Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

5 maj 2023 | 19:00

Streamingtips: En av årets mest spännande sci-fi-berättelser är här!

MovieZine snackar med den svenska "Mission Impossible"-stjärnan Rebecca Ferguson, om huvudrollen i nya sci-fi-serien "Silo" hos Apple TV+.
Jag har redan hyllat den första säsongen av "Silo" i MovieZines officiella recension av den nya sci-fi-serien. Där jag bland annat lyfte fram den svenska skådespelerskan Rebecca Ferguson som en av de bästa bitarna med Apples nya sci-fi-serie.
 
Det var därför extra kul att få snacka lite med Rebecca om vad hon själv gillar med "Silo", som utspelar sig i en dystopisk framtid där det sista av mänskligheten rymms inne i en gigantisk silo som grävts ned under mark. Handlingen var för egen del tillräckligt spännande för att jag personligen inte skulle orka vänta på den andra säsongen, utan genast kastade mig över författaren Hugh Howeys "Silo"-böcker som serien är baserad på.
 
Nu misstänker jag visserligen att inte alla har riktigt samma driv när man faller för en riktigt bra historia. Men om du har ens en liten gnutta förkärlek till sci-fi-genren eller dystopiska berättelser av olika slag... så är "Silo" en serie som inte bör missas:
 
 
Rebecca Ferguson som Juliette i den första säsongen av "Silo". 
 
Den här serien är helt otroligt bra. Jag såg nästan hela i en sittning!
 
- Va?!
 
Eller ja, åtta avsnitt i alla fall. De sista två fick vänta till dagen efter.
 
- Haha, jag menar det är ju ändå tio timmar!
 
Och sedan så läste jag den första boken efteråt också, så jag har verkligen fallit för den här berättelsen. Vad var det som gjorde att du föll för den här berättelsen?
 
– Jag föll för själva berättelsen om världen. Jag älskade att det är futuristiskt och dystopiskt. Och att det är science fiction på ett sätt, eftersom vi lever i framtiden. Men jag gillar särskilt det faktum att det är av egen maskin som som vi har blivit fångade under marken i den här klaustrofobiska miljön. Som vi har levt i under de senaste 200 åren. 
 
– Silon är hela vår värld och vi vet inget annat. Jag gillar också hur det finns den här typen av hierarkiska nivåer och regler, där de flesta människor följer dessa slaviskt samtidigt som det finns några få som vågar gå mot strömmen och utmana status quo. Jag älskar det, plus att min egen karaktär är riktigt cool också.
 

"Jag hade aldrig gjort några stunts innan "Mission Impossible""

 
Oscarsvinnaren Tim Robbins dyker upp i en av de ledande rollerna under den första säsongen av "Silo". 
 
Och på tal om den coolheten. Du har ju arbetat med ett gäng grymma skådespelare under åren, som Tom Cruise...
 
- Vem då?
 
Haha, nej honom har du aldrig hört talas om va?
 
- Haha, nej aldrig!
 
Han är ju om inte annat känd för att göra väldigt mycket stunts själv och jag vet att du har fått göra väldigt mycket stunts nu under dina filmer med honom, ni har ju en på gång här nu inom kort exempelvis. Har arbetet med "Mission Impossible" eller andra mer actiontunga filmer underlättat ditt arbete med den typen av delar nu i "Silo"?
 
– Egentligen inte, även fast all action säkert hjälpt till med min rörlighet och så vidare. Men du vet, jag hade aldrig gjort några stunts innan "Mission Impossible" heller. Så visst, men jag hade inte heller skådespelat något innan jag gjorde mitt första skådespelarjobb. Jag är tacksam! Men jag har också fortsatt utvecklas på egen hand.
 
– Jag fortsätter att träna och jag fortsätter att lära mig nya saker och jag blir bättre. Jag provar nya tekniker. Wade Eastwood var den första stuntkoordinatorn som jag någonsin arbetat med, han är helt fenomenal. Men det finns massor av andra som också hjälpt mig på olika sätt, som jag sedan tar med mig till mina framtida jobb. Jag antar att livet handlar om att ständigt lära sig och bli bättre på olika saker - och prova på nya erfarenheter. Det här projektet fick mig att lära mig massa nytt! 
 

"Det här är en fantastisk roll."

 
Rebecca Ferguson och David Oyelowo i den första säsongen av "Silo". 
 
Jag hoppas verkligen att det kommer att komma fler säsonger av "Silo", så vi får givetvis hålla tummarna för det. Men jag undrar lite kring hur du själv resonerar kring att tacka ja till roller i tv-serier, med tanke på att det är något som man kan bli uppbunden till under många år framöver. Var det något du vägde för och emot innan du tackade ja till just den här rollen?
 
– Absolut, när du skriver på kontrakt för den här typen av roller så vet du exakt vad som kan komma. Det är därför man har vattentäta kontrakt. Det här är en fantastisk roll. Och för folk som inte har läst boken vill jag givetvis inte spoila någonting. Men resan som ligger framför oss om vi fick en andra säsong... alltså, självklart är jag superpeppad! Det är en grym berättelse. Men även den här första vändan, som en fristående säsong, var en så fantastisk resa i sig. Jag saknar henne redan!
 
Här kan du se hela vårt snack med Rebecca Ferguson:
 
 
De två första avsnitten av "Silo" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt, där nya avsnitt släpps varje fredag.
 
 
Kommer du att ge den första säsongen av "Silo" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 5 maj 2023 19:00 |