Ola Rapace

Skådespelare 03 December 1971 Tyresö, Stockholm, Sverige

Biografi

Ola Rapace föddes den 3 december 1971 i Tyresö i Stockholms län som Pär Ola Norell, men växte upp i Vallentuna. Från början verkade Ola enbart som musiker, men fattade intresse för teater efter att ha 1993 sett föreställningen Roberto Zucco. Under åren 1995-1998 utbildade han sig vid Högskolan för teater i Göteborg. Hans debut som skådespelare gjordes 1997 i Uppsala, där han spelade i pjäsen "Gustav III".

1999 hade han en av de bärande huvudrollerna i den göteborgska TV-filmen "Sjätte dagen". Året därefter gjorde han debutant som filmskådespelare i Lukas Moodysons 70-tals-skildrande och hyllade drama "Tillsammans". Hans medverkan i "Sjätte dagen" gav upphov till TV-roller som Hoffa i de två säsongerna av "Tusenbröder". Hans lite mer vänliga roll som hygglig MC-gängmedlem i "Pappa Polis" gav upphov till lite mer sympatiserande roller för honom. Han har även setts i återkommande roller i olika av TV4:s kriminalserier. T.ex. rollen som polisen Stefan Lindman i de tidiga "Wallander"-filmerna eller som Christer Wijk i "Maria Lang"-serien. 2001 tog han efternamnet Rapace vid giftermålet med skådespelerskan Noomi Rapace. Äktenskapet med denna höll fram till 2011.

2012 gjorde Rapace sitt internationella genombrott när han spelade en av nyckelrollerna i Bond-filmen "Skyfall". Vid sidan om skådespeleriet har han fortsatt med musiken och spelat i bandet Sissy Prozac. Idag är han verksam i bandet La Nana, och driver ett eget filmproduktionsbolag, Le Mec.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
0810
Bra  skådespelare. Tusenbroder, Odjuret, Svinalängorna. Ola spelade så oerhört bra där.
0810
Ola spelar in sin andra franska storfilm  på kort tid just nu,  också den en huvudroll. Imponerande att  spela  en huvudroll på franska.   Inte  många svenska skådespelare  som gjort det.
TheSadGeneral
kass..... pass..... tass..... ööhh wut!?
Visa fler (5)