Film

Skribent

Viktor Jerner

6 januari 2021 | 19:30

2021 års superhjältefilmer - från minst till mest efterlängtad

Från "Morbius" till "Eternals" - vi har mycket att längta efter!
I vanlig ordning tuffar den omåttligt populära superhjältegenren på med stadiga steg och så fortsätter det även under 2021. Med tanke på att covid-vaccinet nu sveper över världen som en räddare i nöden så finns det hopp för en återhämtning (åtminstone delvis) för biograferna, vilket öppnar upp startfältet för muskulösa blockbusters igen. Fram tills nu har flera filmer i denna viktklass (som behöver dra in de stora pengarna för att generera någon form av vinst) skjutits fram gång på gång, men nu skymtar ljuset i tunneln. 
 
Nedan har jag skrivit om de åtta stora superhjältefilmerna som planeras att släppas under året men istället för att bara lista dem utan inbördes ordning så har jag rangordnat dem från minst till mest efterlängtad. Så nummer åtta är med andra ord den jag ser minst fram emot och nummer ett den jag ser mest fram emot. Häng med!
 
(OBS! Vi har exkluderat "Wonder Woman 1984", biopremiär 3/2, från listan för den har MovieZines recensent Annika Andersson redan sett och recenserat
   
 

8. "Venom: Let There Be Carnage" (biopremiär 25/6)

 
Ruben Fleischers "Venom" (2018) var inte ett totalt misslyckande, det får man allt ge den. Actionscenerna är kompetenta, Tom Hardy är spritt språngande galen i titelrollen och Michelle Williams och Riz Ahmed gör färgstarka biroller. På storynivå kunde den dock inte ha varit mer ointressant och under den polerade ytan ekade tomheten i alla trötta berättargrepp som har använts på tok för mycket på sistone.
 
Det enda som lockar med denna uppföljare är att få se Venom gå loss mot Woody Harrelsons Carnage, en kamp mellan två serietitaner. Sen är Andy Serkis onekligen ett intressant val i registolen, men även han skjuter snett ibland
  
Large 971ccc73b97bd5e6523c89b3e6531bb7 samaritan
 

7. "Samaritan" (Premiär ej satt)

 
Regissören Julius Avery hamnade på min radar med dunder och brak tack vare den skamlöst underhållande actionskräckisen "Overlord" (2018), en film som inte tog några som helst fångar. 
 
Nu har han en Sylvester Stallone-ledd superhjältefilm på gång och min nyfikenhet är påtaglig. Även om Stallone är långt ifrån sina glansdagar så vet han fortfarande hur man sparkar röv ("Rambo: Last Blood" är underskattad!) och det faktum att "Samaritan" är grundad i ett originalmanus känns tilltalande.
 
Det enda vi vet om berättelsen hittills är att Stallone spelar en åldrande superhjälte som plötsligt dyker upp igen efter att ha varit försvunnen i 20 år. En "mörk och ny tolkning av superhjältar" har utlovats. 
 
 

6. "Morbius" (Biopremiär 19/3) 

 
Vår alldeles egna Daniel Espinosa regisserar här Jared Leto i nästa del i Sonys märkliga "Spider-man utan Spider-man"-franchise. Likt "Venom" som blev startskottet är detta ytterligare en film som kretsar kring en Spidey-antagonist, denna gången biokemisten och semi-vampyren Morbius the Living Vampire.
 
I serieförlagan har han varit allt från antihjälte till skräckinjagande skurk och det ska bli intressant att se åt vilket håll filmen tar det. Dessutom är jag ett fan av både Leto (nästan parodiskt lämpad för den här rollen) och Espinosa och känner att trailern visar upp en film med potential, om än något generisk.
 
Large 971ccc73b97bd5e6523c89b3e6531bb7 ska cc 88rmavbild 202021 01 03 20kl. 2017.24.44
 

5. "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings" (Biopremiär 9/6) 

 
Med Simu Liu i titelrollen och ess som Michelle Yeoh, Awkwafina och ingen mindre än Tony Chiu Wai Leung (som ryktas spela superskurken The Mandarin) i biroller är det solklart att "Shang-Chi" blir Marvels första storsatsning med starka rötter i asiatisk kultur - väldigt spännande!
 
