LasseMajas Detektivbyrå - Skuggor över Valleby 2014

Familj Deckare
Sverige
76 MIN
Svenska
LasseMajas Detektivbyrå - Skuggor över Valleby poster

Synopsis

Sensommaren har kommit till Valleby, men allt överskuggas av dåliga nyheter. Den lilla byns polisstation hotas av nedläggning och Lasse och Maja måste tillsammans med polismästaren snabbt komma på ett sätt att rädda den. När anrika Granats auktioner kommer på besök ser våra hjältar sin chans att visa vad Valleby och dess polisväsende går för. Med fem nyinstallerade larm och dygnet runt-bevakning av auktionens dyrgripar ska LasseMajas Detektivbyrå se till att ingenting går fel. Men allt äventyras när den ökände tjuven Konstskuggan visar sig vara på fri fot.
Ditt betyg
2.8 av 38 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
LasseMajas Detektivbyrå - Skuggor över Valleby
Biopremiär
17 oktober 2014
DVD-premiär
16 februari 2015
Digitalpremiär
16 februari 2015
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

13 oktober 2014 | 18:00

Charmiga figurer i plastig deckare

Familjedeckare med fina färger och på sina håll riktigt charmiga figurer. Jag måste erkänna att jag fortsatt är tveksam till den digitalt konstruerade bakgrunden vilket mer eller mindre hela tiden bekymrar mig. Dock rycks jag ändå med i den enkla historien som man som vuxen utan större ansträngning gott kan slösa en dryg timme på.
Vallebys polisstation hotas av nedläggning och Maja och Lasse försöker tillsammans med polismästaren komma på ett sätt att rädda den. När anrika Granats auktioner kommer till stan ser de sin chans att visa vad Valleby och dess polisväsende går för. Med nya installerade larm och dygnet runtbevakning av auktionens dyrgripar ska Lassemajas Detektivbyrå se till att inget går fel. Dock äventyras allt när den ökände tjuven Konstskuggan visar sig vara på fri fot.

Den populära deckarduon är tillbaka i den andra fristående filmen som baseras på Martin Widmarks karaktärer. Detta är, liksom den före, en hyfsat simpel sak som inte går in för annat än att underhålla sin unga publik för stunden och lyckas för all del också göra det. 

Där den första filmen (”LasseMajas Detektivbyrå - Von Broms hemlighet”) föll, dels på grund av allt för många krystade skämt och slöa bifigurer, tonas humorn ned en aning i "Skuggor över Valleby" och bifigurerna, eller kanske figuren framförallt, Carl Martin Granath gestaltad av Henrik Dorsin är en intressant filur som i mångt och mycket för både handling och mitt intresse som publik framåt. Han är också stundvis riktigt skojig, så visst, det är fortfarande tänkt att vara roligt, med skillnaden just att det faktiskt den här gången också är det. Ibland. Även Ika Nord som tjuven Konstskuggan med de röda läpparna är en kul figur, liksom det konkurrerande dryga polisbefälet i grannstaden Kristinelund spelad av roligt stretchande Jennie Silfverhjelm. Det är överlag ett rätt charmigt överspel de rutinerade skådespelarna bjuder på och med tanke på den målade miljön i bakgrunden fungerar detta bra. 

Titelrollsinnehavarna, Amanda Pajus som Maja och Lucas Holgersson som Lasse övertygar också de igen, även om de kanske egentligen är mer naturliga än resten och därför på sätt och vis också krockar lite med det mesta andra i filmen. Tyvärr tycker jag dessutom att de på något sätt hamnar lite vid sidan av den här omgången, vilket är tråkigt och jag hoppas framöver på lite fler nyanser, redan på manus-stadiet, till deras karaktärer.

Handlingen är inte direkt originell utan snarare väldigt enkel. Intrigen löper linjärt från a till b utan varken besvärande eller för den delen några särskilt intressanta gupp heller längs vägen. Knappa ledtrådar ges här och var och även om det nog inte är tänkt att någon ska lösa mysteriet innan Lasse och Maja gör det, passar upplägget den tilltänkta publiken väl. De yngre åskådarna kommer säkert inte ha några problem men de plastigt fejkade miljön som tyvärr fortfarande stör mer än tillför enligt mig. Visst, panoramavyerna (som tagna ur en tecknad sagobok) över det idylliska Valleby är fina, men de blir tydligt att skådespelarna saknar en förankring till sin omgivning och ibland ser det väl påklistrat ut.

”Lassemajas Detektivbyrå - Skuggor över Valleby” är ändå, svagheterna till trots en hyfsat gemytlig familjefilm som är föga spännande men som sagt på sina håll i alla fall lite rolig. Helheten är också något bättre än första filmen och förtjänar därför både en titt av åtminstone dem som uppskattade redan den, men även ett lite högre (fastän lätt svajigt) betyg.
| 13 oktober 2014 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera LasseMajas Detektivbyrå - Skuggor över Valleby