Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

23 december 2023 | 18:00

MovieZines tv-redaktör rangordnar: Här är de 15 bästa tv-serierna från 2023

Det har släppts mängder med grymma tv-serier under 2023 och här hittar du Jonatan Blombergs lista över årets 15 bästa tv-serier.
I min roll som tv-redaktör hos MovieZine så har jag hunnit se 127 säsonger av tv-serier från 2023, det finns säkert några få som har sett fler men det är i alla fall en ganska bred grund att stå på när listan över årets bästa tv-serier ska sättas ihop. 
 
Nu ska alla listor av den här typen däremot tas med en enorm nypa salt, för det här är ju helt enkelt bara vad jag tycker. Baserat på min egen smak och just mina förväntningar. I kommentarerna är jag minst lika intresserad av att få läsa vilka titlar som ni själva har fallit för under året. För syftet med att vi alla delar med oss av våra favoritserier såhär i slutet av året är ju helt enkelt för att göra det lättare för alla andra att hitta vilka serier man själv missat.
 
Om du har klickat dig in här så förutsätter jag att du, precis som jag, är någon som älskar att titta på välgjorda tv-produktioner. Och om du under läsningen här nedan börjar känna att vår smak stämmer överens rätt bra, så hoppas jag verkligen att du ger någon av mina favoriter en chans! Om du mot förmodan redan sett hela bunten, så avslutar jag med ett helt gäng till på slutet (utan rangordning) som också är värda en chans:
 
Det kan vara bra att veta att jag inte har sett "Reservation Dogs", "What We Do in the Shadows" och "Yellowjackets" i år ännu. Därav har inte deras säsonger funnits med i urvalet nedan, men jag har förstått att alla tre levererat grymma säsonger som jag givetvis kommer titta ikapp när det finns en lucka. "The Curse" misstänker jag också hade kunnat slinka in på topplistan här nedan, men eftersom den svenska premiären för den serien är i januari 2024 så kommer den att räknas mot nästa års topplista. 
 

15. "Shrinking" (Apple TV+)

 
 
 
Handlingen kretsar kring en psykolog som själv går igenom en ordentlig svacka, vilket får honom att utmana gränserna i sina terapisamtal med patienterna. Jason Segel är helgrym i huvudrollen, efter ett något svagare pilotavsnitt, men det är Harrison Ford som fullständigt stjäl showen med sin prestation i birollen som Segels chef. Flera av skaparna bakom "Ted Lasso" ligger även bakom denna serie, så om du gillat humorn där så är sannolikheten stor att även "Shrinking" kommer falla dig i smaken.
 

14. "Star Wars: Ahsoka" (Disney+)

 
 
För ett år sedan så hade jag "Andor" som en av mina favoritserier för 2022. "Star Wars: Ahsoka" lyckades kanske inte riktigt nå fram till samma nivå för mig, men det är utan tvekan en av de bästa Star Wars-serierna vi har fått hittills. Skaparen Dave Filoni vet precis vad han vill göra med Ahsoka och Rosario Dawson är som klippt och skuren för rollen. Personligen har jag egentligen aldrig varit något större Star Wars-fan, men jag gillar verkligen hur Ahsoka (och även "Andor" förra året) breddar vilken typ av historier som går att berätta i det här universumet.
 

13. "Poker Face" (SkyShowtime)

 
 
Natasha Lyonne slog igenom i "Orange is the New Black", men imponerade mest på mig i hennes udda tv-serie "Russian Doll". I "Poker Face" så är det "Knives Out"-regissören Rian Johnson som varit i farten och skapat en tv-serie med mer eller mindre fristående avsnitt i "Knives Out"-mysteriumsanda.
 
Jag älskar i princip samtliga av avsnitten och hade nog satt den här titeln på en ännu bättre placering på listan om det inte vore för att avsnitten följer en så pass tydlig mall. Det är dock samtidigt lite av charmen, precis som det var att kolla på gamla avsnitt av "CSI" eller "Dexter" när det begav sig... men nu med ett fantastiskt foto och några av branschens bästa skådespelare i små biroller. 
 

12. "Slow Horses" (säsong 3, Apple TV+)

 
 
 
Alla säsonger av "Slow Horses" har varit riktigt bra hittills, men den tredje är min personliga favorit av dessa. Oscarsvinnaren Gary Oldman är lika äcklig och skitig som han är smart och vet precis hur "spelet spelas", även fast han låtsas som att han inte bryr sig om någon annan än sig själv.
 
Det är något speciellt med hur man nästan alltid känner sig stressad medan man tittar på "Slow Horses", för handlingen flyger alltid fram i ett rasande och superspännande tempo. Vilket troligtvis förklarar varför jag har bingetittat på varje ny säsong av den här serien, det går liksom inte att sluta titta förrän säsongen (och fallet) är uppklarat. 
 

11. "Dead Ringers" (Prime Video")

 
 
 
Det känns inte som att det har varit någon mer än mig som har snackat om "Dead Ringers" i år. Så det känns lite som att den här remaken av David Cronenbergs klassiker "Dubbelgångare" (1988) antingen har flugit under radarn för folk, eller så är jag bara en av väldigt få som verkligen föll för den. Men Rachel Weisz fullständigt storspelar som det udda enäggstvillingparet som även råkar vara genialiska gynekologer och forskare. Det här är däremot en miniserie du bör vara lite försiktig med att äta framför, åtminstone om du är äckelmagad.
 

10. "Silo" (Apple TV+)

 
 
 
Jag har en svaghet för sci-fi-serier. Och "Silo" är precis den typ av dystra framtidsspaningar som kliar mitt sci-fi-behov på exakt rätt. Handlingen i "Silo" utspelar sig... i en silo. Den är gigantisk, nedgrävd under mark och huserar det som är kvar av vår mänsklighet. Vi har ingen aning om varför. Det har nämligen gått så lång tid sedan människorna började leva där nere, att det inte finns någon kvar sedan vi tvingades fly från den giftiga utsidan och av någon anledning har alla förklaringar till varför försvunnit i ett uppror många år tidigare. I huvudrollen hittar vi dessutom en helgrym Rebecca Ferguson!
 

9. "Beef" (Netflix)

 
 
Steven Yeun och Ali Wong axlar huvudrollerna i "Beef" vars handling utgår ifrån en mindre trafikincident, som sedan fullständigt retar gallfeber på de båda huvudpersonerna. Netflix har ju på senare år gått mer och mer åt det breda och lite väl "säkra" när det kommer till sina tv-serier. Det finns givetvis undantag och jag hade haft med ett gäng titlar till om den här listan hade utökats till 30 titlar istället, men för mig så var det i alla fall "Beef" som lyckades allra bäst. En frisk fläkt med en helt fantastisk Yeun i den ena huvudrollen. 
 

8. "Lessons in Chemistry" (Apple TV+)

 
 
 
Ännu en titel som det pratats väldigt lite om och där jag själv tycks vara i en minoritet... men det här är ju trots allt min lista. Och jag älskade "Lessons in Chemistry"! Brie Larson gör en av karriärens bästa roller och visar hur duktig skådespelare hon är när det finns ett bra manus i grunden. Handlingen följer Elizabeth Totts dröm om att bli en respekterad forskare i kemi, under en tid när kvinnor inte ansågs smarta nog för yrket. Jag såg många likheter med "The Queen's Gambit", så om du gillade den serien så finns det stor chans att du även kommer att falla för "Lessons in Chemistry". 
 

7. "Foundation" (säsong 2, Apple TV+)

 
 
 
Jag nämnde ju att jag har en svaghet för välgjord sci-fi... och här har vi årets bästa tv-säsong när det kommer till just den genren! Jag gillade ju även den första säsongen av "Foundation" och har dessutom läst Isaac Asimovs "Stiftelsetrilogin", som ligger till grund för serien. Den andra säsongen är ännu bättre. Det här är dock fortfarande bara början på vår tusenåriga berättelse och även fast det kanske känns som att serien lånar grejer från "Star Wars"... så har George Lucas själv sagt att det var han som lånade från Asimovs böcker. 
 
Det har länge ansetts mer eller mindre omöjligt att adaptera "Foundation", med tanke på att böckerna byter ut karaktärerna ibland efter bara något enstaka kapitel. Snilleblixten med att sätta den fantastiska skådespelaren Lee Pace (ovan) i rollen som universums ständigt klonade kejsare, gjorde det plötsligt möjligt att hålla sig relativt trogen till originalet. Samtidigt som man levererar vad som måste vara (eller åtminstone ser ut som) den mest påkostade sci-fi-serien någonsin.
 

6. "The Bear" (säsong 2, Disney+)

 
 
Tänk att det kunde vara så stressigt att driva en liten restaurang. Det märks att den första säsongen verkligen imponerade på både tittare och andra skådespelare, för gästskådespelarna under den här andra säsongen är helt otroliga (och slås bara av nummer 4 på listan). Nu tänker jag givetvis inte avslöja vilka de är om du inte redan har sett säsongen, men faktumet kvarstår: nivån på skådespelet under den andra säsongen av "The Bear" är bland det bästa vi har fått i år. 
 

5. "Fargo" (säsong 5, HBO Max/FX)

 
 
"Fargo" är en serie som består av fristående säsonger, där varje säsong är som en egen miniserie. Den första säsongen med Martin Freeman och Billy Bob Thornton i huvudrollerna har alltid varit min favorit och det är egentligen bara den andra säsongen som ens kommit i närheten av den för mig tidigare. Men årets femte säsong med Juno Temple, Jon Hamm och Jennifer Jason Leigh i några av huvudrollerna har snabbt seglat upp som en av mina favoritserier det här året. 
 
