriva och regissera en spinoff-serie kring, så var svaret givet. Det första man spelade in var därför end credit-scenen där Peacemaker visar sig ha överlevt mot alla odds. Tv-serien har sedan sin början när han smiter ut från sjukhuset, med förhoppningen om att han sluppit undan både fängelset och Suicide Squad-gänget.
 
Sådan tur har han givetvis inte utan han blir istället motvilligt intvingad i en ännu mer topphemlig operation; "Project Butterfly", som leds av en mystisk Clemson Murn. Teamet inkluderar även John Economos och Emilia Harcourt som vi känner igen sedan tidigare samt nykomlingen Leota Adebayo (Danielle Brooks). Vid sidan om teamet får vi även lära känna Peacemakers stolta vit makt-pappa och hans gamla superpolare Vigilante... och örnen Eagly givetvis.
 
Till skillnad från Gunns stora och superpåkostade långfilmer i stil med "Guardians of the Galaxy" och "The Suicide Squad", så har han den här gången onekligen haft en lite mer sparsam budget. Handlingen kretsar kring just den här gruppen av karaktärer och återanvänder många inspelningsplatser, vilket har gjort tillräckligt med utrymme för åtminstone en riktigt saftig actionsekvens i varje avsnitt. Mellan gore-blodig action, ett par explicita nakenscener och några mer avancerade stunts, så är det här nästan mer av en arbetsplatskomedi helt utan filter än något annat. 
 
Cena får däremot fortsätta att helhjärtat omfamna sin karaktär, samtidigt som vi får se en viss utveckling av hans världssyn i samma veva som vi förstår allt mer hur han fick den till att börja med (särskilt när vi lär känna hans pappa). Och tack vare att både Cena och Gunn uppenbarligen har haft helt galet kul under produktionen av "Peacemaker" - så smittar det av sig på resten av berättelsen och oss som tittar. Det blir allt som oftast både barnsligt kul och helt barnförbjudet, på bästa möjliga sätt.
 
Det finns visserligen några delar av den första "Peacemaker"-säsongen som hade kunnat trimmas till en aning och vissa skämt börjar gå lite på repeat mot slutet. Men nu är det ju mer än ett årtioende sedan karln skapade sin förra tv-serie "PG Porn" - och den här gången har han kunnat få igenom varje liten idé han haft. Lyckligtvis är det mestadels goda och riktigt underhållande idéer... och du lär som sagt i alla fall hålla med mig om du gillade "The Suicide Squad". 
 
"Peacemaker" släpper sina tre första avsnitt på HBO Max den 13 januari.
| 8 januari 2022 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
När man låter ett par kåta och politiskt medvetna tonåringar skriva ett manus. God damn vad humorn är låg! Dude where's my car nivå.
Läs mer
5
Jag gillade den skarpt.
Läs mer
3
Har sett de tre första avsnitten (som släpptes idag), 13 januari. Jag ger de tre första avsnitten ⭐⭐⭐ av fem möjliga. Helt ok serie att titta på när man t ex. fredagsmyser 😄 Skämten (som ibland duggar tätt) är ibland krystade, men en och annan fullträff dyker upp. Visst är detta en komedi (även om många troligen anser att detta är en serie i superhjältegenren om det nu finns en egen genre för superhjältefilmer & serier). Det är skönt att det är en barnförbjuden komediserie (superhjälteserie) och därmed slipper man den sockersöta och sagoaktiga handlingen som finns i många andra filmer & serier i denna genre 👍👌 Kul att svenska bandet "The Poodles" har med sin låt "Night Of Passion" i första avsnittet. Låten kommer ca 35 minuter in i avsnitt 1 🎵🎸🎵
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu