Rambo: Last Blood 2019

Action Äventyr Thriller
USA
101 MIN
Engelska
Rambo: Last Blood poster

Synopsis

Nästan fyra årtionden efter att han för första gången drog ut i strid måste John Rambo konfrontera sitt förflutna och hämnas i ett sista uppdrag. "Rambo: Last Blood" markerar det sista kapitlet i denna legendariska serie.
Ditt betyg
2.8 av 89 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

19 september 2019 | 05:00

Still going strong!

Sällan har vi fått se en 73-åring ha ihjäl skurkar lika ilsket och effektivt som Stallone gör i våldsorgien "Rambo: Last Blood". 80-talets våldsamma antihjälte är tillbaka med full styrka, och visar att än är det krut i den här gamle gringon.
Han må vara lite äldre, tröttare och gråhårigare än när "First Blood" släpptes år 1982. Men exsoldaten John Rambo är fortfarande plågad av minnen från Vietnamkriget, och alltid lika redo att rycka ut med både kniv och pilbåge om någon förtjänar att läras en läxa.

När vi möter honom i "Rambo: Last Blood" har han dragit sig tillbaka till ett lugnt liv på en ranch. Där spenderar han dagarna med att sköta hästar, vara fadersfigur åt tonåriga Gabriella, och gräva underjordiska gångar - för man vet aldrig när man behöver en tunnel full med sprängmedel och ammunition. I de inledande scenerna är han volontär vid en räddningsaktion, för att påminna tittarna om hur John Rambo är: modig, orädd, kanske lite galen men ändå en hyvens kille. Två personer dör, och han deppar ihop. Fler minnen från Vietnam gör sig påminda.

Hans brorsdotter Gabriella har just fått för sig att sticka till Mexiko och hitta sin biologiska pappa. Hon trotsar invändningar och kör iväg, och sen tar det inte mer än ungefär några timmar innan hon kidnappats som sexslav. Men man kan ju ha sämre farbröder än Rambo, så att säga. Han beväpnar sig och rycker ut för att göra guacamole av hela den kallsinniga kartellen.

Ja, det kommer bli våldsamt. Ja, det kommer bli blodigt. Ja, det finns mycket grafiska scener där John Rambo hugger av ben och skjuter sönder skallar, bland andra brutaliteter.

Storyn, delvis skriven av Stallone själv, krånglar inte till saker i onödan. Det är en uppfriskande enkel och simpel handling som går från punkt a till punkt b, och sedan släpper loss all världens mayhem. Om första halvan är "Taken" i repris så är andra halvan en barnförbjuden remake av "Ensam hemma", där vår huvudperson riggar upp dödsfällor som om han vore Jigsaw. Finalen är sjukt tillfredsställande, med betoning på "sjukt", för får underhållningsvåld verkligen vara så här underhållande?

Delvis påminner det också om Wolverine-rullen "Logan", som i sin tur var inspirerad av gamla westernfilmer, när det kommer till skildringen av en äldre och sliten hjälte på ett sista uppdrag för en flickas skull. Som fristående film känns "Rambo: Last Blood" inte särskilt djup, men den som har sett och minns tidigare delar kan fylla i vissa luckor och förstå karaktären och hans drivkraft bättre.

Den femte "Rambo"-filmen är dessutom en fin hyllning till en av 80-talets tunga, tystlåtna actionikoner som väcker nostalgi hos fansen. Kanske också ett farväl, men vem vet. Sylvester Stallone lär ju återvända till att spela Rocky och Rambo tills den dagen han dör - försök stoppa honom, den som vågar.
| 19 september 2019 05:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
3
Riktigt härlig film med en old Sylvester. Älskar revengerullar och denna blir extra bra med all tydlig slakt och blod. Episka sluttexter med gamla Rambo-bilder.
Läs mer
2
Förvånad hur blodigt och kassa roller i min smak som i Unga år var Idol Rombo älskade alla filmer med Sylvester Smak som bak men dont like it
Läs mer
3
Bra liknelser, men inte riktigt lika bra som Taken. Rambo: Last Blood är ändå en underhållande actionfilm. Men utöver blodskvättet kunde det faktiskt varit vilken film som helst på människohandelstemat. Jag ska inte säga att Rambo tappat stinget men den är sämre än förra Rambofilmen, och även om det är lite fint och småmysigt att se farbrorn Rambo blivit så hade jag hoppats på mer.
Läs mer
Visa fler