Tv-skaparen Noah Hawley ("Legion") skriver ju inte direkt "vanliga" tv-serier, så jag har full förståelse för om många tittare inte alls gillar det här. Men jag fullständigt älskar hur oförutsägbart allt känns och hur vi lyckats få något av en mix mellan "Ensam hemma", "Long Kiss Goodnight" och "Die Hard", som utspelar sig i "Fargo"-området. Om du gillar lite mer udda filmer och tv-serier, som både leverar bra skådespel och ett härligt manus... då blir det svårt att slå den femte säsongen av "Fargo". 
 

4. "Dave" (säsong 3, HBO Max/FX)

 
 
Om du tyckte att gästskådespelandet i "The Bear" var imponerande i år, så har du uppenbarligen inte sett den tredje säsongen av "Dave". Handlingen i "Dave" är en fiktiv version av den verklige rapparen Lil Dickys liv, i stil med "Simma lugnt, Larry!", fast för musikvärlden. Lite det som "The Idol" försökte vara, men fullständigt misslyckades med.
 
Även här är det en tv-serie som jag har full förståelse för att många kommer att hata, av den enkla anledningen att man inte gillar Dave Burd i huvudrollen som Dave. Skriv din egen lista då! För mig så har "Dave" bjudit mig på en av årets allra bästa säsongsfinaler.
 

3. "The Last of Us" (HBO Max)

 
 
 
Det har snart gått ett år sedan premiären av "The Last of Us" hos HBO Max, men det är fortfarande en av årets allra bästa tv-serier. Och de två resterande titlarna på listan är återkommande serier som släppt nya säsonger, vilket innebär att det här är min favorit över årets helt nya titlar. Skaparen Craig Mazin ligger även bakom den hyllade miniserien "Chernobyl", men har här gjort underverk med det redan hyllade tv-spelet "The Last of Us".
 
Handlingen utspelar sig i en apokalyptisk framtid där världen mer eller mindre gått under efter en pandemi. Det är väl inte riktigt en "zombie"-serie, men det är samtidigt det lättaste sättet att beskriva den på. Pedro Pascal och Bella Ramsey är grymma i huvudrollerna, men får fantastisk hjälp av ett helt gäng andra skådespelare i väl valda nyckelroller också.
 

2. "Succession" (säsong 5, HBO Max)

 
 
 
"The Bear" och "Succession" har nog toppat flest topplistor över årets bästa tv-serier och båda har givitvis tagit sig in även på min lista. Och det tredje avsnittet på den sista säsongen kommer troligtvis gå till historien som ett av det här årets allra bästa tv-avsnitt. Men för min del var det även händelserna där som gjorde att resten av säsongen tappade lite av sin gnista (alltså, väldigt lite), vilket gjorde att en annan serie lyckades knipa första platsen. När det gäller "Succession" så råder det däremot ingen tvekan om att skådespelet och manuset är på absolut högsta nivå hela tiden och det är otroligt tråkigt att vi inte kommer att få några fler avsnitt. 
 

1. "Barry" (HBO Max)

 
 
 
Japp, den där "komediserien" från snubben som du känner igen från ett gäng SNL-sketcher har både skrivit, regisserat och spelat huvudrollen i en av mina favoritsäsonger på tv på väldigt länge. Det här är en serie som började som en lite mörkare komedi, men som nu när vi var framme vid seriens sista säsong snarare hade blivit en nattsvart dramaserie, med sporadiska komiska inslag. 
 
Faktumet att nästan ingen verkar snacka om "Barry" eller ens givit serien en chans är för mig en gåta, men vi som följt serien slaviskt har haft så många fantastiska avsnitt genom åren och finalen lyckades dessutom sy ihop allt på ett helt perfekt sätt. Jag kunde inte vara mer nöjd med slutet och hoppas att många fler kommer att hitta "Barry" och förstå seriens storhet under kommande år. 
 

Även värda att ges en chans:

 
"Perry Mason" hade hamnat på en plats 16 om jag hade gjort en ännu längre lista. Här nedan hittar du ett gäng titlar till som jag verkligen gillat under 2023.
 
Några titlar som nästan tog sig in på listan: "Perry Mason", "1923", "Love & Death", "For All Mankind", "Monarch: Legacy of Monsters", "Gen V", "I'm a Virgo", "Special Ops: Lioness", "A Murder at the End of the World", "Jury Duty", "Swarm", "Star Trek: Strange New Worlds", "A Small Light", "The Night Agent", "Reacher", "Ondskan", "Händelser vid vatten", "The Fall of the House Usher", "The Righteous Gemstones", "Welcome to Wrexham", "Ted Lasso". 
 

Läs också: Här är de 5 sämsta tv-serierna från 2023

 
Vilka tv-serier tycker du har varit bäst under 2023? Kommentera gärna nedan!
| 23 december 2023 18:00 |