Valerian and the City of a Thousand Planets 2017

Action Äventyr Sci-Fi
Frankrike
137 MIN
Engelska
Valerian and the City of a Thousand Planets poster

Synopsis

Under det 28:e århundradet bildar Valerian och Laureline ett team specialagenter med ansvar att behålla ordningen i universums mänskliga territorium. På order från försvarsministern ger sig de två ut på ett uppdrag till den makalösa staden Alpha – en metropol där varelser från hela universum i hundratals år har förenats för att dela kunskap, intelligens och kultur.
Ditt betyg
2.8 av 133 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Valerian and the City of the Thousand Planets
Biopremiär
2 augusti 2017
DVD-premiär
4 december 2017
Digitalpremiär
4 december 2017
Språk
Engelska
Land
Frankrike
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

19 juli 2017 | 10:00

Visuellt sprakande rymdfest

När Luc Besson tar sig an det stilbildande seriealbumet "Linda och Valentin" väntar en fantasieggande och färgsprakande rymdopera. ”Valerian” är en science fiction-fest som kittlar alla sinnen, men själva berättelsen har inte fått lika mycket kärlek.
Det är lite som när ett barn välter ut hela leksakslådan på golvet och låter Jabba the Hutt, mumintroll och G.I. Joes kriga loss. Fuck logik, liksom, i Luc Bessons universum får alla vara med och leka. Regissörens entusiasm går inte att ta miste på när han får 200 miljoner dollar att spendera på sin alldeles egna "Star Wars". Faktum är att Besson knappast haft såhär kul sedan "Det femte elementet" för 20 år sen, och det är en skaparglädje som smittar av sig på mig i publiken.

Från de allra första bilderna från en fridfull, Pandora-liknande paradisplanet, njuter jag av varenda bildruta och letar efter filmreferenser och inspirationskällor. Fast egentligen är det tvärtom, det är Pierre Christin och Jean-Claude Mézières franska seriealbum "Linda och Valentin" som sägs ha influerat några av de senaste 50 årens klassiska science fiction-äventyr.

Bakom den långa titeln ”Valerian and the City of a Thousand Planets” (puh!) döljer sig filmatiseringen av en av de totalt 23 historierna. Besson blev kär i karaktärerna redan i tonåren, men först nu är tekniken mogen för att göra sci-fi-historien rättvisa på vita duken. Och wow, så vackert. ”Valerian” är en av årets snyggaste filmer!

Det känns som att oändligt med jobb har lagts ned på minsta lilla detalj. Från mode och alla excentriska dräkter som bara skymtar förbi i någon sekund, till den gigantiska mega-staden Alpha som tusentals vitt skilda rymdraser kallar sitt hem. Filmen rusar mellan spektakulära miljöer och häftiga karaktärer som för att hinna visa så mycket som möjligt.

Om han bara vore en lika taggad historieberättare. För handlingen - om två rymdagenter som undersöker ett hot mot Alpha - intresserar mig inte i närheten av lika mycket som det visuella.

Besson förlitar sig också på att hans två huvudrollsinnehavare ska räcka för att bära upp filmen. Och även om Dane DeHaan skruvat upp leading man-charmen till max, även om Cara Delevingne lånar drag av tuffa hjältinnor som Leeloo, så räcker det bara inte. Karaktärerna är designade att vara lätta att tycka om, men de förblir förvånansvärt endimensionella. Även i 3D.

Rihanna hoppar in som skepnadsskiftande kabarésångerska, och Ola Rapace dyker upp för att leda ett farligt uppdrag. Lyssna noga: bakom några av rymdvarelserna döljer sig John Goodmans och Elizabeth Debickis röster. Det är stjärnspäckat där ute i rymden, samtidigt som många biroller gått till fransmän (det här är fortfarande en fransk produktion).

Men kunde vi inte åtminstone ha fått en härligt excentrisk, maktgalen rymdskurk? Var finns Zorg när man behöver honom? Filmens stora konflikt verkar annars vara att Laureline gång på gång stöter bort Valerians frierier... och alla kan räkna ut hur det kommer att sluta innan eftertexterna rullar.

Actionscenerna är spektakulära och kreativa - hur snyggt som helst med en gangsterjakt som pågår i två dimensioner samtidigt! Humorn är aldrig långt borta, så kom ihåg att i biomörkret kan alla höra dig fnittra. Budskapet, en vädjan om fred på jorden och respekt för andra kulturer, går heller inte obemärkt förbi.

Och platta karaktärer till trots, är det som sagt lätt att tycka om Valerian och Laureline. Jag hoppas vi ges chansen att se relationen utvecklas, och får utforska Luc Bessons färgsprakande galax vidare, i en eller några uppföljare. Förhoppningsvis med lite mer drama och tyngd, för balansens skull. Det är trots allt en enorm leksakslåda att utforska på bara två timmar, och vi har bara skrapat på ytan.
| 19 juli 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
1
Väldigt rörig och cheesy film. De två agenterna är totalt felcastade då de ser ut som tonåringar men har hög rang i det militära. DeHaan låter som en pårökt britpopare/Keanu Reeves. Ganska snyggt när det är rymdscener. Nä detta var verkligen inget vidare. 1+/5 (3/10)
Läs mer
3
En fantastisk resa och det kunde blivit något riktigt bra av filmen. Första halvan av filmen fascinerar mig i ordets rätta bemärkelse, kemin mellan Valerian och Laureline sprakar och världarna och actionscenerna kittlar. Mina ögon hissnar så där som de inte gjort på väldigt, väldigt länge. Men när det gått en timme eller så av upptäckarglädje mattas filmen av. Det kreativa stannar upp. Rihanna spelar en fascinerande varelse, men efter hennes intåg blir resten av filmen mest ett lite småsegt trådlöseri. Filmen blir aldrig lika lekfull igen även om det brakar loss ordentligt i absoluta upplösningen. Hade filmen haft en starkare story och en färgstarkare skurk hade det bliv ett bättre betyg, men nu blir det "bara" en mycket stark 3/5. Förhoppningsvis kan en ev. uppföljare förbättra betyget!
Läs mer
2
Årets sci-fi äventyr my ass!!!! Måste vara den sämsta filmen jag sett på länge, inte nog med att den var såååååå jäkla lång det var 2tim och 17 min av en plågsam B-film av värsta 80-tals effekter, rörig story och för mycket händelser utan en röd tråd eller en spännande grund att utgå från?!! Fattar inte att Luc Besson mannen med grymma storfilmer i ryggen som gjort denna piss film!! Pinsamt dålig, löjliga figurer och flera saker var ripoff från andra filmer, var lite fucking kreativ om du ska göra ett nytt rymdepos....blir bara förbannad!! Sååå besviken, ända tillgången i hela filmen var 3 min scenen med Rihannas olika skepnader...resterande 2h 13min sög!!! Betyget blir en tvåa, årets kalkon film för mig!! Cast; Dane DeHaan, Cara Delevingne, Cliwe Owen mfl... AA
Läs mer
Visa fler