Poker Face 2023-

Poker Face poster

Synopsis

Charlie har en extraordinär förmåga att märka när någon ljuger. Efter att dramatiskt ha bränt sina broar på ett casino, ger hon sig ut på vägarna med sin Plymouth Barracuda. Vid varje stopp möter hon på nya människor och märkliga brott som hon bara måste lösa. Deckarkomediserie av Rian Johnson där varje del är ett nytt fall för Charlie.
Ditt betyg
4.1 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Dead Man's Hand
2023-01-26
02
The Night Shift
2023-01-26
03
The Stall
2023-01-26
04
Rest in Metal
2023-01-26
05
Time of the Monkey
2023-02-02
06
Exit Stage Death
2023-02-09
07
The Future of the Sport
2023-02-16
08
The Orpheus Syndrome
2023-02-23
09
Escape from Shit Mountain
2023-03-02
10
The Hook
2023-03-09

Recensent

Lucas Mass

10 november 2023 | 20:35

Härliga mordmysterium i högsta klass

RECENSION (säsong 1). ”Poker Face” är en mycket välkommen episodisk serie som står ut som en lysande ledstjärna bland streamingvärldens utdragna berättelser. Natasha Lyonne är fantastisk i huvudrollen som Charlie Cale, en av årets bästa nya karaktärer.
”Bullshit.” Så lyder huvudkaraktärens catchphrase i Rian Johnsons senaste äventyr i mordmysterie-genren. Medan Daniel Craigs Benoit Blanc löser mord på film i ”Knives Out” och ”Glass Onion” kommer nu Natasha Lyonnes Charlie Cale att lösa mord på tv i ”Poker Face”. Ett kärleksbrev till gammaldags episodisk tv och konventionerna för klassiska amerikanska deckarserier populära på 70- och 80-talen.
 
Anledningen att Charlie säger ”bullshit” väldigt ofta är för att hon har en otrolig förmåga att veta när någon ljuger. Efter att hon tvingas ut på vägarna på grund av omständigheter i pilotavsnittet stöter hon på nya brott, nya problem och såklart många nya lögnare i de resterande nio äventyren. Varje avsnitt är ett självstående fall för Charlie att lösa. Finns det ett fall som kanske inte riktigt intresserade dig? Lugn, nästa kommer bli en annan story, bokstavligen.
 
Att säga att tv-serier har förändrats mycket under streamingåren är fortfarande att underskatta just hur mycket saker och ting faktiskt har förändrats. Det är inte bara i hur vi tittar på serier, det är en grundläggande förändring i hur de är gjorda. Idag finns det en tendens att hänvisa moderna serier som en enda lång film uppdelade i ett antal timmars långa sektioner. Att vara en prestigefylld tv-serie idag är att likna en film mer än en serie.
 
Det som ”Poker Face” förstår är att denna förändring både i hur serier konsumeras och hur de produceras har fått tv-landskapet att förlora en del av sin identitet. Det är inte att föreslå att alla tv-serier har slutat med en episodisk struktur, ”Doctor Who” har kompromisslöst kört med den formeln i många år till otrolig framgång. Men det har blivit allt mer sällsynt att se ett tv-avsnitt verkligen behandlas som ett tv-avsnitt.
 
Med en episodisk serie finns det även möjligheter för en stjärnspäckad armé av skådespelare för Charlie Cale att stöta på. Bara i seriens första säsong finns det framträdanden av bland annat Joseph Gordon-Levitt i ”Escape from Shit Mountain”, Adrian Brody i pilotavsnittet ”Dead Man’s Hand” och Hong Chau i ”The Night Shift”. Vem vet vilka Charlie kommer stöta på i framtiden.
 
Med Rian Johnson kommer även fotografen Steve Yedlin som ger ”Poker Face” ett skinande filmiskt utseende. Färgläggningen är så detaljerad att den digitala glansen i många andra tv-serier ser riktigt billigt ut i jämförelse. Johnson och Yedlin har alltid varit mästare på att röra kameran med syfte och effekt, deras kreativa val är aldrig anonyma och det är lika rikt här som i deras storfilmer. De står dock inte bakom kameran för varje avsnitt, men deras inflytande känns i varje bildruta.
 
Andra regissörer som har fått chansen att regissera egna avsnitt är bland annat Lucky McGee (”May”) och Janicza Bravo (”Zola”). Även Natasha Lyonne har tagit tillfället i akt och står för både regi och manus i seriens åttonde avsnitt, ett kärleksbrev till stop motion-animatören Phil Tippett. De har alla sina egna stilar och det gör att serien får kännas unik med varje avsnitt. De skapar i princip sin egen mysteriefilm med Lyonne i huvudrollen.
 
Avsnitten i sig är olika grader av bra till väldigt bra, ingen av dem missar målet. Scenarierna är intressanta och välutvecklade, hur de löser mysterierna är underhållande och finurligt – ofta med ett spetsigt tematiskt budskap bakom sig. De visar också fler sidor av Charlie Cale och låter oss veta mer om henne och Natasha Lyonne lyser i varje avsnitt.
 
Vad som saknas för närvarande och vad som förhoppningsvis kommer dyka upp i seriens framtid är ett avsnitt som verkligen kan betraktas som en klassiker i mord-mysteriegenren. Den som vi alla kommer peka på och säga ”det här är det ultimata Charlie Cale-mysteriet!” Grundarbetet är klart, alla bitar är på plats, nu är det bara dags att cementera Charlie Cale som en ikon i genren vid sidan av Sherlock Holmes, Hercule Poirot och Columbo.
 
| 10 november 2023 20:35 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Poker Face
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu