Shrinking 2023-

Drama Komedi
USA
Engelska
Shrinking poster

Synopsis

Dramakomediserie om en terapeut i sorg som börjar säga exakt vad han tycker och tänker till sina patienter, utan att tänka på sin utbildning eller vad som är etiskt. På vägen får han till en stor förändring både i deras och sitt eget liv.
Ditt betyg
3.9 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Coin Flip
2023-01-27
02
Fortress of Solitude
2023-01-27
03
Fifteen Minutes
2023-02-03
04
Potatoes
2023-02-10
05
Woof
2023-02-17
06
Imposter Syndrome
2023-02-24
07
Apology Tour
2023-03-03
08
Boop
2023-03-10
09
Moving Forward
2023-03-17
10
Closure
2023-03-24

Recensent

Jonatan Blomberg

27 januari 2023 | 06:00

Harrison Ford gör nya komediserien till ett måste

RECENSION. "Ted Lasso"-skaparna har tillsammans med Jason Segel skapat en ny komediserie hos Apple TV+, vilket är en kombo i sig som gör "Shrinking" värd att ges en chans. Faktumet att Harrison Ford gör en av karriärens bättre roller, gör serien till ett måste.
Innan jag spinner iväg alldeles för mycket, så bör det poängteras att "Shrinking" är en komediserie med Jason Segel i huvudrollen. Och han gör det riktigt bra. Det råder däremot ingen som helst tvekan om att det är Harrison Ford som är den här seriens "hemliga vapen", som får en i övrigt relativt "vanlig" historia att stå ut ur mängden.
 
Segel axlar seriens huvudroll som psykologen Jimmy, en man som ungefär ett år tidigare förlorade sin fru i en bilolycka. Det har inte spelat någon större roll att han råkade arbeta som psykolog, han har det minst sagt fortfarande svårt att hantera sorgen och vardagen. Vilket gjort att hans tonårsdotter i mångt och mycket fått klara sig själv. På många sätt påminner "Shrinking" om hur Ricky Gervais hyllade "After Life" hade kunnat se ut om den hade skrivits av snubbarna som låg bakom "Ted Lasso". Vilket faktiskt mer eller mindre är exakt vad som hänt.
 
Bill Lawrence och Brett Goldstein ligger bakom "Ted Lasso" men har den här gången bytt ut en Jason (Sudeikis mot Segel) mot en annan och skapat nästa genuint välgjorda komediserie "Shrinking", för samma streamingtjänst som sist. Serien är specifikt skriven med Segel i åtanke och skådespelaren har även varit med och skrivit sin egen karaktär.
 
Vilket betyder att om du gillat titlar som "Dispatches from Elsewhere" eller "Windfall" så vet du hur duktig Segel är på att pendla mellan komedi, drama och allt däremellan. Jag förstår att det här är något smala titlar för de flesta. Men om du likt jag själv faktiskt har uppskattat vad Segel haft för sig efter "How I Met Your Mother", så finns det all anledning att kasta sig över "Shrinking" bara baserat på mixen av "Ted Lasso"-gänget plus Segel.
 
För alla andra så vill jag vara tydlig med att det här är en serie som börjar med sitt "sämsta" avsnitt och därefter blir bättre och bättre för varje minut i de följande avsnitten. Till en första början känns det nämligen lite som att vi snubblat in på en komisk variant av Sandra Bullocks "The Blind Side". Jimmy bryter tvivelaktiga gränser i sitt yrke som psykolog med sina patienter och särskilt mycket spårar det ur tillsammans med veteranen Sean (Luke Tennie). Men det är i samband med och tack vare den här urspårningen som vi tittare även får spendera allt mer tid med Harrison Fords karaktär.
 
De flesta hade nog på förhand förväntat sig att årets tv-hyllningar för Ford skulle komma från hans medverkan i Taylor Sheridans "1923". Det visar sig däremot att det är i birollen som psykologen Paul, mentor och chef till vår huvudkaraktär spelad av Segel, som Ford verkligen får chansen att glänsa som skådespelare. Hans karaktär börjar närma sig pensionen, har ett ansträngt förhållande till sin dotter och har nyligen fått veta att han har Parkinsons sjukdom. 
 
Under tiden som Jimmy har haft problem att hålla sig flytande i sitt eget liv, har Paul funnits där för hans dotter genom hennes egen sorg. Men det här är som sagt i grunden ändå en komediserie. Och även om man som tittare kanske förväntar sig att Ford mest är rolig genom att vara gubbig och kantig, så visar han prov på väldigt mycket mer än så och en komisk tajming vi alla (egentligen) redan visste att han hade. Både Han Solo och Indiana Jones är ju kända för den där typen av "med glimten i ögan"-repliker som gjort karaktärerna odödliga. 
 
Apple TV+ är väl visserligen fortfarande en alldeles för liten streamingtjänst för att verkligen lyckas få igång snacket på allvar kring "Shrinking". Man har visserligen lyckats med just "Ted Lasso" (och "Severance" på dramasidan), men komiskt sorgarbete i "Shrinking" mot "vi behöver vara snällare mot varandra"-fotbollskomedi... har nog lite olika svårt att verkligen slå igenom på bred front. Hade hela säsongen släppts över en helg hos Netflix, så hade vi däremot haft en given tittarsuccé.
 
Med det sagt vill jag ändå slå ett ordentligt slag för att lyfta fram "Shrinking", som en gripande komediserie du definitivt bör ge en chans. Om du dessutom är ett fan av Ford (och vem är inte det?), så vill jag till och med påstå att du måste titta på framför allt den andra halvan av säsongen. Där lyckas nämligen både Ford och Segel få till skådespel på en nivå som förtjänar att avnjutas.
 
"Shrinking" finns nu att streana på Apple TV+.
| 27 januari 2023 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Shrinking
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu