Star Wars: Ahsoka 2023-

Star Wars: Ahsoka poster

Synopsis

En spin-off från Star Wars-serien "The Mandalorian" om Ahsoka Tanos egna äventyr.
Ditt betyg
3.3 av 38 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fanny Degerfelt

4 oktober 2023 | 23:46

Ett kärleksbrev (med vissa brister) till Star Wars

Den senaste Star Wars-serien är spännande, snygg och har den rätta Star Wars-känslan, men tyvärr lämnas några tittare utanför.
Disney+ har haft blandat resultat med sina Star Wars-serier, några har varit utmärkta, andra minst ojämna. Så det är ett sant nöje att kunna säga att ”Ahsoka” hör till de framgångsrika serierna.
 
Vi befinner oss ett par år efter ”Jedins återkomst”. Kejsaren är död, Imperiet har fallit. Allt är finemang. Men några av rebellerna – specifikt de från den animerade serien ”Star Wars: Rebels” som utgör större delen av ensemblen – är inte så övertygade. Vilket de gör rätt i, mörka krafter rör sig i skymundan, krafter som är fortsatt lojala till det fallna Imperiet.
 
Ahsoka (spelad av Rosario Dawson i en briljant rollsättning) tillkännagav redan när hon gästspelade i ”The Mandalorian” för ett par år sedan att hon letade efter den blå Storadmiral Thrawn, en av hennes största antagonister från de animerade serien. Thrawn är en oerhört intelligent, hänsynslös strateg, vars underordnade är obrottsligt lojala inte på grund av rädsla så mycket som beundran. Det är lite olyckligt att denna, en av Star Wars mest omtyckta skurkar, får lite dålig uppbyggnad. Den som inte är bekant med honom sen innan kan omöjligt känna samma spänning.
 
Serien skapades och skrevs av Dave Filoni, som är en av de största krafterna som gjort Star Wars tv-serier till vad de är. Han började med att arbeta på de animerade serierna (där han bland annat hittade på Ahsoka, så den här serien var ett passionsprojekt), och skapade ”The Mandalorian”. Han skriver och överser mest, men har även regisserat några avsnitt av de olika serierna.
 
Filoni har en sån otrolig kunskap om och kärlek till Star Wars att det är rörande. När han får till det är han verkligen briljant. Men en brist han haft sen han började göra live action-serier är att han verkar ha uppfattningen att alla Star Wars-fans även sett de väldigt långa animerade serierna. Det gör tyvärr att de som inte gjort det går miste om saker. Blinkningar är en sak, men i ”Ahsoka” gäller det förutom huvudantagonisten även relationer, och viktiga händelseförlopp som inte fördjupas eller förklaras på ett tillfredsställande sätt.
 
Det finns nämligen en till anledning att hitta Thrawn förutom att tillintetgöra honom, han försvann samtidigt som en av ”Rebels” huvudkaraktärer, Ezra. Ahsokas lärling mandalorien Sabine är fast besluten att ta reda på vad som hände honom, och är villig att fatta en rad ogenomtänkta beslut för att få reda på det. Här är en av de största missarna för de som inte sett serierna; dels porträtteras inte djupet i deras relation, men något som saknas som inte har med det att göra är Sabines trauma. Förutom att gå djupare i det hemska i att förlora sin vän och inte ens veta vad som hänt, saknas en scen då någon blir riktigt frustrerad och ber Sabine släppa det och acceptera att Ezra förmodligen är död.
 
Det är svårt för mig som har sett serierna att avgöra hur de som inte sett dem känner, men jag tror och hoppas att att serien är tillräckligt bra för att bygga över eventuell förvirring, eller brist på djup.
 
Disney-serierna har i huvudsak fokuserat på mer jordnära karaktärer, som inte har Kraften, som står en bra bit bort från de större berättelser vi sett i filmerna (även om det efter ett tag flätas ihop). Så det är rolig att se dem luta sig in i rymdmagin (hur allas svarta ögonskugga sitter som berget i flera dagar förblir dock en hemlighet).
 
