Silo 2023-

Silo poster

Synopsis

"Silo" är berättelsen om de sista tiotusen människorna på jorden. Deras milsdjupa hem skyddar dem från den giftiga och dödliga världen utanför. Men ingen vet när eller varför den underjordiska silon de lever i byggdes – och alla som försöker ta reda på det möter ödesdigra konsekvenser. Juliette är en ingenjör som söker svar kring mordet på en närstående. Sökandet leder in henne i ett mysterium som går långt mycket djupare än vad hon hade kunnat föreställa sig.
Ditt betyg
4.0 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Freedom Day
2023-05-05
02
Holston’s Pick
2023-05-05
03
Machines
2023-05-12
04
Truth
2023-05-19
05
The Janitor’s Boy
2023-05-26
06
The Relic
2023-06-02
07
The Flamekeepers
2023-06-09
08
Hanna
2023-06-16
09
The Getaway
2023-06-23
10
Outside
2023-06-30

Recensent

Jonatan Blomberg

1 maj 2023 | 07:00

Rebecca Ferguson imponerar i grym sci-fi-dystopi

RECENSION. Det görs alldeles för lite sci-fi-serier av det mer seriösa och påkostade slaget, men för oss som redan gillar genren så kommer "Silo" med största sannolikhet bli ett välkommet tillskott.
Den nya Apple-serien är baserad på den först halvan av boken "Wool", som är första delen av "Silo"-trilogin skriven av författaren Hugh Howey. Det finns med andra ord gott om material för fler säsonger om serien tas emot tillräckligt väl. Hyllade "Justified"-skaparen Graham Yost, som även skrivit ett gäng "Band of Brothers"-avsnitt, har tillsammans med Howey tagit sig an den gigantiska och dystra framtidshistorien. 
 
Året må vara okänt, men vi befinner oss i en dyster framtid. Handlingen i "Silo" utspelar sig... i en silo. Den är gigantisk, nedgrävd under mark och huserar det som är kvar av vår mänsklighet. Bara det faktumet i sig är en intressant utgångspunkt för en dystopisk sci-fi-berättelse att sätta tänderna i. "10 Cloverfield Lane" var ju exempelvis en riktigt trevlig rulle med ett liknande utgångsläge. Men i "Silo" har man redan i trailern och även i inledningen av serien dessutom kastat in funderingen "tänk om allt du vet om silon vore en lögn". 
 
Det är nämligen så att de tusentals människorna som utgör det sista av mänskligheten, har egentligen inte någon aning om varken hur eller varför man har hamnat där. Luften utanför är giftig, troligtvis efter något form av kärnvapenkrig eller något annat hemskt. Men det hände för för flera generationer sedan och ingen nu levande människa tycks ha en aning om vad som hände. Det enda man känner till är det man kan se framför sig inne i silon, som är inredd på ett sätt som är allt annat än futuristisk.
 
Efter ett uppror för drygt hundra år sedan, förstördes mängder av information och föremål (som kallas för "relics") från "tiden före silon". Det finns även en lag som är förenad med dödsstraff, vilken är om någon yttrar orden "jag vill ut". Alla möjliga medel används för att hindra att någon slås av tanken. De få gånger det mot förmodan händer, så kastas man kvickt ut - innan önskan kan sprida sig bland de andra i silon. Något som direkt motverkas av att alla kan se, på olika skärmar inne i silon, hur den nyligen utsläppte faller ihop död efter några meter på utsidan.
 
Rebecca Ferguson spelar huvudkaraktären Juliette. Hon är född i den övre halvan av silon till föräldrar av högt anseende, pappan är en av silons få läkare och hennes mamma jobbade på IT-avdelningen. Men av olika anledningar har hon valt att arbeta som mekaniker nere i botten av silon, över hundra våningar från toppen. På den översta våningen arbetar den folkvalda borgmästaren, sheriffen och deras anställda med att försöka bibehålla ordningen. Med det "enkla" målet och förhoppningen att lyckas överleva ännu en generation - för att sedan lämna över taktpinnen till den nästa.
 
Precis som i "Snowpiercer" så finns det ett slags kastsystem uppbyggt, även fast silon åtminstone ger sken av att styras demokratiskt. När vi tittare släpps in i berättelsen så visar det sig däremot att den där funderingen kring huruvida allt är baserat på en lögn eller inte, börjat få fäste på sina håll inom silon. Vi går med andra ord snabbt mot hårdare tider, där Juliette av olika anledningar lyfts fram till en ledarposition inom silon. 
 
Vid sidan om Ferguson i huvudrollen dyker även skådespelare som Oscarsvinnaren Tim Robbins, Will Patton, Iain Glen, David Oyelowo, Harriet Walker och Common upp under säsongen. Och det är ett genomgående fint skådespel som vi bjuds på, där Ferguson drar det tveklöst tyngsta lasset med bravur.
 
Tyvärr verkar varken Yost eller Howey haft hjärta att klippa bort vissa delar av handlingen, som kanske fungerade bättre i bokform, vilket lär få de totalt tio avsnitten att kännas lite väl långa. För egen del lyckades man däremot få mig tillräckligt investerad i det övergripande mysteriet. Till den grad att jag plockade upp den första boken och läste den direkt efter jag var klar med seriens första säsong. Det om något är ett riktigt gott betyg.
 
Såhär i efterhand förhöjde läsningen dessutom det jag precis hade sett, när jag förstod varför viss "utfyllnad" skedde... och hur den lär uppskattas i kommande säsonger (om vi får några). Men det kan ju knappast förväntas att alla tittarna djupdyker i böckerna för mer detaljer och förklaringar kring saker som det bara antyds om nu under den första säsongen.
 
Med det sagt. När det kommer till Apple och deras tv-produktioner så har det blivit mer eller mindre en självklarhet att kunna förvänta sig en väldigt hög lägsta nivå. Allt från foto, musik, rekvisita och andra små detaljer, skapar tillsammans med det spännande manuset och skådespelarinsatserna en dystopisk sci-fi-värld som det är väldigt enkelt att sugas rakt in i. Jag hoppas verkligen att tillräckligt många ger serien en chans, så vi alla får se vad som händer efter den spännande avslutningen på säsongen.
 
"Silo" får premiär på Apple TV+ den 5 maj. 
| 1 maj 2023 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Silo
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu