Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

23 april 2023 | 20:00

Kultklassikern har blivit blodig miniserie - glöm inte kräkpåsen!

MovieZine snackar med Oscarsvinnaren Rachel Weisz om hennes dubbla huvudroller i den nya, minst sagt skruvade och blodiga, miniserien "Dead Ringers".
Året var 1988 när regissören och manusförfattaren David Cronenberg släppte filmen "Dubbelgångare", med Jeremy Irons i dubbla huvudroller som två gynekologer ingen kunde se skillnad på. Oscarsvinnaren Rachel Weisz har inte kunnat släppa den filmen sedan hon först såg den... och efter alla dessa år får vi nu se henne kliva in i en uppdaterad och längre historia, den här gången i form av en miniserie, inspirerad av filmen. 
 
"Dead Ringers" är en miniserie som Prime Video valt att släppa i sin helhet på en och samma gång, vilket jag tycker var helt rätt beslut. Själv så sögs jag nämligen in och plöjde mer eller mindre hela miniserien i en sittning. Det är däremot inte en serie som kommer att uppskattas av tittare som lätt blir äcklade eller obekväma av att se mängder av blod.
 
Weisz, som levererade ett av sin karriärs bästa skådespelarinsatser i "The Constant Gardner" (vilket även resulterade i hennes Oscarsvinst), är kanske mest känd för sina roller i "Mumien" (1999) och relativt nyligen i "Black Widow" (2021). Men det råder ingen tvekan om att hon nu levererar dubbla skådespelarinsatser i "Dead Ringers" på en nivå som kommer göra henne till en favorit under årets kommande Emmygala i höst.
 
Lyckligtvis fick MovieZine chansen att prata lite med skådespelerskan, tillsammans med seriens showrunner Alice Birch, inför helgens premiär av "Dead Ringers". Båda verkade för övrigt lagom roade över att jag, oinsatt på vad som då väntade, hade satt mig ned med en pizza som sällskap när jag började titta på serien. Och ja, för vissa bör det kanske finnas en kräkpåse till hands. 
 
 
Large 65866c3303ba9ac543656320a907efb1 ddrg s1 fg 104 00091806 still001 3000
Rachel Weisz spelar tvillingsystrarna Mantle i "Dead Ringers".
 
Jag vill börja med att säga att jag verkligen gillar "Dead Ringers" och såg nästan allt i en sittning. Nu rekommenderar jag kanske inte att sätta sig med en stor pizza som käk när man slår på det första avsnittet...
 
- Hahaha! Tack för att du såg nästan allt i en sittning trots allt ändå.
 
Ja! Lyckligtvis är jag inte ett dugg äckelmagad heller, så det gick bra på den fronten också! Nu vet jag att du var med i det här projektet redan från början. Men hur växte det fram för dig?
 
– Jag har varit ett fan av filmen sedan jag såg den första gången. Och det var bara något som gjorde att jag aldrig glömde den, utan den förföljde mig alltid på något sätt. En dag när jag funderade på nytt material som skulle utvecklas, började jag tänkta på systrar och sedan slog det mig; "alltså, tänk om vi återberättade den historien nu?".
 
– Jag frågade Alice Birch [seriens showrunner] om hon kände sig intresserad. Det är ändå ett stort åtagande, eftersom det är ett längre format och Alice skrev inte bara manuset utan hon hoppade även ombord som vår showrunner och styrde hela projektet åt oss också. Men det var först när hon sa ja, som vi faktiskt började hela denna långa resa tillsammans.
 

"Jag blev faktiskt lite förvånad"

 
Rachel Weisz i "Dead Ringers".
 
Det här är en sån typ av serie som man verkligen sugs in i. Och jag tror faktiskt att det i grund och botten beror på ditt fina skådespel. Du spelar båda dessa tvillingar och gör det på ett sätt som fortfarande känns som två helt olika personer. Hur lyckades du se till att få slutversionen av serien så nära din egen vision som möjligt?
 
- Där kommer jag att få gå tillbaka till vad Alice [Birch] gjorde. Med tanke på att hon skrev två så helt olika och distinkta karaktärer åt mig. När vi pratade om serien, under månaderna och ja till och med åren som ledde fram till inspelningen, så tänkte vi hela tiden bara på karaktärerna som två helt olika personer.
 
– Jag har för mig att jag faktiskt blev lite förvånad, när jag insåg att jag skulle behöva spela båda rollerna. Nu skämtar jag visserligen lite, för jag visste såklart egentligen att jag var tvungen att göra det. Men en del av mig tänkte att de bara var två olika människor och det är på grund av hur Alice skrev dem.
 
– Systrarna var psykologiskt redan så definierade, särskiljda och komplicerade. Båda fast i den här tvångsmässiga relationen av medberoende, med ett skruvat förhållande till varandra. Men de kändes alltid som två helt olika karaktärer för mig, vilket är tack vare hur manuset är skrivet.
 
Här kan du även se vår intervju med Rachel Weisz och lyssna på när hon själv berättar om "Dead Ringers":
 
 
Hela miniserien "Dead Ringers", som består av totalt sex avsnitt, finns nu tillgängliga hos Prime Video. 
 
 
Kommer du att ge "Dead Ringers" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 23 april 2023 20:00 |