Dead Ringers 2023

Drama Skräck Thriller
USA
64 MIN
Engelska
Dead Ringers poster

Synopsis

Rachel Weisz ger sig på dubbla roller när hon spelar tvillingparet Mantle som har gett sig på ett uppdrag. De vill förändra hur kvinnor föder barn och de börjar i Manhattan. Serien är en remake på David Cronenbergs psykologiska thriller från 1988, då med Jeremy Irons i dubbla roller.
Ditt betyg
2.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dead Ringers
Seriepremiär
21 april 2023
Digitalpremiär
21 april 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
One
2023-04-21
02
Two
2023-04-21
03
Three
2023-04-21
04
Four
2023-04-21
05
Five
2023-04-21
06
Six
2023-04-21

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

19 april 2023 | 11:00

Blod, död och barnafödande

RECENSION. "Dead Ringers" är en nyproduktion av David Cronenbergs film "Dubbelgångare" och låter tittaren följa samma grundhistoria om ett tvillingpar med passion för att förändra vården för kvinnor - och för att gå över gränserna med allt från droger och sex till vetenskap för att uppnå sina moraliskt tveksamma mål, hur mycket blod som än spills på vägen.
"Dead Ringers" är en serie som är som direkt tar med tittarna in i de identiska tvillingarna Beverly och Elliots liv (briljant spelade av Rachel Weisz) som välrenommerade gynekologer med visionen att förändra mödravården radikalt.
 
Förutom sin passion för att förbättra vårdsystemet för kvinnohälsa delar de även det mesta annat: lägenhet, kläder, sexuella partners, droger och förmågan att lura alla i sin närhet genom att låtsas vara den andre när det behövs. Beverly, som är den mer tillbakadragna av systrarna, har en önskan om att att få bära ett barn medan Elliot, med skarp tunga och en attityd som skapar såväl rädsla som beundran hos människorna runt henne, vill leva livet men viktigast för henne är en sak - systerns lycka.
 
När tvillingarna får chansen att öppna ett innovativt förlossningscenter verkar deras önskan ha gått i uppfyllelse. Men så händer det ingen, minst av allt Elliot, anade - Beverly blir kär och sprickorna mellan systrarna börjar visa sig. Plötsligt är de mer olika än lika och det vet ingen av dem hur de ska hantera vilket resulterar i en katastrofal berg-och-dalbana fylld av blod, sex, död, droger och lögner.
 
"Dead Ringers" är en serie som börjar intensivt med grafiska bilder på födslar, missfall och kroppsvätskor. Den slår hårt från början - redan i första scenerna kastas tittaren in i en intensitet med skarpa dialoger och snabb spänning med olika vändningar. Det är just detta som fångar mig - men tyvärr dalar denna explosivitet med tiden och efter ungefär halva säsongen är det mer abstrakt misär blandat med samma samtal om och om igen vilket gör att det inte blir en fullpoängare.
 
Det är dock en väldigt smart och viktig serie som tar upp frågor om hur vården för kvinnor, speciellt gällande graviditeter, ser ut och hur mycket brister det finns i den. "Dead Ringers" utforskar intressanta ämnen gällande feminism, forskningens moraliska gränser, vårdsystemet och dikotomin mellan individuell och delad identitet.
 
"Dead Ringers" starka punkter är frågorna den ställer tittaren samt hur både dialogerna och tvillingarna själva är en blandning av sårbarhet och gränslöshet. Extra mycket lyser serien i de stunder där Rachel Weisz porträtterar Elliot machiavelliska personlighet och när den låter intelligent satir lysa igenom karaktärernas samtal under väl valda tillfällen. Detta främst tack vare Weisz otroliga insats när hon porträtterar tvillingarnas distinkta personligheter - jag tror jag vågar säga att det är hennes livs största prestation som skådespelerska.
 
Icke att förglömma heller är Jennifer Ehle som den bitska filantropen och investeraren Rebecca och Emily Meade som hennes något verklighetsfrånvända fru Susan. Tillsammans höjer denna trio kvaliteten på serien även genom de sämre avsnitten.
 
Summa summarum: "Dead Ringers" är en skarptänkt serie som lämnar tittaren med många viktiga tankar om kvinnohälsa och ännu fler blodiga bilder från barnafödande inpräntade i tittarens huvud. Jag är glad att jag såg den - men jag är ännu gladare att jag steriliserat mig.
 
| 19 april 2023 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dead Ringers
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu