Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 januari 2013 | 10:30

37 svenska filmer att se fram emot 2013

MovieZine har den kompletta listan över årets svenska biofilmer.

Deckarserier, dokumentärer och komedier med Kjell Bergqvist - låter det som ett standardår för svensk film? Lägg också till några zombierysare, en drös med nya som gamla barnfavoriter som gör comeback, och flera bästsäljande böcker som blivit film. Plötsligt börjar 2013 se ljust ut.

Vi på MovieZine har återigen letat fram de svenska filmerna som ska locka till biograferna under det kommande året. Fler kan tillkomma, men här är än så länge 35 stycken att hugga in på:

Wallander: Den orolige mannen - 11 januari

Kommissarie Kurt Wallander (Krister Henriksson) är tillbaka och jagar ubåtar i Stockholms skärgård. Början på slutet för Henriksson, som lovat att hans Wallander ska gå i pension. Men först ska det bli några filmer till - "Wallander: Den försvunna flickan" släpps på DVD den 19 juni, följd av "Wallander: Sveket" och ytterligare tre deckare.

Ego - 25 januari

Ungdomsdrama om Sebastian, ytlig Stureplanskille som får omvärdera sitt liv när en olycka lämnar honom blind. Martin Wallström ("I rymden finns inga känslor") och Mylaine Hedreul ("Linas kvällsbok") har huvudrollerna i en tänkvärd historia av regidebuterande Lisa James-Larsson.

Godheten - 15 februari

Regissören Stefan Jarl ("Dom kallar oss mods") är tillbaka med en samhällsgranskande dokumentär som tar tempen på tidens anda: girighet, egoism, vinstmaximering och privatisering av välfärden, ojämlikhet och ökande våld. Premiärvisas på Göteborg Film Festival.

Drömmen om Maremma - 14 februari

Den danska regissören Jannik Splidsboel reser till Maremma i Italien att göra en film om området och de människor som bor där. Maremma är en speciell del av Italien, i utkanten av Toscana. Det brukade vara känt för sin grova skönhet och för att vara ett område med kärr, malaria, vilda buskar och hästar. Nu går Maremma mot undergång. Det som brukade vara en liten och lugn oas är nu i en stor förändring.

Små citroner gula - 20 februari

Kajsa Ingemarssons bästsäljare om Agnes, 20-nånting, som dumpas och blir av med jobbet, har blivit film i regi av Teresa Fabik ("Prinsessa"). Rakel Wärmländer ("Se upp för dårarna") spelar huvudpersonen som följer sin dröm att öppna egen restaurang, och blir kär på kuppen i Sverrir Gudnason.

Julie - 1 mars

Överklassflickan Julie uppvaktar Jean som arbetar för hennes mäktige far. Det är midsommarafton och Jean, som redan är förlovad med Kristin, slits mellan sin pliktkänsla och de plötsligt uppkomna utsikterna om ett bättre liv. Helena Bergström tar sig an August Stringberg-klassikern "Fröken Julie", en pjäs hon tidigare satt upp på teaterscenen. Björn Bengtsson i en av rollerna.

Mördaren ljuger inte ensam - 8 mars

Svensk crime möter mysdeckaren "Morden i Midsomer" i en "Mad Men"-epok, när Maria Langs 50-talsböcker blir film. Ola Rapace spelar kriminalkommissarie Christer Wijk som får hjälp av Puck (Tuva Novotny) och hennes fästman Einar (Linus Wahlgren) i att lösa de många mordfall som drabbar deras lilla samhälle. Biofilmen följs av fem DVD-filmer: "Inte flera mord", "Rosor, kyssar och döden", "Tragedi på en lantkyrkogård", "King Liljekonvalje av dungen" och "Farliga drömmar". De beräknas komma ut under hösten.

Faro - 15 mars

Fredrik Edfeldt som gjorde senast hyllade "Flickan" är tillbaka, till alla filmkritikers stora glädje. Jakob Cedergren spelar en pappa som har mördat en annan man. Polisen är honom på spåren och hans dotter kommer att omhändertas. Ovilliga att ge upp sin frihet packar de bilen och ger sig av i gryningen.

