Citadel 2023-

Action
USA
39 MIN
Engelska
Citadel poster

Synopsis

Den globala spionbyrån "Citadel" har fallit, och dess agenters minnen rensades. Men nu reser sig det mäktiga syndikatet Manticore i tomrummet. Frågan är om Citadel-agenterna kan lyckas återfå sina minnen och samla tillräckligt med kraft för att slå tillbaka?
Ditt betyg
2.9 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
The Human Enigma
2023-04-28
02
Spies Appear In Night Time
2023-04-28
03
Infinite Shadows
2023-05-05
04
Tell Her Everything
2023-05-12
05
Time Renders Us Enemies
2023-05-19
06
Secrets In Night Need Early Rains
2023-05-26

Recensent

Jonatan Blomberg

26 maj 2023 | 17:15

Den otroligt påkostade spionserien känns både billig och klyschig

Det sägs att den nya spionserien "Citadel" är världens näst dyraste tv-serie som någonsin skapats, vilket tyvärr inte märks på det färdiga resultatet. Även fast det finns viss potential för framtiden.
Vi kanske borde börja med att poängtera att det inte råder någon tvekan om att det finns gott om tittare som gillar att titta på tv-serier om spioner eller hemliga agenter av olika slag. Kolla bara på framgångarna för "The Night Agent" eller "The Diplomat" hos Netflix under de senaste månaderna. "Citadel" tycks försöka vilja vara en påkostad tv-version av "Bourne"-filmerna med Matt Damon, men kommer tyvärr aldrig riktigt i närheten.
 
"Citadel" är namnet på en hemlig global organisation av "goda" spioner, som inte är knutna till något specifikt land. Tanken är att man ska rädda planeten från sig själv genom att putta politiska beslut i rätt riktning. Ett gäng miljardär-familjer går däremot ihop för att starta sin egen organisation, vars mål är att störta Citadel och istället kunna göra sig själva rikare och mäktigare.
 
Vi tittare släpps in i handlingen när någon inom Citadel har förått sin organisation, vilket gör att alla agenter plötsligt tappar sitt minne. Huvudrollsinnehavarna Richard Madden ("Game of Thrones", "Bodyguard") och Priyanka Chopra Jonas ("Quantico", "Baywatch") har visserligen en någorlunda okej kemi med varandra. Men eftersom nästan varje rad av dialog mellan karaktärerna i serien känns som framtvingad exposition för oss tittare, så blir känslan snabbt mer billig än påkostad. 
 
Budgeten för den första säsongen av "Citadel" påstås ligga runt 300 miljoner dollar. Här har ribban lagts riktigt högt alltså. För dessa kopiösa mängder stålar så har Prime Video fått en spionserie vars första säsong består av sex avsnitt på cirka 40 minuter vardera. Och även fast man påstår att det är många som har tittat så har jag väldigt svårt att hitta några större hyllningar från de som faktiskt tittat klart på serien. 
 
Det är däremot ingen hemlighet att "Citadel" är en produktion som har haft ett gäng problem under skapandet, vilket till viss del även förklarar den enormt höga prislappen. Det har också snackats en hel del om att Russo-bröderna ("Avengers: Infinity War", "Avengers: End Game") ligger bakom serien. Men under skapandet av den första säsongen var bröderna länge upptagna med "The Gray Man"-inspelningarna hos Netflix, vilket visade sig vara en olycklig uppdelning. 
 
När bröderna återvände mer aktivt till "Citadel" så insåg man att den då åtta avsnitt långa säsongen inte höll måttet, så man plockade in "Hunters"-skaparen David Weil som fick ta över tyglarna och skriva om manuset. Två avsnitt skrotades och skådespelarna fick sedan återvända och spela in en massa kompletterande scener. Det verkade fungera ungefär lika bra som för Joss Whedon när han gjorde något liknande med "Justice League". 
 
Slutresultatet är en spionhistoria som mer liknar en riktigt påkostad spionversion av tv-såpan "Våra bästa år". Det är faktiskt flera riktigt imponerande actionsekvenser, fina blinkande lampor på komplicerande datorskärmar och spionutrustning som hade gjort "Q" knäsvag i Bondfilmerna. Men det hjälper liksom inte när varje liten spionklyscha avverkas på löpande band. 
 
Om vi hade kastat in lite skämt och serien försökt vara mer av en actionkomedi, så hade det möjligtvis fungerat lite bättre. För det bjuds ju redan på den ena skrattretande vändningen efter den andra. Prime Video har dessutom redan lyckats bra med både "Jack Ryan" och "Reacher", två serier med olika ton men som båda drar mer åt det seriösa hållet. Där faller "Citadel" helt platt i jämförelse, utöver sitt påkostade yttre.
 
Jag har trots att jag verkligen inte gillade den första säsongen av "Citadel" ändå vissa förhoppningar om att det här kan vara början på något bättre. Den andra säsongen har redan fått grönt ljus och där sägs det att Joe Russo kommer att kliva in och regissera hela säsongen. Vi har även den italienska spinoffserien "Citadel: Diana" på gång redan under 2024 och ännu fler internationella spinoffer därefter. Förhoppningsvis kommer man lyckas bibehålla den trots allt höga nivån på actiondelarna och få handlingen i i övrigt att hamna på en lika hög nivå. 
 
Hela den första säsongen av "Citadel" finns nu tillgänglig hos Prime Video.
| 26 maj 2023 17:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Citadel
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu