Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

15 oktober 2023 | 07:00

Streamingtips: "Lessons in Chemistry" är en av årets bästa tv-serier

MovieZine snackar med skaparna bakom en av årets bästa tv-serier hittills. Hur är det egentligen att arbeta med Brie Larson?
Jag har redan hyllat "Lessons in Chemistry" med en fullpottsrecension här på MovieZine, så det är ingen hemlighet vad jag tycker om serien med Brie Larson i huvudrollen som kemisten Elizabeth Zott. Serien är baserad på boken med samma namn och är, i alla fall enligt mig, en av årets bästa nya tv-serier. 
 
Det var därför extra kul att få några minuter med seriens skapare Lee Eisenberg ("The Office") och regissören (som regisserat de två första avsnitten) Sarah Adina Smith. Tidigare under året skapade Lee även den Emmynominerade komediserien "Jury Duty" som finns hos Prime Video, men det skulle inte förvåna mig om hans nya serie kniper ett gäng nomineringar under nästa års Emmygala - fast då i dramakategorierna.
 
Under vårt samtal hinner vi snacka om vad som gör "Lessons in Chemistry" annorlunda och hur hårt Brie Larson arbetade, för att göra serien så bra som möjligt:
 
 
Manusförfattaren och showrunnern Lee Eisenberg och regissören Sarah Adina Smith under intervjun med MovieZine.
 
Jag får börja med att säga att jag håller "Lessons in Chemistry" som en av mina favoritserier i år. Men inte nog med det, jag föll verkligen för "Jury Duty" tidigare i år. Så min första fråga går givetvis till dig Lee, hur tusan väljer du dina projekt? Jag kan knappt föreställa mig två så fullständigt olika titlar från en och samma person. 
 
Lee: Tack för att du sett båda! Med allt som jag gör så försöker jag alltid att ta mig an berättelserna via karaktärerna. Ibland kan det också vara en viss typ av "värld" som jag vill få röra mig i. När det kommer till "Jury Duty" så var det en idé jag hade haft väldigt länge, med att ta en väldigt tråkig "värld" och kombinera den med reality och en dold kamera och göra allt avsevärt mer intressant och spännande.
 
- Sedan gillar jag att börja på nya projekt i ett slags vettskrämt tillstånd, där jag på något sätt kan tvinga mig att arbeta extra hårt och sova desto mindre. När det gällde "Lessons in Chemistry" så läste jag den boken och föll pladask för Elizabeth och Calvin som karaktärer. Och jag blev så tagen av vändningarna i berättelsen. Dialogen är också så annorlunda och vacker. Jag tycker att det gör att berättelsen känns mer mänsklig på något sätt.
 
- När chansen kom att få att adaptera "Lessons in Chemistry" kändes det väldigt viktigt för mig att få till och verkligen hedra grundmaterialet i boken, eftersom den har betytt så mycket för mig. Men det gjorde också att jag kände en extra press på att verkligen lyckas, för den här nivån av grundmaterial får man sällan chansen att arbeta med i min bransch.
 

"Hoppas att den ska kunna nå ut till så många som möjligt"

 
Brie Larson och Lewis Pullman i "Lessons in Chemistry".
 
Nu är "Lessons in Chemistry" en väldigt annorlunda serie än "The Queen's Gambit" var. Men jag kände i båda fallen exakt samma sak medan jag tittade: "det här är riktigt bra och jag hoppas verkligen att tittarna kommer hitta hit". Hur tänker ni som tv-skapare kring det enorma utbudet som finns och vad man kan göra för att bryta igenom där och få tittarna att hitta ens projekt?
 
Smith: Vår förhoppning är givetvis att folk ska ge serien en chans, bli rörda av den och sedan berätta om "Lessons in Chemistry" för andra. Om man kan få till en bra "word-of-mouth"-rörelse, så hoppas vi att den ska kunna nå ut till så många som möjligt. Men det är givetvis helt omöjligt att veta säkert vad som kommer hända. Allt vi kan göra och styra över själva är att se till att vi gjort den bästa möjliga tv-serien.
 

"Hon blödde bokstavligt talat för konsten"

 
Brie Larson som Elizabeth Zott i "Lessons in Chemistry". 
 
Brie Larson lyckas verkligen förkroppsliga den här karaktären på ett sätt som jag inte sätt någon annan skådespelare lyckas med på samma nivå under det här året hittills. Hur var det egentligen att arbeta med henne?
 
Smith: Brie Larson är en drömskådis att arbeta med och det tror jag alla regissörer hon arbetat med kan skriva under på. Hon arbetar otroligt hårt och är väldigt smart. Hon är också en filmskapare själv, så hon förstår precis vad man som regissör är ute efter eller varför vissa scener kan ta lite längre tid att få till på bästa sätt.
 
- Bara för att ge ett exempel på hur dedikerad och hur hårt hon arbetade, så finns det en scen där hon har på sig några riktigt obekväma skor från 50-talet. I scenen var hon tvungen att springa nedför en trappa full med folk. Och det gjorde att det tog oss ganska lång tid att få till scenen på rätt sätt, med tanke på att det är många med i scenen och alla behöver gå på rätt sätt för att vi ska se henne. 
 
- När vi är inne på den fjärde eller femte omtagningen så märker jag hur det rinner blod från hennes hälar, som liksom blöder igenom hennes vita 50-talsstrumpor. Så jag ropar ut att vi behöver ta en paus och plåstra om henne. Men hon svarade bara "Nej. Vi kör på, nästa gång sitter tagningen!". Så hon blödde bokstavligt talat för konsten i det här fallet! Den typen av hängivenhet från dina skådespelare är verkligen allt du kan hoppas på som regissör. 
 
 
De två första avsnitten av "Lessons in Chemistry" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, med ett nytt avsnitt varje fredag.
 
 
Kommer du att ge "Lessons in Chemistry" en chans under hösten? Kommentera gärna nedan!
| 15 oktober 2023 07:00 |