Johan Falk - Kodnamn Lisa - 15 mars

Det hettar till för Joel Kinnamans "Lisa", i den avslutande delen för Johan Falk-serien, iallafall för den här gången (skaparen Anders Nilsson har redan lovat oss en tredje säsong).

Bäst före - 22 mars

Brasse Brännström, Göran Ragnerstam och Kjell Bergqvist spelar gubbligan som tar Finlandsfärjan mot nya äventyr. Romantisk komedi för "Hotell Marigold"-publiken som fann "Amour" lite för deppig. Mats Arehn regisserar.

Eskil & Trinidad - 29 mars

Eskil är 11 år och flyttar runt mellan kraftverken i övre Norrland med sin pappa Roger som lagar turbiner. Eskil kommer till ett nytt ställe. Men just här träffar han två människor som ändrar allt! Tuffa underbara Mirja, hans nya klasskompis, och så kvinnan Trinidad, en religiös särling som efter en turistresa till Trinidad kommit på att paradiset finns här på jorden. Familjefilm med bl.a. Torkel Pettersson och Ann Petrén.

Den som söker - 12 april

En svensk psykologisk thriller där Josephine Bornebusch gör sin första dramatiska huvudroll. Efter sina föräldrars plötsliga död upptäcker Tuva att hon är adopterad och börjar tillsammans med sin dotter söka upp sina rötter - en känslomässig färd som leder tillbaka till den lilla staden där hon växte upp.

Studentfesten (Fy fan vad vi är bra!) - 19 april

En amerikansk high school-komedi på svenska, kan det vara något? Simon Sandquists ("Den osynlige") nya film marknadsförs som en ny "Baksmällan" eller "Wedding Crashers", och handlar om ett gäng grabbar som, några år efter studenten, fortfarande årligen roar sig med att krascha andras studentfester. Stasse Soulis och Filip Berg har två av de unga rollerna, Kjell Bergqvist och Johannes Brost dyker också upp.

Vi - 26 april

Mani Maserrat Agah ("Ciao Bella") berättar historien om Ida och Krister (Gustaf Skarsgård och Anna Åström), och en relation som går åt helvete. De älskar varandra men lyckas kväva relationen långsamt tills inget syre finns kvar och de hamnat i en oundviklig återvändsgränd.

En gång om året - 17 maj

Maria (Gunilla Röör) och Mikael (Michalis Koutsogiannakis) är båda gifta på varsitt håll men träffas en gång om året på olika hotellrum, något de gjort i 30 år. Innanför hotellens skyddande väggar lever de som i ett eget miniuniversum där verkligheten hålls utestängd och premissen alltid varit enkel - passion utan krav.

Vittra - Premiär i vår

Under en familjemiddag berättar Albins far historien om ett sedan länge övergivet hus. Albin och Ida ser chansen att hitta på något med vännerna. När de anländer och Marie upptäcker en lucka som leder ner till en underjordisk källare, blir nyfikenheten för stor. Men där nere i mörkret väntar någonting på henne... "Vittra" är en svensk skräckfilm gjord helt utan stöd och med ett stort hjärta för genren, med Johannes Brost i en roll.

Fanny, Alexander & jag - premiär i vår

I år är det 30 år sedan Ingmar Bergmans film "Fanny och Alexander" hade premiär. I Stig Björkmans dokumentär får vi följa hur några av Skandinaviens främsta skådespelare närmar sig materialet och reflekterar över deras relation till Bergmans mästerverk.

Fjällbackamorden - Tyskungen - 26 juni

Baserat på karaktärerna i Camilla Läckbergs framgångsrika bokserie om det lilla västkustsamhället Fjällbacka. Claudia Galli Concha och Richard Ulfsäter har huvudrollerna som det brottslösande paret Erica och Patrik. De två första filmerna gick på SVT under julen, sammanlagt planerar man för tio TV-filmer och två biofilmer.

Kärlek Delux - 17 juli

Selma Trastell är en framgångsrik chick-lit författare vars lättsamma böcker säljer som smör i solsken. Men trots sina framgångar gnager en oro inom Selma - var detta egentligen vad hon ville med sitt författarskap? Romantisk komedi av Kicki Kjellin, med Moa Gammel, Martin Stenmarck och en filmdebuterande Sarah Dawn Finer.

Ett gäng lingon - 16 augusti

Lena Koppel och Glada Hudik-gänget är tillbaka i en uppföljare till biosuccén "Hur många lingon finns det i världen?". Per Morberg spelar reklamfilmsfotografen Max, som på äldre dar både blivit bitter, elak och ensam. Just när han bestämt sig för att avsluta sitt hopplösa liv ringer Peter, hans gamla barndomsvän, som vill att Max ska komma till Sverige och hjälpa honom med en film om Peters dotters utvecklingsstörda vänner.

Monica Z - 13 september

En ung kvinna längtar bort från småstadslivet i Hagfors till jazzens rytmer i Stockholm. Hon belägrar stadens pulserande klubbliv med Nalen som dess självklara medelpunkt. En unik artist växer fram bland konstnärer och hipsters i sextiotalets New York. Dansken Per Fly ("Arvet") regisserar Sverrir Gudnason, David Hellenius och nykomlingen Edda Magnason i en svängig biografi över Monica Zetterlund.

Alfons Åberg - Hokus Pokus - 20 september

Den första biofilmen med Gunilla Bergströms älskade figur Alfons Åberg. För första gången får alla karaktärer i Alfons Åbergs värld egna röster. Berättelsen handlar om verklighetens illusioner och magi men också lögner och fantasi - och en intensiv önskan att bli tillräckligt stor för att få en hund!

Skumtimmen - 4 oktober

Julia har aldrig förlåtit sin pappa sjökaptenen Gerlof, som hon anklagar för sin son Jens död. Gerlof har sedan många år gjort en egen utredning då han misstänker att en tidigare försvunnen och mytomspunnen mördare på Öland, Nils Kant, kan ha med Jens försvinnande att göra. Daniel Alfredson ("Flickan som lekte med elden") regisserar Lena Endre efter en thriller av Johan Theorin.

LasseMajas detektivbyrå - Von Broms hemlighet - 11 oktober

Lasse och Maja hittar en gammal mystisk kista. Den visar sig tillhöra den excentriska släkten Von Broms. Ett flera hundra år gammalt släktbråk blossar upp, och plötsligt är kistan stulen. Vem vill stjäla kistan och varför? Filmen följs, i sann svensk crime-anda, av fler: "Skuggor över Valleby" och "De sju underverken" väntar under 2014. Fristående baserat på Martin Widmarks barnbokskaraktärer.

Vi är bäst! - 11 oktober

Lukas Moodysson är tillbaka med sin första film sedan "Mammut", denna gång handlar det om tre tjejer i trettonårsåldern. Som drar runt på gatorna och babblar. Som får klara sig själva alldeles för tidigt. Startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död. Om att vara annorlunda och om en vänskap som är större än allting annat.

Snabba Cash - Livet deluxe - 18 oktober

Allas öden förseglas i denna avslutande del av "Snabba Cash"-trilogin. JW (Joel Kinnaman) lever på landsflykt, nu fast besluten att få reda på vad som hänt med sin försvunna syster Camilla. Jorge (Matias Varela) ska göra en sista stöt; Sveriges genom tidernas största värdetransportrån. Polisaspiranten Martin Hägerström (Martin Wallström) blir handplockad till att bli infiltratör i en hemlighetsstämplad operation. Jens Jonsson regisserar.

IRL - 25 oktober

Elias kommer inte undan sina plågoandar. De finns överallt i skolan, på tunnelbanan och spyr sitt hat över honom på nätet. Han flyr in i The Secret World, ett onlinespel med tusentals spelare där Elias ikläder sig den oövervinnelige krigaren Eli4sw4rb0ts skepnad. Erik Leijonborg regisserar Valter Skarsgård och Alba August i en slags remake av belgiska "Ben X".