Huvudkaraktären är Marvels alldeles egna kung fu-mästare och en oerhört ball figur som kan göra sig väldigt bra på vita duken. Jag har dock ett rejält mått av oro över eventuell amerikanisering och "Disneyfiering" av den här väldigt kulturellt specifika berättelsen, men förhoppningsvis styr talangfulla regissören Destin Daniel Cretton (mannen bakom fenomenala "Short Term 12") skutan i rätt riktning. 
 
 

4. "Black Widow" (Biopremiär 7/5) 

 
Tio år efter hennes introduktion i snedskottet "Iron Man 2" är det äntligen dags för Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), även kallad Black Widow, att få en egen film i Marvels filmuniversum. 
 
Eftersom hon gick sin död till mötes i "Avengers: Endgame" så utspelar sig filmen mellan händelserna i "Captain America: Civil War" och "Avengers: Infinity War", då hon drogs in i en konspiration med kopplingar till hennes förflutna som lönnmördare i ryska KGB.
 
Med namn som Rachel Weisz, Florence Pugh, David Harbour och Ray Winstone i casten lär detta bli en högst välspelad historia och trailern utlovar en ösig och snygg film med vrålstark actionkoreografi
 
 

3. "Untitled Spider-Man Sequel" (Biopremiär 17/12)

 
Japp, den här har inte ens någon titel än, men det är hur som helst Jon Watts tredje Spidey-film efter "Spider-Man: Homecoming" och "Spider-Man: Far From Home" och den har en spikad biopremiär i december.
 
Jag älskade båda de filmerna (Tom Holland är den bästa Spidey/Peter Parker vi har fått hittills) och är mycket förväntansfull inför fortsättningen, kanske allra mest för att de ständigt haglande nyheterna om rollsättningen har varit totalt hjärnsprängande. Tobey Maguire, Kirsten Dunst och Alfred Molina från Sam Raimi-eran och Andrew Garfield, Emma Stone och Jamie Foxx från Marc Webb-eran ryktas dyka upp och det har även snackats om Charlie Cox i rollen som Daredevil.
 
Det är glasklart att Marvel styr mot någon form av snårigt multiverse-berättande ("Doctor Strange in the Multiverse of Madness" kommer 2022) och jag kan knappt vänta. 
 
 

2. "The Suicide Squad" (Biopremiär 6/8)

 
Med tanke på vad regissören och manusförfattaren James Gunn kunde göra med de tidigare obskyra karaktärerna i "Guardians of the Galaxy" (den hittills tveklöst bästa filmen i MCU) har jag fullt förtroende för att han blåser nytt liv även i denna brokiga samling figurer.
 
Harley Quinn (Margot Robbie), Amanda Waller (Viola Davis), Rick Flag (Joel Kinnaman) och Captain Boomerang (Jai Courtney) från David Ayers smärtsamt mediokra "Suicide Squad" återvänder tillsammans med nykomlingarna Bloodsport (Idris Elba), Peacemaker (John Cena) och King Shark (Steve Agee). Gunn har grävt så pass djupt ner i DC-arkiven att han till och med har hittat den bisarra Batman-skurken Polka-Dot Man (David Dastmalchian) - som vi har väntat på att få se honom.
 
Kolla bara in bakom kulisserna-klippet som landade i augusti, det här kommer bli fantastiskt! 
 
 

1. "Eternals" (Biopremiär 5/11)

 
Jag har ännu inte fått möjlighet att se Chloé Zhaos hyllade och Oscarstippade "Nomadland", men bara baserat på hennes lågmälda succé "The Rider" kan jag inte tänka mig ett mer oväntat och spännande val av regissör och manusförfattare för en Marvel-stänkare. Hennes säregna stil, röst och vision och det faktum att Marvel är som bäst när de omfamnar den kosmiska sidan av sitt universum tar den här filmen hela vägen till listans förstaplats.
 
Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Richard Madden, Lauren Ridloff, Brian Tyree Henry, Salma Hayek, Lia McHugh, Gemma Chan, Barry Keoghan och Don Lee spelar en grupp odödliga utomjordingar, the Eternals, som har gömt sig på jorden i 7000 år. Efter händelserna i "Avengers: Endgame" tvingas de ut i ljuset igen för att rädda mänskligheten från ondsinta "deviants". Det ska bli ett sant nöje att se Marvels tveklöst mest imponerande samling skådespelare hittills gå loss i Zhaos händer. 
 
Tyck till! Vilken av de listade filmerna ser du mest fram emot? 
| 6 januari 2021 19:30 |