Studentfesten 2013

Komedi
Sverige
99 MIN
Svenska
Studentfesten poster

Synopsis

Om man passerat gymnasietiden med ett par år men ändå vill uppleva studenten och allt vad det innebär, vad gör man då? Man bjuder in sig själv! Särskilt om ens flickvän visar sig ha haft en utlandsstuderande pojkvän och bästa polarna fixat en vattentät plan om hur man kommer på andra tankar. Resultatet? En galen natt med en röd folkabuss, mängder av alkohol, ilskna militärer, sinnesslöa poliser - och en påtänd häst. Välkommen till studenten 1994!
Ditt betyg
2.7 av 428 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Studentfesten
Biopremiär
19 april 2013
DVD-premiär
18 september 2013
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Atlantic Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

16 april 2013 | 18:01

Vårens vildaste ungdomsfest

Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Med någon månad kvar till skolavslutningen, när den första vårsolen just tittat fram, har komedin "Studentfesten" tajmat sin biopremiär rätt. Med försök att hylla många framgångsrika amerikanska koncept skjuter filmen vilt åt precis alla håll, men för dess målgrupp av unga vuxna lär mycket träffa mitt i prick.

Det är 90-tal och studentyra i en av landets rikaste kommuner. Fyra grabbar styr sin röda pimpade minibuss mot gratis fylla och billiga brudar. Rasmus är nydumpad, Ian är kåt, Franz sugen på lyxchampagne, och Mister alldeles för ung för att veta bättre. Ett skruvat dygn följer när grabbarna kraschar fest efter fest, med snuten, militären och en arg flickvän hack i häl.

Regissören Simon Sandquist ("Den osynlige") siktar varken mot Guldbaggar eller att klara Bechdel-testet med sin nya film. Men om målet var att skapa Sveriges svar på dumkomedierna från andra sidan Atlanten har han träffat rätt - i diskbänksrealismens avlånga land är det inte mer än rätt att någon får ha den ambitionen också. Isnpirationskällorna är många, och involverar säkert flera Adam Sandler- och Will Ferrell-komedier. Därmed dras också "Studentfesten" med en historia som är lite all over the place.

Det är tätt med gags, och man sparar varken på citatvänliga oneliners, pinsam igenkänning eller slapstick. "American Pie"-hintarna, tänk dildos på fel plats vid fel tillfälle, hör till mina personliga favoriter. Samtidigt spretar humorn åt alla tänkbara håll och med varje lyckat skämt kommer minst ett som faller platt till marken. För att försöka vara en "osvensk" komedi vågar man inte alltid ta steget fullt ut och balla ur i knas och pinsamheter, den här återhållsamheten och osäkerheten känns tyvärr hopplöst svensk. Flera scener och biroller når aldrig sin fulla potential (jag tittar på dig, Kjelle Bergqvist), och Stasse Soulis alltför utdragna kärleksbekymmer med Anna Åström är till och med riktiga stämningsdödare, under en annars skönt galen festnatt.

Grabbkvartetten är å andra sidan kul att hänga med, i sina tafatta försök att tömma barskåp och flörta påminner de inte sällan om den sköna brittiska komediserien "The Inbetweeners". Henrik Lundström går all in i rollen som den välkammade, något äldre finsmakaren, och Edvin Endre (Lenas grabb, lägg namnet på minnet för vi lär se mycket mer av honom) är charmigt bortkommen som designerad förare som flitigt antecknar övriga gängets alla raggningstips... trots att de sällan lyckas. 

Det blir rätt uppenbart under pressvisningen, det här kalaset var aldrig menad att upplevas i en biosalong bland tio torra kulturskribenter. Man skulle varit hälften så gammal, dragit ihop ett gäng vänner med rätt billig humor, och gärna ha den egna studenten inom räckhåll. För i rätt miljö, med gott sällskap och hyfsat låga förväntningar på att se något nyskapande, ska nog "Studentfesten" bli en riktigt skön skrattfest. Garanterat utan baksmälla.

| 16 april 2013 18:01 |