Mig äger ingen - 8 november

Damma av Guldbaggarna för nu ska Mikael Persbrandt spela alkoholiserad far i en gripande bokfilmatisering. Det är svenskt 70-tal, Åsa Linderborg har haft en tuff uppväxt och sammanfattat allt i en roman som Kjell-Åke Andersson ("Någon annanstans i Sverige") nu fångar på film. Vi tippar på premiär på Stockholms filmfestival i höst.

Gondolen - 29 november

Filmatisering av Jonas Karlssons senaste novellsamling "Det andra målet". Författaren själv har en av huvudrollerna; Martin Wallström ("Ego") och Cecilia Frode medverkar också..

Bamse och tjuvstaden - 25 december

Bamse, världens starkaste och snällaste björn, har älskats av generationer av barn ända sedan starten 1966. Nu tar Bamse klivet till bioduken med sin första långfilm.

Emil och Ida i Lönneberga - 25 december

En animerad familjefilm om Astrid Lindgrens älskade karaktärer Emil och Ida. För manus står Hans-Åke Gabrielsson och musiken är komponerad av Georg Riedel. .

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - 25 december

Robert Gustafsson, 49 år, tar sig an rollen som dubbelt så gamle hjälten i Jonas Jonassons älskade roman. Här handlar det, som titeln antyder, om en gubbe som flyr pensionärshemmet för ett sista äventyr. Johan Rheborg dyker upp på vägen, och Felix Herngren står för regin i julens garanterade publikmagnet.

American Burger - premiär under 2013

En busslast med amerikanska tonårsklyschor - sportfånar, cheerleaders och nördar - är på kulturresa genom Europa. Vid ett besök till en hamburgerfabrik gör de den chockerande upptäckten att européernas syn på amerikanska burgare är helt annorlunda än vad de är vana vid... Resan förvandlas till en kamp för överlevnad medan de lär sig nyttiga läxor om vänskap, sexdrift, och att aldrig mer besöka en snabbmatskedja... Fredrik Hiller ("Psalm 21") i en roll som sadistisk slaktare.

Hemma - premiär under 2013

Lou lever i storstan tillsammans med sin mamma Christine, hennes enda levande släkting - tror hon. Det kommer därför som en chock när hon får reda på att hennes morföräldrar alltid varit i livet, men att hennes morfar just avlidit. Moa Gammel och Simon J. Berger i rollistan.

Hotell - premiär under 2013

Erika (Alicia Vikander) har allt: ett bra jobb, god ekonomi, många vänner och en trygg relation. Tills den dagen då allt rasar samman. Hon börjar i gruppterapi och möter där andra människor med andra trauman. Lisa Langseths ("Till det som är vackert") nya film är ett anarkistiskt psykologiskt drama som ställer frågor kring identitet och kris i ett modernt samhälle.

Förtroligheten - premiär under 2013

Idylliska Förtroligheten i Göteborg är välbärgade villakvarter där framgångsrika föräldrar vill ge sina barn en trygg uppväxt. Men bakom de perfekta husfasaderna vilar både hemligheter och lögner och idyllen får sig en ordentlig törn när en underlig man bryter sig in i ett av de vackra hemmen. Rädslan sprider sig. Helena af Sandeberg och Johan Gry har huvudrollerna i ett drama av William Olsson.

Ömheten - premiär under 2013

"Ömheten" handlar om några ungdomar som tar sina första steg mot framtiden och brottas med sina liv i förändring. Sebastian Hiort af Ornäs som slog igenom i filmen "Sebbe" spelar en av huvudrollerna. Sofia Norlin vann Stockholms Filmfestivals stipendium på 8 miljoner kronor, och har premiär för filmen under festivalen i november.

Vilka av filmerna finns med på din att-se-lista? Kommentera nedan.

| 16 januari 2013 10:30 |