Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 april 2023 | 21:00

Varför avslutas "Barry" redan nu? MovieZine frågade skaparen och skådespelarna!

Bill Haders kritikerrosade tv-serie om yrkesmördaren "Barry" kommer avslutas nu efter sin fjärde säsong. MovieZine snackar med gänget om varför det var helt rätt beslut att fatta.
Jag har fått tjuvkika på sju av de totalt åtta avslutande avsnitten av "Barry". Och det här är utan tvekan en av mina absoluta favoritserier som har släppts under de senaste tio åren, vilket är den period jag på olika sätt aktivt följt tv-branschen. Komikern Bill Hader har visat vad han verkligen går för som skådespelare men även som både manusförfattare och regissör (han har för övrigt regisserat samtliga avsnitt i den sista säsongen). 
 
Handlingen med en yrkesmördare som plötsligt får något av ett samvete och vill lära sig att bli skådespelare, låter givetvis som något ur en komedi. "Barry" har under åren däremot utvecklats från "mörk komedi" till något som bara kan beskrivas som ett nattsvart drama, som då och då råkar utsätta sina karaktärer för komiska situationer. Under den sista säsongen lyckas man på något sätt höja ribban ännu ett snäpp.
 
Sarah Goldberg som Sally i den sista säsongen av "Barry". 
 
Och jag förstår verkligen varför alla hyllar och snackar om "Succession" just nu... men det är utan tvekan förlusten av framtida "Barry"-säsonger som kommer sörjas allra mest hos mig. Ändå är jag så glad över att både "Barry" och "Succession" har skapare som väljer att avsluta sina berättelser i precis rätt skede, innan det finns ett uns av onödig utfyllnad.
 
Inför premiären av den sista "Barry"-säsongen så fick jag chansen att snacka med Hader, Henry Winkler, Stephen Root, Anthony Carrigan och Sarah Goldberg, som alla Emmynominerats för sina roller i "Barry". Och den här gången blev det givetvis ett snack om hur känslorna och tankarna gick när det stod klart att det här skulle bli deras sista säsong av "Barry". 
 

"Det blev bara mer och mer uppenbart att det är här allt borde sluta."

 
Bill Hader i titelrollen som "Barry", från den sista säsongen av den hyllade serien. 
 
Jag vet att ni började skriva på den fjärde säsongen redan innan ni hade spelat in den tredje, men var det redan då helt klart att den här säsongen skulle få bli seriens sista?
 
– Ja, det började redan då visa sig att det här skulle bli den sista säsongen. Det blev bara mer och mer uppenbart att det är här allt borde sluta. Vi berättade det faktiskt redan då för skådespelarna, men det fanns alltid en liten del av mig som kände att "låt oss skriva det och se vad som händer”. När vi började inspelningarna visste jag det med all säkerhet. Det var bitterljuvt. Jag tycker att det är tråkigt, även fast det känns rätt för serien. Men jag tror att det också beror på att det tråkigaste är att inte kunna arbeta mer med just den här gruppen av skådespelare och vårt crew, som jag älskar så mycket.
 
– I den fjärde säsongen har alla karaktärer olika problem samtidigt som de försöker ta reda på vilka de verkligen är. Vad är deras sanna natur. För att sedan kämpa emot den och göra en sak som jag tror att vi alla gör… vilket är när man börjar spela en roll av den man tror att man är och försöka vara den där versionen av sig själv, som man själv kommer att gilla. Och du vet inte om det är den du verkligen är eller om det är något som faktiskt kommer göra dig lycklig.
 

Folk bör inte förvänta sig någon ny motorcykeljakt i avslutningen...

 
Barry i den förra säsongens imponerande motorcykeljakt. 
 
Har du under den här tiden också lyckats klura på vem du själv är, som regissör? För jag känner att du är riktigt modig med vissa val under den här sista säsongen, som att lugna ner takten lite där i mitten, utan att spoila något mer än så. Men hur har du växt som regissör under den här ”Barry”-resan?
 
– Jag tror att det är lite mer självförtroende. Och att pröva saker, precis som det du säger. Försöker säga saker som "tänk om vi bara drar ner takten lite här” och tänka på vad som är vettigt för berättelsen och karaktärerna. I motsats till vad som är en cool tagning eller vad som är något jag personligen hade velat göra, bara för görandets skull. Jag tror att när vi nu börjar den sista säsongen så förväntar sig folk ”den nya motorcykeljakten eller Ronnie/Lilly-scenen" eller något sånt. Och istället, vilket de kommer att se, så är det en lite annorlunda säsong. Det finns en annan känsla i den… och det tycker jag är intressant.
 
Här nedan kan du se vad skådespelarna i seriens största roller tyckte om faktumet att den fjärde säsongen skulle bli seriens sista. Henry Winkler sammanfattar det hela snyggt med sitt ”var annars kunde vi ens ha tagit det? Det var oundvikligt att det här skulle bli slutet!”. För att sedan förklara hur det hela tiden varit Bills och medskaparen Alec Bergs strävan att inte få serien att kännas urvattnad, vilket är varför man enbart spelat in åtta avsnitt till varje säsong - trots att skådespelarna hade skrivit på avtal för tolv avsnitt till varje säsong:
 
 
De två första avsnitten ur den sista "Barry"-säsongen finns nu hos HBO Max. Den sista säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt, som släpps varje måndag här i Sverige.
 
 
Kommer du att ge den sista säsongen av "Barry" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 17 april 2023 21:00 |