Det erbjuds även snygg action, mycket intima närstrider. Det blir även en hel del underhållande flygande, det näst sista avsnittet bjuder även på en fantastisk, pulshöjande rymdstrid. Det finns utmärkta antagonister, jag gillade varenda en, men jag vill särskilt lyfta fram Baylan, spelad av Roy Stevenson som olyckligtvis dog innan seriens premiär. Han är en sån enorm närvaro att man inte kan slita blicken från honom även när han bara står i ett hörn.
 
Det blir också en väldigt cool cameo, som kändes som mer än bara fan service, dessutom på en av de mest intressanta platserna från de animerade serierna som fått en enorm visuell uppdatering. Det är roligt att som någon som uppskattar serierna (på det stora hela) se saker översättas till live action med Disney-budgeten i ryggen, att se de stora rymdvalarna Purrgil tog andan ur mig.
 
En av styrkorna i ”The Mandalorian” var hur bra den fungerade som serie man såg varje vecka, en episodiskt upplagd berättelse full av bra cliffhangers. Ett avsnitt i veckan är definitivt inte det bästa sättet att se ”Ahsoka”. Den börjar ganska långsamt, men det är intressant uppbyggnad som bygger till något större. Eventuellt inte så kittlande om man ser en gång i veckan, men det kommer göra ”Ahsoka” perfekt att se i ett svep.
 
Det är alltid lätt för stora franschise att bli förutsägbara, och ”Ahsoka” är knappast avant garde, men det finns definitivt saker du inte kan förutse – sista avsnittet är magiskt på mer än ett sätt. Stundtals lite omedvetet camp kanske, men jag älskade det.
 
”Ahsoka” är ett kärleksbrev till Star Wars, serien har en magisk atmosfär som är svår att värja sig emot. Den tar sin tid i början utan att tråka ut, är snygg, spännande och bygger ut Star Wars-världen. Den har sina brister, men styrkorna är betydligt fler.
 
Det är upplagt för en andra säsong med flertalet cliffhangers - varav en bokstavligt talat fick mig att hoppa upp ur soffan av spänning. En andra säsong har inte tillkännagivits men känns oundvikligt, och jag väntar otåligt. Och avlider om de får för sig att ställa in den nu.
| 4 oktober 2023 23:46 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Blev lite av ett platt fall det här. Ahsoka har blivit en helt annan person, långt ifrån den sprudlande och energiska kvinna vi lärt känna i Clone Wars. Och visst, man kan köpa att med allt hon varit med om har hon lärt sig hålla sig i bakgrunden och ta det lite försiktigare i livet. Men problemet är att dialogen är seg som sirap, och fightingscenerna ser ut att gå i slow motion. Finns inte på kartan att hon hade kunnat slå ut 20 stormtroopers i den takten. Jag gillar många delar med Ahsoka, men jag tycker desto mer är tråkigt och långsamt, och passar inte alls in. I The Book of Boba Fett fanns det en anledning till det långsamma tempot. Här känns det mest som en begränsning pga Rosario Dawson inte är en actionskådis och att The Volume är en rund miljö där man inte kan gå så långt innan man går in i vägg. Därför står folk still och pratar... i vad som känns som evigheter, innan handlingen vandrar vidare i långsamt mak.
Läs mer
3
Snyggt, välgjort och otroligt mycket Starwars men samtidigt inte. Tycker fortfarande att Disney kämpar med vad dom vill med Starwars. Nu känns det som man vill skapa något nytt eget Starwars universum men med hålla fast i Georg Lucas Starwars universum. För mig skaver serien här jag har inte sett den animerade Starwars alls och när man då bygger hela serien på karaktärer i från Rebels så känns det inte som Ashoka serien är för mig. När man dessutom blandar in häxor och övernaturliga krafter så känns det inte Starwars. Ashoka är en intressant karaktär och håller väl för en serie och en film oxå men jag vill vara med från start och med ett bättre tempo. Andor är fortfarande min favorit även om den hade oxå hade mer att ge i tempo
Läs mer
3
Några avsnitt är sega och handlingsfattiga. Flera rätt så dåliga skådisar. Vill egentligen ge denna serie 2,5 stjärnor, men det går inte att ge 2,5 (i betyg) så jag avrundar upp till ⭐⭐⭐ för säsong 1.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu