Förtroligheten 2013
Drama Thriller
Sverige
108 MIN
Svenska
Förtroligheten poster
Synopsis
Idylliska Förtroligheten i Göteborg är välbärgade villakvarter där framgångsrika föräldrar vill ge sina barn en trygg uppväxt. Men bakom de perfekta husfasaderna vilar både hemligheter och lögner och idyllen får sig en ordentlig törn när en underlig man bryter sig in i ett av de vackra hemmen.

Rädslan sprider sig i Förtroligheten och misstankar och rykten förvandlar det tillsynes oskyldiga området till en förljugen, ytlig och mörk plats. Förtroligheten är en långfilm som handlar om rädslor och barriärer men också om närhet och frihet – och om hur vägen dit inte alltid är enkel.
Ditt betyg
2.1 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg
Recensent
1 februari 2013 | 14:01

Ont om karaktärer att sympatisera med

#GIFF13 - Det finns två typer av svenska filmer som gett vår filmindustri oförtjänt dåligt rykte bland folk och fä i och runt min generation. Det ena är massproducerade deckare på TV-budget, det andra är arvet efter Ingmar Bergman. "Förtroligheten" gör sig skyldig till det sistnämnda.

Jag älskar Bergmans filmer, generellt, det är effekten hans filmer haft på många mer moderna filmskapare som jag vänder mig emot. Inte alltid men för ofta. Som här. De högtravande demonerna, det pretentiösa svårmodet. Onaturliga repliker som levereras på ett konstlat sätt. Allt finns här. Det är ett typexempel.

Samtidigt är det välgjort, snyggt foto, och idel bra skådespelare (främst imponerar långfilmsdebuterande Alba August i en av huvudrollerna), och många av mina invändningar hade kanske gått att bortse från om det bara gått att relatera till karaktärerna. Men dels är det en skildring av några familjer i ett överklassområde, vars liv inte säger mig ett skit (och tonåringarna känns ofta skrivna som barn), och dels är det ganska ont om karaktärer att sympatisera med. De saknar antingen de dragen eller är frånvarande skrivet.

Pappa Pauls (Johan Gry) kamp att återfinna sin plats i livet, hans dotter Selindas (August) väg till uppväxt och den där mystiska figuren som kanske eller kanske inte klättrar in i sovande flickors rum, allt det här ser ut som ett lovande underlag för en stark och spännande film. "Förtroligheten" är tyvärr inte den filmen.

Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Förtroligheten