Inte flera mord 2013

Deckare
Sverige
90 MIN
Svenska
Inte flera mord poster

Synopsis

Puck och Einar har varit gifta i två månader när de ska tillbringa semestern i Einars idylliska barndomsstad Skoga. De får låna både Einars systers vackra gamla hus och hennes hushållerska. Men redan efter en natt är idyllen raserad. Einar finner ett lik på gräsmattan, en ung man nedstucken med en egyptisk dolk. Christer Wijk dyker upp på scenen och med hjälp av Puck närmar sig gåtan sin tragiska lösning... En av sex nya deckare med Ola Rapace som kommissarie Wijk i 1950-talssamhället Skoga. Efter Maria Langs romaner.
Ditt betyg
2.8 av 61 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Inte flera mord
DVD-premiär
4 september 2013
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

3 september 2013 | 12:01

Klyschigt bottennapp

Det som började så lovande för två filmer sedan landar tyvärr platt i denna fortsättning. För nu varken lyfter eller går det framåt när Puck Edfelt och kommissarie Christer Wijk försöker lösa ytterligare mord i fina 50-talsmiljöer. Snarare är tempot olyckligvis ännu lägre, manuset stolpigare och karaktärerna mindre trovärdiga än någonsin tidigare.

Puck och Eje har varit gifta i två månader. De ska ha lite semester i hans idylliska barndomshem i Skoga när plötsligt ett lik påträffas på gräsmattan och grusar parets mysplaner. Kommissarie Wijk anländer kort därefter från Stockholm, då han utreder ett annat mord i huvudstaden som verkar ha samband med liket i trädgården.

Det blir rejält med upprepningar när den tredje delen i deckarserien om Puck Edfelt och kompani når filmformatet. Förutom vissa ändringar i intrigen är det exakt samma koncept (fast mer händelselöst) som tidigare och inte ens huvudkaraktärerna, som jag tidigare lovordat, utvecklas längre åt något håll. Både Puck och framförallt Christer Wijk trampar i sina invanda spår utan ambition att ta sig någon annanstans och Eje är om möjligt ännu blekare än sist.

Ola Rapace och Tuva Novotny har varit och är visserligen fortfarande rätt bra, så gott det nu går att vara det, då manuset inte ger utrymme till några utsvävningar alls. Rapace som Wijk går mest omkring och spänner och ställer däremellan trötta frågor till ortsbefolkningen. Sedan testar han egna slutsatser ihop med Puck och Eje över en fika, när han inte ler pillemariskt mot i princip allt i kjolstyg. Och det är många kjolar i Skoga.

Det är fortsatt relativt snyggt fotat och även om vissa anmärkningar kan göras på redigeringen, fungerar det tekniska hantverket i stort sett bra. Men historien om mord på ytterligare mord är, om än i grunden dramatisk, fullständigt lam när den väl knådats samman till sin helhet och det känns nästan som att knappt någon inblandad orkat bry sig nämnvärt.

Dessutom är en del av de redan klichéfyllda replikerna många (alldeles för många) gånger levererade med sådan teatralisk träighet att jag häpnar, på gränsen till att bli riktigt ilsken. Det är helt enkelt inte okej att slänga med sådana floskler ostraffat i en så pass stor svensk produktion, vill jag morra. Och gör det också. Egentligen är det svårt att veta vad som är ägget och hönan i den här soppan, och jag låter därför bli att rikta kritik mot någon enskild, men att det är en soppa står tydligt alldeles för snabbt.

"Mördaren ljuger inte ensam" lovade gott inför en fortsättning. Den kom visserligen aldrig och att det rasar igen är inte roligt. Dock hoppas jag med en dåres sargade envishet att "Inte flera mord" var en extremt olycklig parentes i sammanhanget och att resten faktiskt fortfarande kan vara något att ha. 
Betyget är den svagaste tvåan jag delat ut och att det når upp till en andra pinne överhuvudtaget är endast för att det visuella var hyfsat behagligt för ögat att skåda.

| 3 september 2013 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Inte flera mord
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu