Ego 2013

Romantik Drama
Sverige
105 MIN
Ego poster

Synopsis

För Sebastian Silverberg handlar allt om utseende, festande och hans enorma ego. När allt går som bäst råkar han ut för en olycka och förlorar synen. Han tvingas omvärdera sitt liv för att finna det som ligger bortom ytligheten och som verkligen betyder något.
Ditt betyg
2.9 av 801 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

22 januari 2013 | 03:01

Träffsäkert om blind kärlek

Stureplansbrats är alltid tacksamma att både driva med och förmänskliga. Här är det en dryg, ytlig playboy med musikerdrömmar som lär sig om både ödmjukhet och kärlek när han blir blind och trots en hagelstorm av klyschor så är det både rart och tänkvärt.

Den förmögne skitstöveln är en av filmens mest klassiska figurer. Vi har sett honom i allt från "En julsaga" till svenska pärlan "Darling", som lätt kan ses som en bitigare kusin till "Ego". Å ena sidan är det svårt att tycka synd om dessa osympatiska egoister när de hamnar i klaveret, å andra sidan är det ett väl fungerande grepp att se en sådan tölp växa och lära sig om livet.

Huvudkaraktären här, Sebastian (Martin Wallström), är en självupptagen glidare som lever på pappas pengar och dricker skumpa med polarna på Spy Bar där han plockar upp diverse bystiga engångsligg som han snabbt avfärdar morgonen därpå. Drömmen är att slå igenom som musiker men hela hans liv raseras när han efter en olycka tappar synen. Efter en omgång misslyckade personliga assistenter klickar han med den rättframma, karismatiska Mia (Mylaine Hedreul) - en tjej han vanligen aldrig intresserat sig för.

Det krävs ingen högskoleutbildning i filmvetenskap för att gissa var den här romantiska dramakomedin är på väg någonstans. Den förutsägbara historien till trots finns här förvånansvärt mycket hjärta och värme, främst tack vare de begåvade skådespelarna. Wallström (som mest varit sidekick i "Till det som är vackert" och "I rymden finns inga känslor") visar att han håller som huvudrollsmaterial och Hedreul (som gjorde imponerande debuter i "Olivia Twist" och "Linas kvällsbok") känns helt trovärdig i sin första vuxna filmroll.

Första halvan av filmen, där parets relation utvecklas, är utan tvekan bäst. Det är fin kemi och en effektiv kärlekshistoria som snyggt balanserar finstämd romantik och mild humor. Budskapet med utseendefixering och ytlighet känns särskilt träffande för Stureplansmentaliteten (även om man som i Hollywoodfilmer som "Sanningen om hundar & katter" och "Störtkär" rollsatt någon på tok för snygg för att spela "den fula tjejen").
Däremot tappar filmen andan lite när fokus flyttas till Sebastians musikkarriär och finalen kring en "Idol"-liknande TV-tävling osar lite för mycket "Livet är en schlager". Jag hade hellre sett birollstalangerna Sissela Kyle, Peter Andersson och Emil Johnsen (suverän i underskattade "Isolerad") utvecklas än att man klippt in närbilder på gästspelande kändisar. Även om man skickligt undviker de värsta klyschorna så känns inte upplösningen lika träffande som filmens första del.

Men regissören Lisa James-Larsson har ändå gjort en imponerande långfilmsdebut som träffsäkert skildrar den tragiske Stureplanssnobbens ensamma tomhet och de sprudlande känslorna som uppstår i en - bokstavligen - blind kärlek. Det är inte lika slipat eller subtilt som "Darling" men både regissören och de två stjärnorna ror trots fåror filmen i hamn. Vi lär nog se mycket mer av de alla tre i framtiden.

| 22 januari 2013 03:01 |