Förtroligheten (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Idylliska Förtroligheten i Göteborg är välbärgade villakvarter där framgångsrika föräldrar vill ge sina barn en trygg uppväxt. Men bakom de perfekta husfasaderna vilar både hemligheter och lögner och idyllen får sig en ordentlig törn när en underlig man bryter sig in i ett av de vackra hemmen.

Rädslan sprider sig i Förtroligheten och misstankar och rykten förvandlar det tillsynes oskyldiga området till en förljugen, ytlig och mörk plats. Förtroligheten är en långfilm som handlar om rädslor och barriärer men också om närhet och frihet – och om hur vägen dit inte alltid är enkel.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FöRTROLIGHETEN

Ont om karaktärer att sympatisera med
#GIFF13 - Det finns två typer av svenska filmer som gett vår filmindustri oförtjänt dåligt rykte bland folk och fä i och runt min generation. Det ena är massproducerade deckare på TV-budget, det andra är arvet efter Ingmar Bergman. "Förtroligheten" gör sig skyldig till det sistnämnda.

Jag älskar Bergmans filmer, generellt, det är effekten hans filmer haft på många mer moderna filmskapare som jag vänder mig emot. Inte alltid men för ofta. Som här. De högtravande demonerna, det pretentiösa svårmodet. Onaturliga repliker som levereras på ett konstlat sätt. Allt finns här. Det är ett typexempel.

Samtidigt är det välgjort, snyggt foto, och idel bra skådespelare (främst imponerar långfilmsdebuterande Alba August i en av huvudrollerna), och många av mina invändningar hade kanske gått att bortse från om det bara gått att relatera till karaktärerna. Men dels är det en skildring av några familjer i ett överklassområde, vars liv inte säger mig ett skit (och tonåringarna känns ofta skrivna som barn), och dels är det ganska ont om karaktärer att sympatisera med. De saknar antingen de dragen eller är frånvarande skrivet.

Pappa Pauls (Johan Gry) kamp att återfinna sin plats i livet, hans dotter Selindas (August) väg till uppväxt och den där mystiska figuren som kanske eller kanske inte klättrar in i sovande flickors rum, allt det här ser ut som ett lovande underlag för en stark och spännande film. "Förtroligheten" är tyvärr inte den filmen.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Jedi.Smilla
Jaha och vad skulle detta va bra för? 1/5
Mats
Jadå, vi har planer att utöka filmsidorna. Inget som tyvärr bara kan slänga in som i en blogg tex, där man själv kan välja vad man vill ta med. Här blir vi tvungna att bygga om lite bakom kulisserna.

Bara för att vi inte listar alla inblandade betyder inte att vi är nonchalanta. När vi byggde filmsidorna valde vi att lista den information som gemene man vill veta, dvs regissör och skådespelare. Sedan är jag ganska övertygad om att fotografen, klipparen, ljus och ljudteknikerna osv osv anser att de minst lika viktiga. Jag tycker att alla personer i filmteamet är lika viktiga och tänker inte ens försöka rangordna dem. Men likväl är det inte frågan om det, utan var gemene man vill ha för information.

Vill man ha fullständig info om vilka personer som har jobbat med en film, finns ju IMDb. Även om vi kommer utöka infon här kommer vi aldrig lista lika mycket info som dom. Vi har en annorlunda inriktning än världens största filmdatabas, det går inte att komma ifrån.

Det som våra läsare mest har efterlyst är att få veta vilka skådespelarna spelar och det blir troligtvis det första steget att få in den informationen.
18972
Nu är det verkligen dags för Moviezine att lista även manusförfattaren i faktarutorna. Att så inte görs är extra okunnigt, nonchalant och pinsamt när manuset nämns i recensionen. Förut fick jag motiveringen: Får inte plats. Det får plats. 

Ser fram mot att alltid få veta vem som har skrivit filmen. Det är ju inte alldeles oviktigt... Eller hur?
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler