Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

16 december 2023 | 18:00

MovieZines tv-redaktör varnar: Här är de 5 sämsta tv-serierna från 2023

När vi nu närmar oss slutet av 2023 så är det många som inser hur många tv-serier man lyckats missa under året. Men alla behöver man faktiskt inte se ikapp.
I min roll som MovieZines tv-redaktör så har jag hunnit beta av ganska exakt 125 säsonger av olika tv-serier under året. Om något är riktigt dåligt däremot, då stänger även jag av och går vidare till något annat i de flesta fallen. Men när det gäller lite större titlar så hör det helt enkelt till att hålla ut och ha lite hopp om att det ska bli bättre framåt slutet. När det kommer till titlarna jag valt att lyfta fram i den här artikeln, så finns det däremot ingen anledning för dig att hålla ut... jag har redan gjort det misstaget åt dig.
 
Det brukar alltid ta emot lite när jag skriver den här listan i slutet av varje år. Smaken är som baken och jag har givetvis full respekt för att några av titlarna nedan säkert har många fans. Men i alla fem fallen så blev jag otroligt besviken av slutresultatet. Samtliga borde ha blivit otroligt mycket bättre.
 
Det finns heller ingen anledning att sparka på små projekt med mindre budget, som gjort vad man kunnat under förutsättningarna som fanns. "The Winter King" var exempelvis inte särskilt bra och jag satte en tvåa i betyg när svenska "Kodnamn: Annika" släpptes hos SkyShowtime. Här nedan lyfter jag däremot fram ett gäng titlar med många miljoner dollar i budget för varje avsnitt, som ändå alla fullständigt misslyckades med att leverera ens i närheten av sin fulla potential. Fem riktiga magplask och årets (enligt mig) fem sämsta tv-serier.
 

"Citadel" (Prime Video)

 
 
Här har vi en "hemlig agent"-serie som Prime Video spenderat hundratals miljoner dollar på och dessutom redan börjar arbeta på ett helt gäng spinoffer, långt innan det första avsnittet ens hade visats. Och jag hoppas verkligen att dessa spinoffer lyckas avsevärt bättre, för "Citadel" blev tyvärr aldrig ens lite bra. 
 
Handlingen kretsar kring en hemlig organisation, som försöker rädda världen genom att inte vara knuten till ett specifikt land - utan man verkar bara för planetens bästa. När organisationen infiltreras aktiveras en funktion som raderar minnet på agenterna, vilket är när vi tittare släpps in i berättelsen.
 
Tänk er med andra ord en potential för något påkostat i stil med "Bourne Identity"-filmerna. Men där utförandet resulterat i något i stil med "Ghosted" (2023) och "Johnny English" (2003), utan att man ens menat att bli en "hemlig agent"-komedi. Jag tycker dessutom att våra två skådespelare i huvudrollerna, Richard Madden och Priyanka Chopra Jonas, var ovanligt kantiga i sitt skådespel.
 

"FUBAR" (Netflix)

 
 
Okej. Det finns viss charm till "FUBAR" på en nivå som funkar lite i "så dåligt att det blir bra". Något säger mig att det finns väldigt många som gillade den här serien, men jag kan bara inte hjälpa det... det har kunde ha blivit mycket bättre.
 
"The Night Agent", "The Diplomat" och "Who is Erin Carter?" är andra Netflix-serier som alla lyckades avsevärt bättre under 2023. Ännu en gång, det här är ju bara vad jag tycker. Men om du ska se något med Arnold Schwarzenegger i år, så är det ju utan tvekan hans fullständigt underbara dokumentärserie "Arnold" du bör se.
 
I "FUBAR" får vi se honom leka åldrad actionhjälte, som inser att hans dotter också jobbar för CIA. Så då kan han ju givetvis inte gå i pension. Varje liten vändning i handlingen går att se långt i förväg och skämten är visserligen lite charmiga till en början, men återanvänds alldeles för mycket.  Nej, om man är sugen på att se en gammal actionhjälte-skådis i en tv-serie, så är Sylvester Stallones "Tulsa King" avsevärt bättre.
 

"Secret Invasion" (Disney+)

 
 
Med skådespelare som Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Olivia Colman och Emilia Clarke i några av seriens största roller så fanns det ju otroligt mycket potential i "Secret Invasion". Faktumet att vår planet blivit invaderad utan att vi märkt av det och att nyckelpersoner runtomkring i världen blivit utbytta av Skrulls, kändes också lovande.
 
Men hela säsongen blev bara ett stort hopkok av dumheter som i slutändan inte resulterade i något. Ingen av oss behöver ens ha sett "Secret Invasion", så hemlig var den. Men för den som tyckte att handlingen hade potential, så finns det faktiskt en tv-serie som heter "BrainDead" (2016) med Mary Elizabeth Winstead som lyckades fruktansvärt bra med samma tanke i grunden. Gör er själva en tjänst och se den istället.
 

"The Idol" (HBO Max)

 
 
Tv-skaparen Sam Levinson ligger bakom den fantastiska tv-serien "Euphoria". Det är en serie med både sex, droger och vågade scener. Så när det började rapporteras om hur han nya serie "The Idol" var full av vågade scener, onani, sex och droger... så var det väl i princip vad jag hade förväntat mig. 
 
Men jag förväntade mig också någon form av substans mellan dessa mer vågade scener. Och framför allt så förutsatte jag att vi skulle få ta del av lika fantastisk skådespel som i "Euphoria". Det jag inte hade förväntat mig var att musikern The Weeknd (som också var med och producerade serien) skulle visa sig vara den mest osköna skådespelaren i år. 
 
Vilket otroligt magplask. En gång i tiden så kan det mycket väl ha funnits en riktigt grym idé till en serie i skapandet av "The Idol". En inblick i hur vi behandlar våra stjärnor och vilken press de ställs inför. Men om det är vad du varit ute efter att titta på i år, så finns både "Dave" (HBO) och "Swarm" (Prime Video) att se på samma tema.
 
Något säger mig däremot att Lily-Rose Depp, som ju spelade en väldigt utlämnande huvudroll i "The Idol" kan gå en fin framtid till mötes i branschen. Det hjälper väl troligtvis när farsan är Johnny Depp, men jag tycker ändå att hon levererade vad som förväntades av just henne i det här magplasket till tv-serie.
 

"White House Plumbers" (HBO Max)

 
 
Sist ut på listan är "White House Plumbers", vilket väl ändå får anses vara den tv-serie som är "bäst" här på listan. Det finns helt enkelt en några ljusglimtar lite här och där i den här produktionen. 
 
Men för att vara en miniserie från HBO Max, vilket brukar vara en enorm kvalitetsstämpel i sig, så lyckades man inte ens komma nära sin fulla potential. Särskilt med tanke på att jag älskar både Woody Harrelson och Justin Theroux i mängder av andra produktioner. Här känns det däremot som att båda spelar över med flit och att miniserien dessutom känns långtråkig, trots att man uppenbarligen försökt sig på en mer komisk adaptering av händelserna bakom Watergate-skandalen.
 
Förra året fick vi se Julia Roberts och Sean Penn i "Gaslit", som även den utspelar sig under samma historiska händelser. Om du känner dig sugen på temat, så är det definitivt den miniserien du bör ge en chans istället.
 

Läs också: De 12 sämsta filmerna från 2023 

 
Vilka tv-serier har du själv blivit riktigt ordentligt besviken av under 2023? Kommentera gärna nedan med dina nomineringar till "årets sämsta nya tv-serier"!
| 16 december 2023 18:00 |