Venom 2018

Action Sci-Fi Thriller
USA
112 MIN
Engelska
Venom poster

Synopsis

Eddie har länge försökt avslöja den ökände grundaren av Life Foundation, geniet Carlton Drake – en besatthet som förstört hans karriär och förhållandet med flickvännen Anne Weying. När han undersöker ett av Drakes experiment, förenas utomjordingen Venom med Eddies kropp, och plötsligt har han otroliga superkrafter. Förvriden, mörk, oförutsägbar och driven av raseri, tvingar Venom Eddie att kämpa för kontrollen över de farliga egenskaperna.
Ditt betyg
3.0 av 168 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Venom
Biopremiär
5 oktober 2018
DVD-premiär
18 februari 2019
Digitalpremiär
4 februari 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

3 oktober 2018 | 13:21

Vad är poängen med "Venom"?

Det är en salig blandning av hoppig action, skakiga effekter, tonala skiftningar, och intetsägande skurkar som samsas i "Zombieland"-regissören Ruben Fleischers symbiotcentrerade superhjälterulle.
Stackars Venom. Den illvillige utomjordingen är ju en av serietidningsvärldens allra ballaste lirare och han förtjänar bättre än så här, så mycket står klart efter visningen av hans självbetitlade debut. Det är fortfarande lite oklart exakt hur den här filmen egentligen hänger ihop med Tom Hollands version av Spider-Man, om den alls gör det, men det behöver inte vara en dålig sak. Alltför många superhjältefilmer har redan fallit på viljan att vara integrerade i ett större universum, lex DC Comics, men det är inte problemet här. "Venom" faller istället på att den inte är särskilt välgjord.
 
När den undersökande journalisten Eddie Brock börjar nysta i finansmannen Carlton Drakes affärer blir han raskt av med både jobb, lägenhet, och fästmö. Försåtlige Drake gör nämligen vad som än krävs för att tysta ner det faktum att de experiment han och hans företag utför på sina mänskliga försökskaniner inte går som önskat, och att de underliga varelser hans företag hittat på en förbipasserande komet inte är fullständigt livsfarliga. Symbioterna, som de kletiga livsformerna kallas, har nämligen förmågan att binda sig till en annan levande kropp, men hittills har ingen överlevt den inkräktande processen. 
 
Eddie blir såklart "smittad" under ett inbrott i Drakes laboratorium, men överlever. Och plötsligt är han inte ensam i sitt eget huvud. Där lever nu även Venom, en blodtörstig psykotisk mördarmaskin, som närsomhelst kan titta fram och bita huvudet av folk med sina sylvassa tänder. För Eddie är Venom dock bara början på problemen. En annan symbiot, Riot, har nämligen tagit kontrollen över Drake själv, och han ämnar hämta några miljoner symbioter till till jorden och låta dem löpa amok. Och det måste ju stoppas.
 
Loser. Journalist. Dumpad. Pank. Tom Hardy. Vänta, Tom Hardy? Verkligen? Det blir snabbt uppenbart att den biffige hunken inte passar i rollen som nördig everyman. Han ser ut att kunna dunka ner skurkarna även utan Venoms hjälp, och det var nog inte riktigt meningen. Dessutom spelar han ofta över å det grövsta, vilket jag bara kan anta beror på undermålig regi. För han brukar vara utmärkt i det mesta. Kemin med fästmön Anne, som spelas av Michelle Williams, är också närapå obefintlig. Kanske ska sägas att de två inte får sådär övermåttans mycket hjälp av det styltiga manuset. Riz Ahmed, som var så bra i "The Night Of", spelar huvudskurken Carlton Drake, en karaktär så generisk att jag fick kolla upp hans namn i efterhand. Så blek är han. Rik finansman med gudakomplex går över lik för vad han tror är ett gott syfte, men blir i slutändan uppslukad av girighet och makthunger. Har vi inte hört det förut?
 
Filmen är också ganska ful. Mörk, skakig, hoppig. Boven i dramat skulle kunna vara den kassa konverteringen till 3D, som är helt meningslös och bara gör allt dunkelt, men även fotot lämnar mycket i övrigt att önska. När Venom och Riot slåss ser det ut som om någon har smetat slajm över bioduken och sedan givit över ansvaret för klippningen till en hyperaktiv praoelev. Jag trodde inte vi gjorde actionscener på det här sättet i vår post-"John Wick"-värld, men tji fick jag. Det är fanimig omöjligt att se vem som är vem eller vad som är vad ibland.
 
Positivt då? Det måste väl finnas något positivt? Ja, det gör det. Samspelet mellan Venom och Eddie är tidvis lyckat, och jag hade inte haft något emot att höra mer av deras halvt om halvt vänskapliga jargong. Tempot är det heller inga fel på. Filmen är nästan två timmar lång, men det är bara inledningen som sackar. Däremot är slutet ett saftigt antiklimax, så varning för det.
 
Sammanfattningsvis kan sägas så här; "Venom" är felcastad, mörk, ful, generisk, oinspirerad, och innehåller skumma tonskiftningar från scen till scen. Venom själv, däremot, är en skoj filur som jag gärna hade sett mer av. Bara inte i den här filmen.
| 3 oktober 2018 13:21 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
Venom är en skön filur trots att han äter huvuden av folk. Man borde kunnat göra något intressantare av den här filmen. Filmen andas lågbudget men är det inte. Både Hardy och Williams känns som oväntade val för en superhjätefilm och tyvärr märks det. Båda är grymma skådisar som är extremt felcastade här. 2/5
Läs mer
3
En helt ok film som tar sin tid att komma igång. Sen blir det bra action när han är Venom och möter sin super-Venom. Men tunn story som bara går ut på deras fight. Smårolig på slutet när Hardy blir polare med Venom. Överraskande kort film på 90 min och inte nästan två timmar som recensenten skrev. Om man nu inte kollar på 17 min text med kort extrascen.
Läs mer
2
Journalisten Eddie Brock (my future husband Tom Hardy ;) gräver för djupt i ett forskningscenter, blir han inte bara av med sitt jobb, fru och värdighet utan blir smittad av ett utomjordiskt "gift" som tar över hans kropp, snart tvingas dem dock samarbeta för att båda ska ha chans till överlevnad..... Högt IMDB betyg som inte alls filmen är värd!! Den annars vanligtvis grymma Tom Hardy, känns ganska B, han överspelar sin roll hela tiden och om det inte hade vart för komiken när han talar till sitt nya alterego "Venom" hade filmen floppat helt, den pinsamt stela personkemin mellan hans fästmö Michelle Williams, är nog den sämsta castingen till romans ever!! Pinsamt, pinsamt pinsamt!! Alldeles för mycket action och sprängladdningar och förstörda bilar för att överrösta det dåliga manuset hjälpte -INTE! Ingen hit nånstans tyvärr och att Riz Ahmed (The night of) med sina hundvalpsögon ska spela den stora elaka skurken?? Också ännu ett bevis på total failure i castingen....betyget blir en tvåa och då är jag snäll..... AA
Läs mer
Visa fler