Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

27 januari 2023 | 21:30

Jason Segel: "En av de roligaste skådespelarna jag någonsin jobbat med"

MovieZine fick ett snack med skådespelaren och manusförfattaren Jason Segel, om nya komedin "Shrinking" och hur det var att jobba med Harrison Ford.
De allra flesta tv-tittarna hemma i sofforna har troligtvis bäst koll på Jason Segel från hans drygt 200 avsnitt i rollen som Marshall Eriksen i sitcomserien "How I Met Your Mother". För egen del fick han mig totalt på fall efter att ha skrivit och spelat huvudrollen i "Dispatches from Elsewhere", en oerhört udda men helt fantastiskt fin miniserie. För den som är intresserad av den typen av grejer (tänk dig "The OA", "Windfall" eller "Bo Burnham: Inside") så finns den serien hos Prime Video.
 
Men nu är det alltså inför premiären av den nya tv-serien "Shrinking" som jag fått nöjet att snacka lite med Segel. Serien är skapad av Bill Lawrence ("Scrubs") och Brett Goldstein, som även ligger bakom "Ted Lasso" hos Apple TV+. Och om du gillade Lasso, så finns det definitivt goda anledningar att även ge "Shrinking" en chans. I min (positiva) recension av den första säsongen så lyfter jag däremot fram faktumet att Harrison Ford gör en av karriärens bästa insatser i birollen som mentor och chef till Segels huvudkaraktär. 
 
 
Skådisgänget samlades på galapremiär för "Shrinking" i LA. Foto: Eric Charbonneau
 
Jag har förstått att Bill och Brett hade dig i åtanke för huvudrollen i den här serien från allra första början. Vad var det som gjorde att du höll med och förstod själv att det här var en roll som passade just dig? 
 
– Bill kontaktade mig faktiskt redan för ett par år sedan och sade att han ville försöka hitta en tv-serie att göra tillsammans. Han har givit mig ett par förslag sedan dess. Men jag är faktiskt väldigt noggrann och specifik med vad jag gör på den komiska sidan, medan jag verkligen gillar att utforska grejer på dramasidan. Men komedi tror jag att jag har en väldigt speciell syn på... och respekt för.
 
– Det är därför särskilt svårt för mig att välja ett nytt komediprojekt, speciellt om jag inte har skrivit den själv. Men faktumet att Bill var den som gav mig de här olika idéerna, var det som verkligen peppade mig. Och särskilt efter att ha sett ”Ted Lasso” också. ”Åh, den här snubben har en syn på komedi som jag håller med om och tycker är helt utmärkt”. Både Bill och Brett delar min syn kring vad som är den bästa sortens komedi. Du vet, den här typen av komedi från James Brooks-eran, när du skrattar genom tårarna och vice versa. Där alla dessa känslor är blandade med varandra. Det var det vi utgick från i skapandet av den här serien.
 

"Jag tror att sårbarhet är kärnan i humor"

 
Luke Tennie och Jason Segel i "Shrinking".
 
Efter att ha sett ”Dispatches from Elsewhere” så kunde jag ändå känna att det fanns vissa likheter i hur din karaktär där och nu i ”Shrinking” båda får chansen att växla en hel del mellan att vara rolig och att sårbar. Är det den typen av komedi som låter dig växla mellan känslorna på det sättet, som du känner fungerar bäst för dig?
 
– Ja, exakt. Jag tror att sårbarhet är kärnan i humor. Jag har aldrig riktigt gillat "bro humor" eller snubbar som gör narr av folk. Det känns bara för lätt och elakt. Min skådespelaridol är grodan Kermit och jag hittade honom när jag var en liten pojke - och sedan öppnade den här grodan dörren för Tom Hanks och Jimmy Stewart. Det här är ett gäng som alla har samma tillvägagångssätt, som är att under tiden du tittar på mig så är jag är du
 
– Jag använder den frasen i ”Dispatches from Elsewhere” mycket också. Men ja, för nästa lilla period på skärmen så är jag du, jag är du som utforskar sorg, jag går igenom dessa livsläxor åt dig. Jag tror att det är sårbart i sig. Det är att se på någon och säga "hej, du kan sitta och slappna av och njuta av det här, medan jag går igenom det här åt oss. Jag kommer att vara du och här är vad som händer om din fru har gått bort och du försöker fortsätta med ditt liv”. Jag tror att det finns mycket humor att hitta där, men det finns också en säkerhet i det eftersom skådespelaren på skärmen går igenom det å dina vägnar.
 
Och även när du spelade Marshall i "How I Met Your Mother” så fanns det ju en viss sårbarhet i den karaktären ibland också...
 
– Ja! Han är ”du” när du tappat en tonfiskmacka i soffan. 
 
Eller på ”slaps giving”!
 
– Haha, exakt!
 

"Jason Segel vill desperat ha Harrison Fords godkännande"

 
Harrison Ford som Paul i "Shrinking".
 
Innan vi är klara så måste vi givetvis snacka lite om ”elefanten i rummet” också. Hur var det egentligen att jobba med Harrison Ford? Fick du chansen att skriva något av hans manus också?
 
– Nej, Bill och Brett var väldigt snälla att låta mig ha mitt eget fria styre över min karaktär, och jag gav feedback kring alla manus i stort också. Men jag tror att Harrisons karaktär är baserad på en riktig terapeut som Bill känner. Och jag tror att det var från den rösten som allt det här började. Men sedan tror jag att Harrison injicerade sin egen röst och version av karaktären väldigt snabbt. 
 
– Det är också ganska roligt att när man försöker skriva komedi för Harrison Ford, så är din första instinkt bara på gruff, du vet. Att han kommer att vara den där sortens bittra gubbe som grymtar fram lite spridda roligheter. Det gick däremot väldigt kort tid innan vi lärde känna Harrison och insåg att "åh, han är faktiskt riktigt rolig och fånig av sig". Han både vill och gillar att spela den typen av roller och folk har bara inte givit honom chansen att få göra det. Så ju längre in i säsongen vi kommer, desto mer får han larva sig. Och han är en av de roligaste skådespelarna jag någonsin jobbat med.
 
Det är ingen dålig teaser för andra halvan av säsongen! Nu vet jag ju att du har arbetat med mängder av kändisar genom åren. Men finns det något särskilt ögonblick du hade med Harrison under inspelningarna som står ut ur mängden för dig?
 
– Mängder, jag har ju på många sätt själv vuxit upp med att titta på honom. Jag tror att något som kom väldigt naturligt och passade in extremt bra i serien är att min karaktär Jimmy desperat vill ha Pauls [Fords karaktär i serien] godkännande och uppmärksamhet... och ja, Jason Segel vill desperat ha Harrison Fords godkännande. Medan jag gör de här scenerna tillsammans med honom, någonstans där i bakhuvudet hoppas jag hela tiden att när någon ropar ”bryt”, att Harrison ska säga "bra jobbat, grabben” till mig. Och för i helvete, någon dag måste det väl hända?
 
 
 
De två första avsnitten av "Shrinking" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt, där ett nytt avsnitt kommer släppas varje fredag.
 

Läs också: Vårens seriepremiärer på Apple TV+

 
Har du hunnit ge "Shrinking" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 27 januari 2023 21:30 |